Lähiruokalautasella: Punajuuria parvekkeelta?

Lapsuuteni ja nuoruuteni muistoihin liittyy vahvasti kasvimaan tuoksu. Pelkästään perunamaalla oli sen verran kokoa, että sillä olisi ruokkinut koko suvun talven yli. Todellisuudessa perunoita kasvatettiinkin paitsi oman perheen myös isovanhempieni ja tätini perheen tarpeisiin. Perunamaalla on tullut oltua niin istutus-, perkaamis- kuin nostohommissakin. Kasvimaalla olen kylvänyt, harventanut ja perannut muun muassa porkkanoita, punajuuria ja lanttuja äidin apuna monena iltana. Muistan inhonneeni sitä ja ensimmäisen (puolen) tunnin jälkeen en olisi jaksanut enää yhtään. Aina sinne kuitenkin menin, koska muuten tuli jotenkin laiska olo eikä ollut muutakaan järkevää tekemistä. Muistan silloin myös miettineeni, että miten äiti jaksaa. Kauhealla innolla ja näppärästi, kun itse räpelsin mullassa ja tulin kaukana perässä. Olin silloin aivan varma, etten ikinä tulisi perustamaan minkäänlaista kasvimaata. Kauhea vaiva, ikävä työasento, paljon tunteja – mielestäni siitä oli leppoisuus kaukana.

blogiin_wp_20161109_20_58_56_pro

Jotenkin kummasti sitä ajatusmaailma kuitenkin muuttuu vuosien varrella. Nyt huomaan jo lähteväni oma-aloitteisesti metsään noukkimaan rasioittain mustikoita ja samalla ajattelevani, että olisipa kiva syödä itse kasvatettuja kasviksia. Toistaiseksi oma piha ja kasvimaa puuttuvat, mutta enää ajatus kasvimaalla kyykkimisestä ei tunnu niin vastenmieliseltä. Voisikohan punajuuria kasvattaa parvekkeella?

Onneksi äitini jaksaa edelleen hoitaa kasvimaata siinä määrin, että satoa riittää lapsillekin. Tässä taannoin sain tuliaisiksi kassillisen perunoita, porkkanoita, punajuuria ja sipuleita. Lähiruokaa parhaimmillaan – suoraan Murtamon mullista!


 
PEHMEÄ PUNAJUURIKEITTOblogiin_wp_20161110_17_16_48_pro

500 g punajuurta
1 kasvisliemikuutio
300 g perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1 l vettä
1 tl rakuunaa
½ tl mustapippuria
(suolaa)

1. Kuori ja paloittele punajuuret pieniksi kuutioiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutio ja punajuuret. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15-20 minuuttia.
2. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli. Lisää ne kattilaan. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta rakuunalla ja mustapippurilla sekä tarvittaessa suolalla.
Keiton päälle voi lisätä esimerkiksi raejuustoa ja/tai erilaisia siemeniä. Tarjoa leivän kanssa.


 
Taidanpa ensi vuonna mennä taas pitkästä aikaa kasvimaalle äitini avuksi – ihan vapaaehtoisesti.

Lähiruokalautasella,
Elisa

Tämä blogiteksti kuuluu Pyhäjärvi-instituutin Lähiruokalautasella-sarjaan, jossa Pyhäjärvi-instituutin henkilökunta kertoo suhteestaan lähiruokaan. Juttusarja ilmestyy kerran kuussa. Lähiruoka-aiheesta lisää Satakunnasta – Sikses parasta –hankkeen nettisivuilla ja Sillai kai? –blogissa.

Share