kalat pannulla

Lipstikkamuusi ja Pyhäjärven ahven

Kokeilin lipstikkamuusia ja sen kylkeen Pyhäjärven ahventa. Ohjeen lipstikkamuusiin on tehnyt Liemi&Linssin Pasi Kuronen Satayrtti hankkeelle.

Vaikka itse ei olisikaan tarpeeksi kärsivällinen kalastukseen, on silti mahdollista suosia lähijärvien kalaa kiitos ammattikalastajien. Pyhäjärvestä kalastettavia ovat muikkua, ahventa, särkeä, kuoretta eli norssia, siikaa, madetta ja täplärapuja. Kalaa tulisi nauttia 2 kertaa viikossa. Olisikin hyvä, jos kala-ateriat muodostuisivat mahdollisimman monipuolisesti eri kalalajeista, eivätkä rajoittuisi kasvatettuun norjalaiseen loheen. Kalastus vähentää järvien ravinnekuormaa ja auttaa näin pitämään järvet kunnossa.
On tärkeää suosia kotimaista perunaa ja kasviksia ulkomaisen sijaan. Perunlajike kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Jauhoinen peruna on muusin valmistukseen paras. Kotimainen peruna on ilmastoteko. Sen hiili ja vesijalanjälki ovat huomattavasti pienemmät verrattuna riisiin ja pastaan. Peruna on suomalaisen tärkein c-vitamiini lähde.

Kotimaista kalaa, kasviksia ja yrttejä ostamalla kannatat myös suomalaista työtä.

ahvenfile

Liperi eli tunnetummin lipstikka on monivuotinen maustekasvi. Lipstikkaa käytetään usein lihan kanssa, mutta sopii mainiosti myös muuhun kokkailuun. Muusiin lipstikka tuo uusia makuja ja aion varmasti käyttää reseptiä myös jatkossa.

perunat

OHJE
5-6 annosta
1 kg jauhoista perunaa
2 tl suolaa
Vettä
90 g pehmeää voita
½ rkua tuoretta lipstikkaa tai 1 rkl kuivattua lipstikkaa
1 dl keitinvettä
1 dl maitoa
1 tl suolaa

  1. Kuori perunat ja keitä kypsäksi suolatussa vedessä.
  2. Ota 1 dl keitinvettä talteen ja kaada loppu keitinvesi pois.
  3. Lämmitä maito.
  4. Murskaa perunat ensin survimella.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella perunat soseeksi, lisää keitinvesi, maito ja suola. Vatkaa muusi kuohkeaksi.
  6. Yhdistä yrtit pehmeään voihin ja soseuta sauvasekoittimella.
  7. Vatkaa yrttivoi muusin joukkoon juuri ennen tarjoilua.
    Muusin kanssa voi tarjoilla melkein mitä tahansa. Itse päädyin lähikalastettuihin ahvenfileisiin. Muusin ollessa jo melkein valmiina, paistoin fileet voissa ja rypsiöljyssä ja laitoin ripauksen suolaa. Annoksen kanssa olisi sopinut mainiosti myös esimerkiksi tattikastike.
valmis ruoka
Share