ETUSIVU   »   OHJELMAT JA PROJEKTIT   »   VINKU 
VINKU

Vesistökunnostuksen tekniset innovaatiot muuttuvassa ilmastossa (VINKU)

Käynnissä oleva ilmastonmuutos asettaa vesiensuojelulle kokonaan uudenlaisia haasteita. Ilmastonmuutoksen myötä ilmasto lämpenee, sateisuus lisääntyy ja sen vuodenaikaisjakauma muuttuu. Aiemmin toimiviksi todetut vesiensuojelumenetelmät eivät uusissa olosuhteissa välttämättä olekaan riittävän tehokkaita. Vesistöjen vedenpinnat nousevat, virtaamat kasvavat ja tulvien todennäköisyys lisääntyy, etenkin talviaikaan, jolloin kasvillisuus ei pidätä ravinteita maa-alueilla. Vesistöjen rehevöityminen etenee maa-alueilta tulevien ravinnehuuhtoumien kasvaessa. Valumavesien määrän ja laadun hallintaan tarvitaan uusia ympäristöteknologian keinoja.

Pyhäjärveen laskevan Yläneenjoen valuma-alueella Varsinais-Suomessa (Alastaro, Oripää, Pöytyä, Yläne) on kesällä 2008 alkanut Varsinais-Suomen liiton EAKR-varoista rahoittama hanke: ”Vesiensuojelukohteiden inventointi ja kunnostuksen tekniset innovaatiot muuttuvassa ilmastossa (VINKU)”. VINKU on kolmevuotinen ja jatkuu aina vuoteen 2011 saakka.

Hankkeessa kartoitetaan Pyhäjärven valuma-alueelle toteutettujen vesiensuojeluratkaisujen nykyinen toimivuus ja käyttökelpoisuus sekä selvitetään kehittämistarpeet vesitaloudellisesta ja vesiensuojelun näkökulmasta. Tavoitteena on löytää ja toteuttaa kustannustehokkaita ratkaisuja, joilla toisaalta hidastetaan veden kulkua yläjuoksulta alajuoksulle ja toisaalta pidätetään mahdollisimman tehokkaasti ravinteita. Vesien pidättämisellä ehkäistään tulvien syntymistä sekä vähennetään vesistöjen rehevöitymistä lisäävää kuormitusta.
 
Perjantaina 9.9.2011 järjestetään hankkeen loppuseminaari Kokous- ja juhlatila Alvariumissa (Puutarhakatu 8 B, 20100 Turku). Päivän ohjelma tästä.
- Pyhäjärvi-instituutti, käytännön vesiensuojelua Lounais-Suomessa, vesistötaimialan päällikkö Anne-Mari Ventelä
- 1990-luvulla rakennettujen vesiensuojelutoimenpiteiden pitkäaikaisten seurantojen tuloksia, toiminnanjohtaja Teija Kirkkala
- Yläneenjoen vesiensuojelutoimnpiteiden inventoinnit ja selvitykset, suunnittelija Henri Vaarala
- Esimerkkejä hankkeessa kunnostetuista vesiensuojelukohteista ja toimivuudesta, Henri Vaarala ja asiantuntija Marjo Tarvainen
- Automaattisen vedenlaatumittauksen käyttökokemukset ja haasteet, Marjo Tarvainen
- Mitä hankkeeen tulokset kertovat, mitä tästä eteenpäin? Vesiensuojelun haasteet?, Teija Kirkkala
 
30.3.2010 järjestetyn Uusia tuulia virtaamien ja talviaikaisen ravinnekuormituksen hallintaan -seminaarin ohjelma ja  luentomateriaalit tästä.

Toteutusaikataulu: 1.6.2008-31.9.2011
Rahoitus: Hanke on saanut rahoituksen Euroopan Unionin aluekehitysrahastosta (EAKR) Varsinais-Suomen liiton kautta.

Lisätiedot: Henri Vaarala

Palaa projektisivulleKirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600

 Käytämme sivustoillamme evästeitä parantaaksemme sivujen käytettävyyttä.
 Evästeasetuksia pääset muuttamaan käyttämäsi selaimen asetuksista.
 Pääset tutustumaan tietosuojakäytäntöihimme tästä.