Vilman Pyhäjärvi

Ensimmäisiä muistojani järvestä ovat, kun olimme perheeni kanssa rannalla uimassa ja paistamassa makkaraa grillikatoksessa, kun olin noin päiväkoti-ikäinen. Kesäisin käyn lähes päivittäin uimassa Pyhäjärvessä. Asun noin 200m päässä yleisestä uimarannasta, jossa on myös yleinen sauna, jonka lämmitämme itse, jos olemme ensimmäiset uimarit rannalla. Samalla kun sauna lämpenee, loikoilemme rannalla ja otamme aurinkoa. Saunan lämmettyä otamme kunnon löylyt ja juoksemme viileään kirkkaaseen veteen.

img_5398

Pyhäjärvi tarjoaa paljon kauniita maisemia. Veteen heijastuva taivas, rantoja reunustavat vihreät puut ja kaunis auringonlasku ovat näkemisen arvoisia. Käynkin usein, kun olen koiramme kanssa lenkillä, istuskelemassa Pyhäjärven rannalla vain ihastelemassa maisemia. Rannalla on yleensä niin hiljaista, että vain aaltojen ja lintujen äänet kantautuvat korviin. Veden liplatus ja lämpimät auringon säteet kasvoilla rauhoittavat mieltä kummasti.

Saatamme kesällä myös käydä narraamassa kaloja. Kalastamme veljeni kanssa aika harvoin Pyhäjärvessä, koska emme omista venettä, jolla pääsisi vähän kauemmas rannasta. Kalastus on kuitenkin minulla, veljelläni ja isälläni lähellä sydäntä. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun saa ison kalan siiman päähän. Käymme joka vuosi Lapissa Sodankylässä isovanhempieni luona. Yövymme yleensä Mummin mökillä, joka sijaitsee Kelujärven rannalla. Sain 2015 vuoden kesällä Kelujärvestä virvelillä noin 3kg hauen. Ison kalan saaminen tuntui uskomattomalta. Se oli hieno kokemus. Olemme olleet myös Norjassa ja Tenojoella kalastamassa. Tenolta sain harjuksia ja saimme veljeni kanssa koittaa myös perhokalastusta. Veneilimme Tenolla paljon. Vene oli kapea kanoottimainen ja siinä oli moottori. Tenolla sain myös uuden ystävän, jonka kanssa kävimme myös Tenossa uimassa.

Syksyllä Pyhäjärven rantoja reunustavat kirjavalehtiset puut. Syysiltoina auringonlasku on hyvin kaunis näky. Taivaan valtaa kauniit oranssin ja keltaisen sävyt, kun ilta alkaa kääntyä yöksi. Jos tuulisena syyspäivänä istahtaa kuuntelemaan järven ääniä kuulee, kun suuret aallot vyöryvät rantaan. Syksyllä teemme paljon metsäretkiä metsästyskoiramme kanssa. Syysmetsässä parasta on kauniit värit ja metsän tuoksu. Lähellä kotiamme kulkee luontopolku joka alkaa Yläneenjoen rannasta ja kääntyy sitten metsään. Polun varrella on pitkospuita suolla, opastauluja ja kauniita maisemia.

img_5394

Talvella Pyhäjärven jäällä näkyy paljon pilkkijöitä. Itse en pilkkimisestä niin välitä, mutta voihan järven jäällä tehdä paljon muutakin esimerkiksi luistella tai hiihtää. Pyhäjärvi on myös talvella hyvin kaunis. Lumi kimaltelee auringossa ja pakkanen nipistelee nenän päätä.

Olen asunut Pyhäjärven rannalla koko elämäni ja se on ollut ihana asuinpaikka lähellä vettä ja luontoa. Pyhäjärvi on kaunis järvi ja siksi sen suojelu on myös todella tärkeää. Itse en halua saastuttaa järveä tai sitä ympäröivää luontoa. Ettei järvi menisi huonoon kuntoon kaikkien pitäisi huolehtia omat roskansa roskikseen eikä jättää niitä luontoon tai heittää järveen tai jokeen. Itse huolehdin aina roskani roskikseen.

Pyhäjärvessä parasta on sen tarjoamat erilaiset harrastukset kuten kalastus ja uiminen. Pyhäjärven maisemat ovat myös todella kauniit.

Pyhäjärvi on kaunis järvi ja voimme yhdessä suojella sitä.

Teksti: Vilma Vaarala, 13v.

Teksti on osa kuukausittain ilmestyvää Pyhäjärven puolesta -juttusarjaa, jota on julkaistu Auranmaan Viikkolehdessä ja Alasatakunta-lehdessä jo vuodesta 1995. Juttusarjan kaikki jutut on luettavistaa Pyhäjärven suojeluohjelman sivuilta täältä.

Share