Mehukas kantarellirisotto

Mehukas kantarellirisotto

Syksyn lähestyessä aikaisimmat sienet alkavat nousta pintaan. Metsässä kävelyllä voi siis ottaa kaiken hyödyn irti ja kerätä mukaan metsän antimia. Sienet sisältävät paljon ihmiselle tärkeitä vitamiineja sekä kivennäisaineita. Juuri kantarellit sisältävät erityisen paljon D-vitamiinia ja kaliumia. Terveyshyötyjen lisäksi metsän sienet ovat lähiruokaa parhaimmillaan!

Risottoa valmistaessa tärkeintä on hyvä riisi ja sen oikeanlainen kypsyttäminen. Joukkoon lisättävän liemen tulee olla kuumaa ja risottoa kannattaa sekoittaa lähes jatkuvasti. Tärkeää ovat myös parmesaani ja valkoviini, koska ilman niitä risotosta tulisi tylsä ja mauton. Viiniksi onneksi kelpaa melkein mikä tahansa kuiva valkoviini, ja halutessaan sen voi korvata sitruunamehulla. Jos kantarellit eivät maistu tai niitä ei löydä, saa sienet vaihtamalla esimerkiksi ihanaa herkkusienirisottoa.

Ja sitten itse reseptiin.

ainekset:

 • 10 dl kantarelleja
 • 50 g voita
 • 2 keltasipulia
 • 3 valkosipulin kynttä
 • ½ dl oliiviöljyä
 • 3 dl risottoriisiä (esim. arbario- tai carnaroliriisi)
 • puoliruukullista tuoretta timjamia
 • 3 dl kuivaa valkoviiniä
 • 6 dl kasvislientä
 • ripaus merisuolaa
 • ripaus pippuria
 • 1 ½ dl parmesaanijuustoa
 • 2 kevätsipulia

valmistus

 1. puhdista ja paloittele kantarellit haluamasi kokoisiksi paloiksi. Sulata puolet voista pannulla ja paista sienet. Siirrä sivuun odottamaan.
 • Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna valurautapannulla (tavallinenkin paistinpannu käy) oliiviöljy ja loput voista, ja kuullota sipuleita, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää riisi, ja jatka kuullottamista vielä noin minuutin ajan.
 • Kun riisit ovat läpikuultavia, kaada joukkoon valkoviini ja kiehauta. Kiehauttamisen jälkeen levyn voi laittaa pienemmälle (meillä noin 4). Sekoittele riisiä välillä, ja valmista ohessa kasvisliemi.
 • Kun valkoviini on imeytynyt, ala lisätä kasvislientä riisin sekaan kauhallinen kerrallaan. Kun edellinen kauhallinen on imeytynyt, voit taas lisätä lientä. Sekoita välillä, ja jatka lisäämistä kunnes riisi on melko pehmeää, mutta purutuntumaa on vielä jäljellä. Joskus risotto on sopivan tuntuista ennen, kun kaikki neste on kulutettu, joskus kasvislientä tai vettä pitää lisätä ylimääräistä. Risottoa kannattaa maistella loppuvaiheessa usein, jotta saa haluamansa koostumuksen.
 • Lisää joukkoon kantarellit, 1 dl hienoksi raastettua parmesaania, pilkottu kevätsipuli sekä hienoksi silputtu timjami. Tuoreet yrtit kannattaa lisätä vasta lopussa, jolloin maku säilyy paremmin. Testaa maku, ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Koristele valmis risotto timjaminoksilla ja parmesaanilla ja tarjoile heti.

Nautinnollisia hetkiä risoton parissa!

Share