Ympäristöekologiankurssin vierailu Pyhäjärvelle

“Tiistaina 3.5.2016 lähdimme biologian ympäristöekologian kurssilaisten kanssa pienimuotoiselle retkelle. Lähdimme n. kello 12.00 ja ensimmäisenä poimimme kyytiin oppaamme Henna ja Suvi-Tuulian Pyhäjärvi-instituutilta. Lähdimme bussilla kohti Sarvonlahden lintutornia ja päästyämme perille kiipesimme kolmikerroksisen lintutornin huipulle. Bongailimme lintuja kiikareilla ja kaukoputkella. Näköhavaintoja saimme monista lajeista mm. silkkiuikusta, kanadanhanhesta ja tavista. Näkymät tornista olivat upeat!”
Noora Lindholm

eulu_sarvonlahti_030516

“Sarvonlahden lintutornilla ihastelimme mm. härkälintuja, lukuisia pikkulokkeja, silkkiuikkuja soidinmenoissaan ja yksinäistä kurkea joka tähysteli koko vierailumme ajan pusikossa liikkumattomana. Näkymä korkealta tornista oli suorastaan häkellyttävän kaunis.”
Emma Hakala ja Veera Filppula

eulu_loytane_030516

“Pyhäjoen vartta pitkin kuljimme Löytäneen kosteikolle, jossa moni meistä tutustui ensimmäistä kertaa sen maisemiin. Paikan päällä oli myös tervanpoltolle tarkoitettu paikka, josta opettajamme Janne Liikanen meille kertoi. Kosteikolla oli kauniisti rakennettu luonnollisen näköinen pato, jota pitkin kalat pääsevät liikkumaan ylävirtaan. Kosteikon sillalla huomasi selvästi hoitamattoman ja hoidetun alueen eroavaisuudet.”
Emma Hakala ja Veera Filppula

“Lintutornilta matkamme jatkui Löytäneen kosteikolle. Kuvassakin näkyvä koski on kaikkien yllätykseksi ihmisen muovaama. Alueella näimme kaksi kosteikkoallasta, joista oppaamme kertoivat meille lisätietoa.”
Laura Heino

eulu_loytane_pato_030516

“Viimeinen kohteemme oli Myllylähde josta Pyhäjoki saa alkunsa. Siellä katselimme ja joimme vettä virtaavasta lähteestä. Kuljimme myös lirikaivon ohitse, josta pohjavesi virtaa jatkuvasti ylöspäin. Pysähdyimme turvekammille syömään makkarat ja muut eväät.”
Emma Hakala ja Veera Filppula

eulu_myllylahde3_030516

“Viimeinen pysäkkimme oli Myllylähde, josta saa alkunsa Pyhäjärveen laskeva Pyhäjoki. Osa ryhmäläisistämme halusi myös maistaa lähteestä pulppuavaa vettä. Aivan kuten oppaamme lupasivatkin, kukaan ei saanut lähdevedestä mahatautia. Vain lykyen kävelymatkan päässä lähteestä sijaitsi Turvekammi, jossa pidimme evästauon grillailun merkeissä.”
Laura Heino

eulu_turvekammi_030516

“Lintutornin jälkeen lähdimme ajelemaan Pyhäjokea pitkin ylöspäin. Lopulta pysähdyimme Löytäneen kosteikolle. Siellä näimme kauniin kosken ja tervanpoltto altaan. Seuraavaksi lähdimme Myllynlähteelle jonne kävelimme pitkospuita pitkin. Siellä joimme sekä suoraan lähteestä että lirikaivoista. Vesi oli yllättävän hyvää ja erittäin kylmää. Hetken katselun ja ihastelun jälkeen siirryimme turvekammiin. Siellä retkemme huipentui, kun opettajamme Janne sytytti nuotion. Grillasimme makkaraa ja vaahtokarkkeja. Retki oli erittäin onnistunut ja leppoisa! Kiitos Hennalle ja Suvi-Tuulialle sekä Jannelle ja kurssilaisillemme!”
Noora Lindholm

Tekstin ovat kirjoittaneet Euran lukion biologian ympäristöekologian kurssin oppilaat. Kurssin opettajana toimii Janne Liikanen. Teksti on koottu kolmesta eri kirjoituksesta ja kirjoittajina ovat olleet Emma Hakala, Veera Filppula, Laura Heino ja Noora Lindholm. Myös kuvat ovat opiskelijoiden ottamia.

Share