Mitä kaikkea Drooneilla voidaan tehdä?

Mitä kaikkea Drooneilla voidaan tehdä?

Monestiko olet seissyt pellon reunalla ja arvioinut peltoa ja sen kasvua? Mitä jos tietäisit tarkkaan, että mistä kohdista on tulossa 3000, 5000 ja 7000kg satoja? Tekisitkö toimenpiteitä heikommille alueille ja yrittäisitkö nostaa sitä esim. 2000kg ylemmäs?  

Droonilla voidaan tehdä (erikois)kameroin monenlaisia kuvauksia. Periaatteessa samoja datoja saa jo satelliitista mutta heikommalla resoluutiolla. Sentinelin datat ovatkin oiva kohde aloittaa ymmärtää pellon kasvua data-näkökulmasta https://www.sentinel-hub.com/explore/sentinelplayground/. Sen avulla voi seurata esim. NDVI-arvojen kehittymistä tai pintakosteuksien muutoksia pellon eri osissa ja eri vuosien varrella. Nälkä kasvaa toiminnan kehittyessä, eli drooneilla saadaan merkittävästi tarkempaa dataa, on se sitten normaali ilmakuvatyyppinen kuva tai NDVI kartta. Drooneilla on myös se etu, että sillä voidaan aina tehdä kuvaus, kun keli vain on sopiva. Satelliiteilla on monesti pilvet riesana. Ilmakuvan ottaminen onnistuu jo hyvinkin edullisilla drooneilla, joita löytyy hyvin varustetuista kaupoista. Ilmakuvista voi paljastua monenlaisia asioita, kuten joskus harvoin esiintyvissä olosuhteissa, salaojien sijainnit. 

Drooneilla voidaan kuitenkin tehdä yhä enemmän monipuolisia asioita. FinDrones2020-konferenssissa 12.11. keynote-puhujana on Pauliina Laitinen, joka on pitkään edistänyt drooneilla tehtävän kasvinsuojelun lainsäädännön uudistamista, jotta se olisi tulevaisuudessa mahdollista. Antti Lipasti on puolestaan toiminut pitkään droonien maahantuonnin edistämisessä, ja esittelee konferenssissa isompaa drooni-kalustoa, joilla voidaan ruiskutuksia toteuttaa. Enää ei puhuta mistään markettien drooneista, vaan todellisista uudenlaisista maatalouden työkoneista, joilla voidaan toteuttaa täsmäruiskutuksia aina tarpeen tullen. 

Droonit ovat yhä vakavammin otettava vaihtoehto kerätä ja tutkia omien peltojen kuntoa. Droonit ovat todennäköisesti myös tulevaisuuden työkalu, joka väsymättömästi seuraa peltojen kasvukuntoa ja vie tiedon siitä suoraan viljelijän älykännykkään. Tulevaisuutta hauska visioida, koska todennäköisesi osa siitä menee vikaan ja osa yllättää täysin. 

FinDrones2020-konferenssi on tapahtuma, jossa näet päivän aikana yli kaksikymmentä eri esitystä drooneilla tehdyistä tutkimuksista maa- ja metsätaloudessa. Tutustu tarkemmin päivän tarjontaan osoitteessa. https://events.tuni.fi/findrones2020/ohjelma/ ja ilmoittaudu https://events.tuni.fi/findrones2020/ilmoittautuminen/  

Juttu on osa BioEväät -hankkeen juttusarjaa. Lue isää hankkeesta täältä: www.pyhajarvi-instituutti.fi/bioevaat. Tekstin on kirjoittanut projektipäällikkö Petri Linna Tampereen yliopistosta.

Share