ETUSIVU   »   OHJELMAT JA PROJEKTIT   »   Säkylän Pyhäjoen virtavesikunnostuksen suunnittelu ja virtavesikunnostukset PYHÄVIRTAVESI 
Säkylän Pyhäjoen virtavesikunnostuksen suunnittelu ja virtavesikunnostukset PYHÄVIRTAVESI

Pyhäjoki on Säkylän harjualueelta Pyhäjärveen laskeva pohjavesivaikutteinen jokivesistö, jossa esiintyy luontaisesti lisääntyvä taimenkanta.
Hankkeessa laaditaan joen koskikohteille kalataloudelliset kunnostussuunnitelmat ja toteutetaan kunnostukset kuudessa keskeisessä kohteessa.

Pyhäjoki on Eurajoen vesistöalueella sijaitseva Säkylän Pyhäjärveen laskeva jokivesistö, jota kuormittavat maa- ja metsätalous. Pyhäjoelle ominaista on suuret vuosittaiset virtaamavaihtelut. Pyhäjoki on rakennettu joki, jossa on neljä pohjapatoa. Kolme padoista ovat kalan kulun estäviä rakenteita. Lisäksi joen pääuomassa on muutamia virta-/koskipaikkoja, jotka ovat muokattuja tai perattuja. 
 
Pyhäjärvi-instituutti suoritti kesällä 2015 sähkökoekalastukset ja koski-inventoinnit Pyhäjoen pääuomassa joen kalataloudellisen arvon selvittämiseksi. Pyhäjoessa esiintyy luontaisesti lisääntyvää taimenta. Neljästä Pyhäjoen alaosan koskipaikoista saatiin sähkökoekalastuksissa saaliiksi kesänvanhoja taimenia sekä vanhempia yksilöitä. 

Pyhäjoessa olevat koskialueet ovat luonnontilaisen kaltaisia, mutta vaativat pienimuotoisia kunnostuksia taimenen lisääntymismahdollisuuksien parantamiseksi. Pohjavesivaikutteinen Pyhäjoki on yksi Eurajoen vesistöalueen potentiaalisimmista taimenen lisääntymisjoista.

Lisätietoja:
asiantuntija Henri Vaarala, puh. 050 338 5319, henri.vaarala(at)pji.fi
asiantuntija Tero Forsman, puh. 044 034 4050, tero.forsman(at)pji.fi

Hankkeen toteutusaika päättyy 30.9.2018.

Hankkeen päärahoitus tulee Varsinais-Suomen ELY-keskukselta ympäristöministeriön vesien- ja ympäristönhoidon edistäminen määrärahasta. Muu rahoitus tulee Pyhäjoen osakaskunnalta ja Pyhäjärven kalastusalueelta.
Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600

 Käytämme sivustoillamme evästeitä parantaaksemme sivujen käytettävyyttä.
 Evästeasetuksia pääset muuttamaan käyttämäsi selaimen asetuksista.
 Pääset tutustumaan tietosuojakäytäntöihimme tästä.