Luomukasvisten kasvanut kysyntä on johtanut jalostavan teollisuuden tarpeeseen kasvattaa luomukasvisten hankintaa. Luomuvihannesten ja -perunan tuotanto ei tällä hetkellä kata teollisuuden tarpeita, joten tuottajia tarvitaan lisää. Vihannesten luomuviljely vaatii korkeaa ammattitaitoa ja viljelijän tulee olla tarkkaan perehtynyt mm. viljelykiertoon, maan kasvukuntoon, viljelytoimien ajoitukseen sekä kasvintuhoojien hallintaan.
Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon -hankkeen tavoitteena on lisätä luomukasvisten tuotannon määrää läntisessä Suomessa viljelykoulutuksien avulla. Koulutuksissa käydään lävitse luomuvihannesten ja luomuperunan viljelyn perusperiaatteita ja kasvikohtaisia käytäntöjä. Kouluttajina toimivat alan tunnetuimpiin kuuluvat asiantuntijat Luonnonvarakeskuksesta ja Perunantutkimuslaitoksesta. Koulutusten toteutustapa on monipuolinen, sisältäen luentotyyppisiä osioita, ryhmäkeskusteluja, pellonpiennartilaisuuksia ja oman tilan kehittämiseen liittyviä neuvontakatsauksia. Lisäksi hanke toteuttaa 1–2 ulkomaille suuntautuvaa ammattimatkaa, joiden tavoitteena on entisestään syventää ja monipuolistaa viljelyosaamista.
Tunnetut kasvisalan yritykset Apetit Ruoka Oy, Finnamyl Oy, Jepuan Peruna Oy ja Kasvis-Kartano Oy ovat rahoittajina mukana Pyhäjärvi-instituutin koordinoimassa koulutushankkeessa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Perunantutkimuslaitoksen kanssa ja päärahoituksensa se saa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten kautta.
Koulutukset
Vuonna 2020 muodostetaan yksi koulutusryhmä. Tilaisuudet pääosin Satakunnassa.
Seuraavat koulutustilaisuudet ovat kesän pellonpiennartilaisuudet. Tarkempaa tietoa s-postilla.
1. koulutus: ke 4.3.2020 klo 9-15.30, Pyhäjärvi-insituutti, Sepäntie 7, Kauttua
2. koulutus: Siirretty syksyyn korona-tilanteen vuoksi.
Aloitustilaisuudet
Tiedekeskus Tuorla, Piikkiö ti 11.2.2020 klo 10-12.
Perunantutkimuslaitos, Ylistaro pe 14.2.2020 klo 10-12
Pyhäjärvi-insituutti, Eura, ma 17.2.2020 klo 10-12 (HUOM. päivä muuttunut)
Ammattimatka 2019
Tervetuloa mukaan luomukasvisviljelyn ammattimatkalle Tanskaan 24.-26.6.2019. Ammattimatkalla
vieraillaan ison mittakaavan luomukasvistiloilla sekä alan yrityksissä. Paikallisen
luomuvihannesviljelyasiantuntijan johdolle tutustutaan Tanskan eturivin
viljelijöiden menetelmiin tuottaa tehokkaasti luomukasviksia.
Ohjelma
Tilaisuudet 2019
Koulutus 6 ja 7
Koulutus 4
Koulutus 3
Koulutukset 1 ja 2, 19.3.2019, Ilmajoki
Koulutukset 1 ja 2, 12.3.2019, Kokemäki
Koulutukset 1 ja 2, 5.3.2019, Piikkiö
Aloitustilaisuus Eura 27.2.2019
Aloitustilaisuus Piikkiö 26.2.2019
Aloitustilaisuus Seinäjoki 19.2.2019
Tiedotteet
Hankkeen toteutusaika on 1.1.2019–31.12.2021.
Yhteystiedot:Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti
044 045 6423
sauli.jaakkola@pji.fi
Pirjo Kivijärvi, Luonnonvarakeskus
029 532 6250
pirjo.kivijarvi@luke.fi
Marjo Serenius, Perunantutkimuslaitos
040 450 7200
marjo.serenius@petla.fi