Lähiruokalautasella: Kahvipöydän luottoherkku

Itäisessä Suomessa vihannesviljelytilalla kasvaneena minuun on juurtunut ajatus siitä, että ruoan tulisi olla mahdollisimman lähellä tuotettua. Kaveripiirissäni minut tunnetaankin intohimoisena lähiruoan ja ylipäänsä kotimaisen ruoan puolestapuhujana. Maa-ja metsätalousministeriön määritelmän mukaan lähiruoaksi määritellään alle 100 kilometrin säteellä tuotettu ruoka. Lähiruoan suosiminen edistää alueen taloutta, työllisyyttä sekä ruokakulttuuria.

Pienestä pitäen olen kulkenut isäni mukana pellolla ja toimittamassa tuotteita lähialueen kauppoihin, josta ne ovat päätyneet alueen ihmisten lautasille. Iän karttuessa olen päässyt jo itse muokkaamaan, kylvämään ja tekemään kasvuston hoitotoimenpiteitä, kuten mekaanista rikkakasvien torjuntaa. Ensimmäiset kylvämäni kasvit olivat punajuuria, enkä tule koskaan unohtamaan kuinka hienoa oli nähdä, että kylväminen oli onnistunut ja punajuuret alkoivat kasvaa!

ellin-porkkanat

Ulkopaikkakuntalaisena on mahtavaa huomata, että täällä Satakunnan seudulla vallitsee vahva elintarvikealan osaaminen ja lähituotteina löytyy lähes kaikkea vihanneksista kananmunien kautta lihavalmisteisiin. Alkutuotannon lisäksi elintarvikejalostusta on paljon ja se on Suomen huippua! Täällä tehdään työtä jatkuvan oppimisen, kehityksen sekä yhteistyön eteen, joka on ihailtavaa ja mielestäni siitä tulisi ottaa mallia myös muualla Suomessa.

Lähiruokalautaselleni valikoitui tilamme porkkanoista leivottu porkkanapiirakka. Se on ollut jo kauan kahvipöytämme luottoherkku, jota löytyy aina pakastimesta yllättävien vieraiden varalle. Mehevä porkkanapiirakka sopii arkisiin kahvitteluhetkiin ja korkeampana leivottuna jopa synttärikakuksi. Kohta niitä taas saa, kotimaisia porkkanoita, ja sitten vaan leipomaan!

ellin-porkkanakakku

PORKKANAPIIRAKKA:

1 uunipellillinen

6 munaa
5 dl sokeria
3 dl öljyä
16 dl karkeaa porkkanaraastetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
4 tl kanelia
7 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
50 g voita
200 g tuorejuustoa
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
(mantelirouhetta)

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon porkkanaraaste, öljy ja kuivat aineet hyvin sekoittaen. Kaada uunipellille ja paista 175 asteessa n. 50 min.

Kuorrutteen valmistus: Sulata voi. Lisää tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Levitä piirakan päälle ja lisää halutessasi mantelirouhetta koristeeksi.

Lähiruokalautasen äärellä, Elli

Tämä blogiteksti kuuluu Pyhäjärvi-instituutin Lähiruokalautasella-sarjaan, jossa Pyhäjärvi-instituutin henkilökunta kertoo suhteestaan lähiruokaan. Juttusarja ilmestyy kerran kuussa. Lähiruoka-aiheesta lisää Satakunnasta – Sikses parasta –hankkeen nettisivuilla ja Sillai kai? –blogissa.

Share