ETUSIVU   »   OHJELMAT JA PROJEKTIT   »   Fykotoksiinien esiintyminen Länsi-Suomen kaloissa (TOKA) -esiselvitys 
Fykotoksiinien esiintyminen Länsi-Suomen kaloissa (TOKA) -esiselvitys


Levämyrkkyjen vaikutus kalan lihaan

 

Kasviplankton tuottaa myrkkyjä – fykotoksiineja – niin makeissa kuin suolaisissakin vesissä. Hankkeessa selvitetään onko runsaiden kukintojen aikana syytä rajoittaa erityisesti fykotoksiineille alttiiden kalojen ja rapujen käyttöä elintarvikkeena ja kertyykö myrkky kalojen elimistöön kumuloituvasti.

 

Fykotoksiineihin kuuluvaa mikrokystiiniä todettiin kesällä 2009 Etelä-Satakunnan alueella olevissa vesistöissä. Fykotoksiinien kertymisestä suomalaisiin järvikaloihin ei ole julkaistua tutkimusta, mutta järvissä, joissa on runsaita myrkyllisiä sinileväkukintoja, pohjakerrostumia tonkivat ja nilviäisiä syövät kalat sekä ravut todennäköisesti altistuvat fykotoksiineille.  

 

Kalastuksen turvaaminen

Fykotoksiinit voivat aiheuttaa kalojen kautta haittaa ihmisille ja siitä syystä on tärkeää tietää, mikä on haitan todellinen aste. Näin voidaan tukea elinkeinokalatalouden kilpailukykyä ja taata ammattimaisen kalastuksen ympärivuotinen jatkuvuus Säkylän Pyhäjärvellä ja muissa Satakunnan ja Suomen sisävesissä sekä merialueella.

Tiedon kokoaminen

Esiselvityksessä tehdään kirjallisuusselvitys fykotoksiinien esiintymisestä makean ja toisaalta suolaisen veden eliöissä, erityisesti kaloissa ja ravuissa. Tiedot kootaan raportiksi, joka julkaistaan Pyhäjärvi-instituutin internet-sivuilla, ja tietojen perusteella analysoidaan onko tarvetta tehdä yksityiskohtaisempia jatkotoimenpiteitä ja selvityksiä.

 

 

Hankkeen rahoittavat Satakuntaliitto, Pyhäjärven kalastusalue ja Pyhäjärvi-instituutti.

 

Lisätietoja:

Pyhäjärvi-instituutti

asiantuntija Maarit Horne

puhelin 040 779 7981,

toimialapäällikkö Anne-Mari Ventelä
puhelin 050 370 2919,

sähköposti etunimi.sukunimi(at)pji.fi

 

 
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600

 Käytämme sivustoillamme evästeitä parantaaksemme sivujen käytettävyyttä.
 Evästeasetuksia pääset muuttamaan käyttämäsi selaimen asetuksista.
 Pääset tutustumaan tietosuojakäytäntöihimme tästä.