Pyhäjärven Järvipelastajat Ry:n koulutus järvinäytteenottajille

Pyhäjärvi-instituutin näytteenotto Pyhäjärvellä suoritetaan yhteistyössä Pyhäjärven järvipelastajien kanssa. Järvipelastajat tarjoavat asiantuntevan kuljettajan sekä ensiluokkaisen veneen käyttöömme. Tiistaina 24.5. järvipelastajat Kimmo Koiviston johdolla pitivät instituutin porukalle peruskoulutuksen siitä, miten toimia, jos näytteenottaja putoaa veteen tai veneen kuski on toimintakyvytön esimerkiksi sairaskohtauksen vuoksi. Koulutuksen myötä näytteenottajat voivat lähteä kuskin kanssa keskenään järvelle eikä järvipelastajien puolelta tarvita toista henkilöä mukaan, koska instituutin henkilökunta tuntee nyt perusteet, miten toimia hädän sattuessa.

Koulutuksemme alkoi kahvittelun ja maukkaiden voileipien maistelun merkeissä. Tämän jälkeen oli vuorossa pelastuspukujen sovittaminen sekä toiminnan testaaminen järvessä. Pelastuspuvut kelluttavat ja pitävät veteen joutuneen henkilön kuivana, mutta toisaalta myös hieman hankaloittavat vedessä liikkumista. Vastaavat puvut ovat yleensä päällä näytteenotossa, mutta näiden lisäksi järvipelastajien käytänteisiin kuuluu käyttää vielä pelastusliiviä, sillä tuplavarmistuksesta ei ole ikinä haittaa.

Uudet kesätyöntekijät Lauri Anttila ja Suvi-Tuulia Haakana pukemassa pelastuspukua ylleen.

Uudet kesätyöntekijät Lauri Anttila ja Suvi-Tuulia Haakana pukemassa pelastuspukua ylleen.

Kuviokelluntaa pelastuspukujen avustamana.

Kuviokelluntaa pelastuspukujen avustamana.

Ennen järvelle siirtymistä Kimmo Koivisto kertoi Suomen meripelastusseuran ja erityisesti Pyhäjärven järvipelastajien historiasta ja toiminnasta. Teoriaosuudessa käytiin myös läpi erilaisia etsintätapoja sekä tekniikkaa, miten vedenvaraan joutunut henkilö saadaan turvallisesti ylös veneeseen. Koulutuspäivänä keli helli ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, joten käytännön harjoittelua järvellä odotettiin innolla ja jännityksellä. Ensimmäisenä tutustuttiin veneeseen ja käytiin läpi tarkastukset, jotka on hyvä suorittaa ennen liikkeelle lähtöä. Tämän jälkeen jokaisen koulutukseen osallistuvan veneen ajotaidot pistettiin koetukselle ja kaikki pääsivät kokeilemaan, miltä tuntuu seisoa ruorin takana niin pikkunäppäryyttä ja tarkkuutta vaativassa ajossa kuin hurjemmassakin vauhdissa. Tavoitteena oli, että kaikki hallitsevat veneen käytön siten, että pystyisivät tarpeen tullen käynnistämään sen ja ohjaamaan sen turvallisesti rantaan.

Kimmo Koivisto tarkastamassa veneen varustusta. Apupoikana hääräilee Sauli.

Kimmo Koivisto tarkastamassa veneen varustusta. Apupoikana hääräilee Sauli.

Järvipelastajien pelastusvene Lähi.

Järvipelastajien pelastusvene Lähi.

Elisa veneen ohjaksissa.

Elisa veneen ohjaksissa.

Kun veneen ohjaaminen onnistui kaikilta ja veneessä toimiminen oli muutenkin selvää, päästiin käytännön pelastusharjoitteluun. Vapaaehtoisiksi pelastettaviksi ilmoittautuneet Sauli ja Lauri vetivät pelastuspuvun ylleen ja veneen muu miehistö yritti parhaansa mukaan pelastaa veneestä ”horjahtaneita”. Pelastustoiminta olikin varsin tehokasta ja kaikki järvelle lähteneet palasivat kaikkensa antaneina myös takaisin maihin.

Kauniina kesäpäivänä järvessä kelluttelu oli varsin mieluisaa puuhaa.

Kauniina kesäpäivänä järvessä kelluttelu oli varsin mieluisaa puuhaa.

Henna ja Suvi-Tuulia poimimassa Lauria veneeseen.

Henna ja Suvi-Tuulia poimimassa Lauria veneeseen.

Järvipelastajien koulutuspäivä oli kaiken kaikkiaan varsin onnistunut. Pelastustaidot paranivat varmasti jokaisella, aurinkoinen ilma nosti hymyn kaikkien kasvoille ja uudet kesätyöntekijät tutustuivat mukavasti muuhun työporukkaan. Iso kiitos Pyhäjärven järvipelastajille ja erityisesti Kimmo Koivistolle antoisasta ja mukavasta koulutusiltapäivästä!

Share