Lähiruokalautasella: Lähiruokaa lautasella. Kesät ja torit ovat lähiruoan parasta aikaa

Vaikka olen viettänyt jo kolme vuotta opintojen parissa Jyväskylässä, en ole vieläkään saanut aikaiseksi tutustua Jyväskylän paikallisiin tuottajiin ja tuotteisiin. Niinpä kesät ovat minulle lähiruoan parasta aikaa. Kesäisin palaan opiskelupaikkakunnalta takaisin tutulle kotiseudulle Säkylään. Seudulle, jonka paikalliset tuottajat ja tuotteet ovat jo hyvin juurtuneet mieleeni.

Yksi jokakesäinen traditioni on käydä kotipaikkakuntani torilla haistattelemassa tunnelmaa ja ostamassa paikallisia tuotteita. Kesäisellä torilla ainutlaatuisen tunnelman lisäksi parasta on nimittäin myynnissä olevien tuotteiden tuoreus sekä paikallisuus. Kun ostat nipullisen porkkanaa suoraan kotikunnan tuottajalta, on siinä kaikin puolin omanlaisensa tunnelma.

sipuliporkkana

Usein torilta saa myös ensimmäisenä sesonkiajan kasviksia ja marjoja, kun ne eivät kauppoihin asti ole edes vielä ehtineet. Torilla on lähes aina mahdollista vaihtaa myös muutama sana tilan tuottajien tai työntekijöiden kanssa. Näin voi kysellä tarkemmin tuotteista ja koko tilan toiminnasta. Pienen rupatteluhetken jälkeen sitä on taas viisaampi tuotteiden alkuperästä tai esimerkiksi kasvisten viljelymenetelmistä.

muikut

Tapana on, että menen torille jo aikaisin aamulla ja torikierrosta tehdessä kerään mukaani tulevan päivän ruokatarpeita – fiiliksen mukaan tietty. Kun torilla käy nykyisin suhteellisen harvoin, tulee sitä kierreltyä toria läpi muutamaankin otteeseen ja oikein ajan kanssa. Torikierroksen päätteeksi on tietenkin aina istuttava vielä kahville rupattelemaan tuttujen kanssa. Kahvin kaveriksi huomaan usein lautaselle eksyvän juuri paistetun letun tai viereisen kojun paistettua Pyhäjärven muikkua – ei vaan voi vastustaa!

vadelma

Kun seuraavaksi istut lounaspöytään ja kaikki lautasella oleva ruoka on peräisin aamuiselta torikäynniltä, on maku ja tuoreus kohdillaan. Ehdoton lounassuosikkini suoraan Säkylän aamutorin käynniltä tulee tässä: Torkkelin kojusta ostettua varhaisperunaa, avomaankurkkua ja varhaissipulia sekä Kolvaan Kalan myymäläautosta Pyhäjärven tuoretta kalaa (ahventa, muikkua – mitä vain sattuu olemaan hyvin tarjolla). Lounaan kruunaa vielä torilta jälkkäriksi ostetut tuoreet vadelmat tai mansikat, ai että!

Vielä on kesää ja kesätoreja jäljellä, nauttikaamme niistä ja niiden tarjonnasta!

Lähiruokalautasen äärellä, Heidi

Tämä blogiteksti kuuluu Pyhäjärvi-instituutin Lähiruokalautasella-sarjaan, jossa Pyhäjärvi-instituutin henkilökunta kertoo suhteestaan lähiruokaan. Juttusarja ilmestyy kerran kuussa. Lähiruoka-aiheesta lisää Satakunnasta – Sikses parasta –hankkeen nettisivuilla ja Sillai kai? –blogissa.

Share