Herkkutatti maistui herkkutatti-illallisella

Italialainen herkkutatti-ilta hurmasi herkuttelijat

Pyhäjärvi-instituutin ja euralaisen Trattoria la Mia Bellan yhdessä järjestämä italialainen herkkutatti-ilta saavutti suuren suosion. Trattoria oli perjantai-illalla viimeistä paikkaa myöten täynnä herkkutattifaneja, jotka saivat maistella Ninnon keittiömestarin taidolla valmistamia italialaisia herkkutattiruokia. Herkkutatit olivat peräisin tältä syksyltä Säkylän harjulta eli todellisen villin lähiruoan parissa yhteistä teemailtaa vietettiin.

Tilaisuuden oli suunnitellut Pyhäjärvi-instituutissa ”Hurahdetaan herkkutatteihin” -hanketta luotsannut herkkutattifani Satu Tietari, joka oli omin käsin saalistanut pääraaka-aineen. Hän kertoi illan kuluessa herkkutattijuttuja niin Suomesta kuin Pohjois-Italian herkkutattien mekasta Borgotarosta. Italialaisethan arvostavat erityisesti juuri herkkutattia ja se kuuluu heidän ruokavalioonsa ympäri vuoden. Suomestakin viedään hyvänä satovuonna rekkalasteittain tuoretta ja pakastettua herkkutattia Italiaan. Herkkutatti onkin upea sieni, se on terveysvaikutteinen ja lähes lihanveroinen, gluteeniton ja kasvisruokavalioonkin hyvin sopiva raaka-aine. Eli ei ihme, että jo muinaiset roomalaiset olivat siihen hurahtaneet. Suomalaistenkin sopisi!

Nautimme pitkän italialaisen menun ja tarjotut ruoat poikkesivat tavanomaisista risotoista ja pastoista. Aperitiivi: Limoncello Cocktail, antipasto: herkkutattibruschetta ricottajuustolla ja kasviskaviaarilla, primo piatto: herkkutatti-lihanyytit sienipyreepedillä, secondo piatto: paistettua herkkutattia ja naudan entrecote-suikaleita sekä punasipuliviipaleita ja makeana päätöksenä dolce: mangosorbetti prosecco- & viskitvistillä, mustikkakastike, keksimurua ja kermavaahtoa. Illan vieraiden antamien palautteiden perusteella ilta oli täyttänyt ja ehkä ylittänytkin odotukset. Chef Ninnon loihtimasta italialaisesta menusta nousi ykköseksi hienoisesti herkkutattibruschetta ricottajuustolla ja kasviskaviaarilla.

Tällaisten herkkujen myötä herkkutatilla on mahdollisuus löytyä yhä useamman suomalaisen ruokalautasilta. Suuri osa paikalla olleista jäi kertomansa mukaan vesi kielellä odottamaan illan uusintaa. Ja olihan illassa sekin erikoisuus, että ennen toisilleen tuntemattomien puheen sorina täytti trattorian enemmän italialaisille kuin suomalaisille tyypilliseen tapaan. Kiitos kaikille osallistuneille, teitte illastamme upean!

Share