Pyhäjärvellä

Täähän on aivan valtavan kokoinen järvi, suorastaan merellinen!!

Hiljaiset työkaverit Sormunen ja Limnos, kylmälaukkuja, lomakkeita ja suuri määrä desinfioituja näytepulloja mukaan ja näytteenottoon! Laboratoriosta on varmistettu näytteiden vastaanotto ja venekyyti Pyhäjärven järvipelastajilta. Nopea tsekkaus vielä, että kaikki matkassa. Ai niin, pieni eväs vielä mukaan – järvinäytteenotossa menee usein sen verran pitkään, että pieni snäksi on kiva ottaa matkaan.

Sitten menoksi!!

Jokainen rivi tietoa taulukossa on tulosta työstä, jota teemme avovesikaudella noin parin viikon välein Pyhäjärven järvipelastajien kanssa hyvässä yhteistyössä. Talvella näytteitä otetaan harvemmin ja jäätilanteen mukaan. Ympärivuotisen näytteenoton kautta voimme muodostaa kuvan järven keskeisten vedenlaatumuuttujien kehityksestä, ja siten arvioida järven tilassa tapahtuvia muutoksia. Vesistöohjelmissamme toteutettavien näytteenottojen tavoitteena on ennen kaikkea havaita ympäristön tilassa tapahtuvaa pitkäaikaiskehitystä. Tämän vuoksi näytteenoton jatkuvuus on tärkeää, jotta riittävä vertailuaineisto on olemassa ja muutokseen vaikuttavia tekijöitä voidaan mahdollisimman luotettavasti arvioida. Näytteistä kerääntyvän tiedon lisäksi tarkkailemme myös näytteenottohetkellä ympäröivää aluetta sekä ympäristömuuttujia, jotta tulokseen vaikuttavat taustatekijät voidaan huomioida tuloksia analysoidessa ja tarkastellessa. Erityisen tärkeäksi tämä nousee, jos havaitaan yleisestä linjasta merkittävästi poikkeava tulos. Kylmälaukut ja kylmänvaraajat takaavat näytteiden lämpötilan säilymisen mahdollisimman lähellä näytteenottohetken lämpötilaa. Tämä on ensiarvoisen tärkeää laadukkaan näytetuloksen viimeisenä tekijänä.

Näytteenottoa

Aloitin työni Pyhäjärvi-instituutissa viime elokuun lopulla. Työn alkuhetket ovat olleet todella mielenkiintoisia ja opettavaisia. Näytteenotosta ei ole aiempaa kokemusta, mikä on saanut pohtimaan miten herkkiä vesistöt ja ympäristö onkaan ihmisen toimille. Monia asioita ihminen on tehnyt tietämättä, että aiheuttaa haittaa ympäristölle. Näytteenoton huolellisuus ja järjestelmällisyys tekevät työstä selkeää ja loogista. Kaikelle tekemiselle on selitys ja syy. Ympäristön tilaa tutkimalla ja seuraamalla voidaan asioiden eteen tehdä vielä paljon.

Ensi kosketukseni Pyhäjärveen olen saanut Yläneen Valasrannalla tanssin merkeissä, sekä tietysti uinut siellä myös. Olen aina tiennyt, että Pyhäjärvi on suuri, mutta todellinen koko valkeni vasta järvipelastajien veneen kyydissä näytteenottopisteiden väliä ajellessa. Täähän on aivan valtavan kokoinen järvi, suorastaan merellinen!!

Jutun alussa mainitsemani hiljaiset työkaverit Sormunen ja Limnos ovat näytteenottimia 😀

Päivät ovat pidentyneet jo hurjasti pimeimmistä ajoista, ilmassa on selvästi jo kevään tuntua, ajoittain kuulee jopa linnunlaulua jo! Nauttikaa ulkoilusta ja tulevasta keväästä! Leppoisia hetkiä ja raikkaita tuulia luonnon helmassa!

Teksti on osa kuukausittain ilmestyvää Pyhäjärven puolesta -juttusarjaa, jota on julkaistu Auranmaan Viikkolehdessä ja Alasatakunta-lehdessä jo vuodesta 1995. Juttusarjan vanhemmat jutut on luettavissa Pyhäjärven suojeluohjelman sivuilta täältä.

Share