Pyörällä Pyhäjärven ympäri

Pyörällä Pyhäjärven ympäri

Tervetuloa Roosan ja Nikon matkaan Pyhäjärven ympäri. Me päätimme lähteä nauttimaan kesäisestä sunnuntaista pyörien päällä. Parempaa pyöräilysäätä ei olisi voinut tilata. Aurinko paistoi lämpimästi ja tuuli toi toisinaan pientä viilennystä. Aloitimme järven ympäri pyöräilyn suuntaamalla kohti Harolan luontopolkua. Pyöräreitti menee osittain luontopolulla, mutta maasto on melko helppokulkuista. Meitä vastaan pyöräili vanhempi pariskunta. He tervehtivät iloisena meille ja moikkasimme takaisin.

Päästyämme isolle tielle kohti Laitilaa järvi kimmelteli vasemmalla puolella auringonpaisteessa. Pyörätien loppuessa jatkoimme matkaa autotien varrella. Vastaamme tuli pyöräilijöitä ja jokainen heistä heilautti kättään tien toiselta reunalta. Ylitimme tien varovasti ja jatkoimme Honkilahdentietä. Heti tien alkupäässä ihastelimme hevosia, jotka paistattelivat auringossa. Asvaltoidulta tieltä käännyimme jatkamaan sorateitä pitkin Pyhäjärven rantaa. Soratiet mutkittelivat pitkin mökkirantaa ja päässä soi Mökkitie. Välillä reitti ohjasi meidät takaisin asvaltoidulle tielle ja sitten takaisin metsään. Polttopuita hakkaava kesämökkiläinen näki meidän tulevan ja nosti kätensä tervehtien. Matka jatkui hymyssä suin.

Ajaessamme kohti Yläneen keskustaa pienen kyläkahvilan pihalta kuului iloista puheensorinaa. Terassilla istuikin joukko moottoripyöräilijöitä. Pysähdyimme evästauolle ja nautiskelimme kylän tunnelmasta. Kyläläiset hakivat pienestä lähikaupasta viilennystä kuumaan päivään. Myös meidän teki mieli pientä viilennystä ja kävimme ostamassa jäätelöt.

Pyhäjoelle päästäessä avautuivat taas kauniit maalaismaisemat. Soratiellä ei liikennettä ollut ollenkaan. Linnut visersivät kauniisti ja oli rauhallista. Maatalon kissa loikoili pihatiellä ja vähät välitti meistä. Ihastelimme kauniita mökkejä rannassa ja pysähdyimme pienelle sillalle, josta avautuivat järvimaisemat.

Muutaman käännöksen jälkeen pääsimme Rantatielle ja sitä pitkin Säkylään. Säkylän keskusta oli hiljainen satunnaisia pyöräilijöitä ja jäätelökioskin asiakkaita lukuun ottamatta. Rantatietä pitkin ajoi toinen toistaan hienompia vanhoja autoja. Rantatien pyörätie oli hyvässä kunnossa ja puut varjostivat mukavasti.

Viimeinen pysähdys ennen maalia oli Eenokin ranta. Hienon päivän kunniaksi rannalla oli myös muita nauttimassa kauniista järvinäkymästä. Päädyimme itsekin jäämään hetkeksi paistattelemaan rannalle. Seurasimme rannalta veden päällä ruokaa etsivän kalatiiran toimia. Se kaarteli järven yllä ja syöksyili kohti vettä nähdessään saaliinsa. Tunnelma rannalla oli iloinen. Muutaman metrin päässä oli pariskunta, joka oli tullut piknikille järven rantaan. Tuulenvire sai meidät taas liikkeelle. Matkaa ei ollut enää pitkästi.

Pyhäjärvi on mahtava järvi virkistäytymiseen. Aina virkistyskäytön ei tarvitse tapahtua järvellä, vaan järvestä voi nauttia myös rannoilta käsin. Alueen kuntien ja Leader Pyhäjärviseudun ulkoilureittien ja –kohteiden kehittämisen kysely kertoo muun muassa siitä, että lähiliikuntareitit ja luontokohteet ovat entistä tärkeämpiä meidän kaikkien virkistäytymisessä. Pyöräily on yksi hyvä tapa aistia kaunis Pyhäjärvemme. Eväät tuli syötyä, mutta reppuun jäi kyläläisten iloinen mieli. Vinkkinä matkalle lähtijöille antaisin, että valitkaa mukaan hyvä seura ja muistakaa aurinkorasva.

Teksti on osa kuukausittain ilmestyvää Pyhäjärven puolesta -juttusarjaa, jota on julkaistu Auranmaan Viikkolehdessä ja Alasatakunta-lehdessä jo vuodesta 1995. Juttusarjan kaikki jutut on luettavissa Pyhäjärven suojeluohjelman sivuilta täältä.

Share