Oletko jo syönyt satakuntalaista parsaa?

Oletko jo syönyt satakuntalaista parsaa?

Satakunnan monipuoliseen viljelykasvivalikoimaan on juurtumassa uusi tulokas – parsa. Viljelyä on Satakunnassa ollut jo usean vuoden ajan, mutta viimeisen parin vuoden aikana tuotannossa on otettu isoja harppauksia eteenpäin ja tällä hetkellä satoa riittää jo kaikkein isoimpienkin kauppojen HeVi-osastoille myyntiin. Riittävyys ei ole suoraan ollut kiinni tuotantomääristä vaan pikemminkin suuresta menekistä parsatilojen suoramyynnissä. Parsat eivät kauaa ehdi tilamyymälöiden kylmävarastoissa ostajiaan odotella! Vihreä parsa onkin keittiön monipuolinen helppo herkku. Sen voi valmistaa keittämällä, höyrykattilassa, paistinpannulla tai grillissä. Grillatessa parsan voi kääräistä vaikka pekoniin, mutta herkullista se on sellaisenaankin.

Kotimaisen parsan sesonki on hyvin lyhyt. Sääoloista riippuen ensimmäiset parsat saadaan noin toukokuun puolivälistä alkaen ja sesonki yleensä päättyy jo juhannukseen mennessä. Toisin sanoen, noin kuukaudessa pitäisi ehtiä syödä parsaa niin paljon, että makumuisto riittää taas seuraavaan kasvukauteen.

Viljelijät luonnehtivat kotimaisen parsan makua makeahkoksi, hieman herneeseen vivahtavaksi. Rakenne on miellyttävän napsahtava. Joillain parsaan voi liittyä mielikuva puumaisesta suutuntumasta. Tällöin seuraavalla kauppareissulla kannattaa kiinnittää huomiota parsan tuoreuteen ja kokoon: mitä vanhempi ja suurempi parsa on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä varsi on ehtinyt alkaa puutua.

Tällä hetkellä parsapelloilta kerätään kauden viimeisiä parsoja. Kannattaa siis olla nopea, jos haluat päästä nauttimaan kotimaisesta parsasta vielä tänä vuonna ja laita jääkaapin oven muistilappu, jotta äkkäät olla ensi vuonna HeVi-osastolla valppaana. Uusien perunoiden ja mansikoiden odottaminenhan sujuu monilta luonnostaan. Kotimainen parsa voisi saada yhtä odotetun aseman kesän ensimmäisenä herkkuna. Testaathan miten hyvin parsa olisi istutettavissa sinun sisäiseen satokausikalenteriisi!       

Share