Nuorten työviikolla paistoi aurinko

Nuorten työviikolla paistoi aurinko

Euran kunnan nuorisopalvelut järjesti yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutin kanssa Nuorten työviikon, jossa kymmenen nuorta pääsi tutustumaan instituutin työhön ja toimintaan.

Heti ensimmäiseksi meidät istutettiin alas luennolle kuuntelemaan instituutin keskeisimpiä tehtäviä ja toimintatapoja. Jos siitä ei muuta jäänyt mieleen, niin ainakin se nippelitieto, että Pyhäjärvellä on Etelä-Suomen pisin järvenselkä, 25 km.
Työtehtäviin kuului muun muassa esitteiden postitusta, rannan siivoamista ja näytteiden ottamista.

P6020017

Ennakkokäsityksemme Pyhäjärvestä ja vesistöjensuojelusta yleensä olivat epämääräisiä, eikä kukaan oikein tiennyt, mitä Pyhäjärvi-instituutti todellisuudessa teki. Esimerkiksi se, että instituutti työskentelee myös lähi- ja luomuruuan hyväksi, ei ollut monilla tiedossa. Olimme kuitenkin valmiita oppimaan paljon uusia asioita tällä viikolla.

Opimme täällä esimerkiksi miten otetaan vedestä näytteitä ja myös, miten tutkia onko levä sinilevää. Jos se tarttuu keppiin, se ei ole sinilevää. Opimme miten vedestä yritetään poistaa liiallista fosforia laskeutusaltailla, kosteikoilla ja suodattimilla ja kävimme myös paikan päällä katsomassa miten se käytännössä toteutetaan.

P6020031

Pyhäjärven vedenlaatu on hyvä, mutta se ei tarkoita ettei sitä tulisi suojella. Pyhäjärvi-instituutti suojelee sitä. Tutkimalla ja keksimällä, opettamalla ja tiedottamalla se aikoo saada lähijärvemme vedenlaadun erinomaiseksi vuoteen 2020 mennessä.

P6040068

Viikossa oppii arvostamaan Pyhäjärveä ja lähiruokaa aivan uudella tavalla. Osaamme nyt olla esimerkiksi roskaamatta luontoa, tiedämme miksi lähiruuan ostaminen on tärkeää ja ymmärrämme miksi vesistöjä pitää suojella. On tärkeää arvostaa puhdasta järveämme ja luontoa, eikä pitää sitä itsestäänselvyytenä.

Riikka Karhunen ja Nea Sofia Koistinen

Tekstin kirjoittajat osallistuivat nuorten työviikkoon.

Share