Voikukanjuuri"jääkahvi"

Voikukanjuuri”jääkahvi”

Hellekelit tarjoavat oivan tilaisuuden uusien, raikkaiden kesäjuomien testailuun. Me kesätyöntekijät testasimme SataYrtti-hankkeen voikukanjuurijuomareseptin – nauti jääkahvin tapaan!

Maitoon tehty juoma vasemmalla, oikealla taas vegaaninen kauramaitopohjainen versio.


Vaikkei voikukan juurta ehkä ensimmäisenä miellä oivaksi kahvin korvikkeeksi, juurta on tiedetty käyttää juurikin tähän tarkoitukseen erityisesti pula-aikoina. Juuri toimii edelleen hyvin raikkaan ja kofeiinittoman kesäjuoman pohjana, jota on helppo muunnella oman maun mukaan! Tämän modernisoidun version reseptin on toteuttanut keittiömestari Pasi Kuronen Liemi&Linssi Oy:sta osana Pyhäjärvi-instituutin SataYrtti-hanketta. J­uoman maku on miedon mausteinen ja perinteistä kahvia raikkaampi, ja hunajan ja maidon määrää lisäämällä siitä saa helposti miedomman ja pehmeämmän.

Voikukan juuret voi kerätä ja kuivata itse, tai ostaa valmiina. Paras sesonki juurien keräämiseen on keväällä sekä myöhemmin syksyllä lehtien jo alkaessa lakastua. Kuivattua juurta voi hyödyntää keittiössä vuoden ympäri, ja tuotetta voi löytyä myös hyvin varustelluista marketeista! Satakunnan seudulla tuotetta myy esimerkiksi Köyliöläinen yritys Yrttipaja ja osa alueen marketeista.

Vegaaniseen versioon suosittelemme käyttämään jotakin muuta korviketta hunajalle kuin tavallista valkoista sokeria – esimerkiksi siirappia tai aromikkaampaa ruskeaa sokeria – muuten maku jää hunajalla maustettuun juomaan verraten latteaksi­. Esimerkiksi tavallista leivontasiirappia voi hyvin kokeilla, mutta paras vaihtoehto saattaa olla niin sanottu voikukka”hunaja”, johon netistä löytyy runsaasti vinkkejä ja reseptejä!


VOIKUKANJUURI”JÄÄKAHVI”

1 annos

1,5 dl vettä

1 dl maitoa tai kauramaitoa

1 rkl kuivattua voikukanjuurta

1 tl kurkumajauhetta

1 tl hunajaa

Pieni siivu (n. 2 g) tuoretta inkivääriä

  1. Yhdistä kaikki aineet tehosekoittimeen ja aja 2 minuuttia.
    On hyvä huomioida, että ainesten kunnollinen sekoittuminen saattaa vaatia pidempää sekoitusaikaa kuin perinteiset juomat, erityisesti jos käytät esimerkiksi sauvasekoitinta tehosekoittimen sijaan.
  2. Siivilöi juoma ennen tarjoilua.
    Osa voikukanjuuresta jää sakkana juoman pohjalle, ja koostumus on miellyttävämpi ilman. Sakan voi vähintäänkin kompostoida, jos sille ei löydy muuta käyttöä!
  3. Tarjoile jäiden kanssa.
    Huomattavasti kesäisempi ja raikkaampi juoma jäiden kera!
Share