ETUSIVU   »   OHJELMAT JA PROJEKTIT   »   Satakunnan elintarvikealan kehittämisohjelma 2014–2020 
Satakunnan elintarvikealan kehittämisohjelma 2014–2020


Satakunta on yksi vahvimmista ruokamaakunnista, jonka ruokatuotannon keihäänkärkinä ovat oman tuotantoalansa suurimmat suomalaiset jalostusyritykset, joiden arvoketjut pohjautuvat sopimustuotantoon raaka-ainetoimittajien kanssa. Maakunnan yli 200 jalostusyrityksestä kuitenkin yli 170 on ns. mikroyrityksiä, joiden erikoistunut jalostus ylläpitää ja nostaa maakunnan ruokaidentiteettiä niin kylä-, kunta-, seutukunta- ja maakuntatasolla. Satakunnassa on n. 4100 alkutuottajaa ja teollisuus työllistää suoraan n. 2200 henkilöä. Kaikkiaan klusteri työllistää Satakunnassa toistakymmentä tuhatta henkilöä. Satakunnan ruokaketjujen tulevaisuuden määrittää pitkälti koko arvoketjun kannattavuus ja kilpailukyky. Koko pellolta pöytään ketjun on jatkuvasti kehityttävä toimintaympäristön muutosten paineessa. Alkutuotannon kannattavuus, sopeutuminen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin raaka-ainetuotannossa, työvoiman saanti, tehokkaammat logistiset ratkaisut, kuluttajalähtöinen tuotekehitys sekä innovatiiviset ja kestävät tuotantomenetelmät ja -teknologiat ovat avainasemassa maakunnan elintarvikeklusterin elinvoimaisuuden turvaamisessa. Uusi EU-ohjelmakausi tuo uusia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia Satakunnan ruokaketjuille. Tulevan kehittämistyön tueksi on maakunnan ruokaketjun eri toimijoiden kesken laadittava dynaaminen ja innovatiivinen kehittämisohjelma vuosille 2014–2020 ja maakunnan toimijoiden on myös yhteisesti sitouduttava ohjelman toimien ja tavoitteiden toteuttamiseen.


Hankkeen tavoitteet

Projektin tavoitteena oli laatia Satakunnalle elintarvikestrategia vuosille 2014–2020 ja sitouttaa
elintarvikeketjun toimijat sen toteuttamiseen. Yhteisen strategian avulla kehittämisresurssit voidaan kohdentaa tehokkaammin vastaamaan maakunnan ruokaketjun tarpeita. Yhteistä elintarvikestrategiaa voivat hyödyntää ruokatuotannon arvoketjun kaikki toimijat (alkutuotanto, jalostus, vähittäiskauppa, HoReCa -sektori, oppilaitokset, kehittämisyksiköt, rahoittajat). Projektin tavoitteena oli myös vahvistaa ja kehittää Satakunnalla keskeisen elintarvikeklusterin toimintaedellytyksiä, kannattavuutta ja kilpailukykyä tulevalla ohjelmakaudella. Projekti myös vahvistaa alueellisia osaamisrakenteita kehittäen samalla alueen kilpailukykyä sekä elinkeinoelämän ja kehittämisorganisaatioiden uudistumista. Projektin tulokset tukevat, ja samalla sitouttavat, ruokaketjun eri toimijoiden verkostoitumista sekä maakunnallisesti että kansallisesti kehittäen alueen innovaatioympäristöjä tehokkaasti vastaamaan toimintaympäristön nopeisiinkin muutoksiin.


Hankkeen toteutus, aikataulu ja tulokset

Hankkeen toteutusaikataulu oli 1.3.2013–30.6.2014. Hankkeen toteutuksesta vastasivat Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys ry.

Lopputuotoksena julkaistiin Satakunnan elintarvikestrategia 2014–2020Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600

 Käytämme sivustoillamme evästeitä parantaaksemme sivujen käytettävyyttä.
 Evästeasetuksia pääset muuttamaan käyttämäsi selaimen asetuksista.
 Pääset tutustumaan tietosuojakäytäntöihimme tästä.