Kesätöitä Pyhäjärven rannalla

Pyhäjärvellä on tärkeä rooli alueen asukkaiden ja mökkiläisten keskuudessa monilla eri tavoin. Varsinkin kesäisin Pyhäjärven virkistyskäyttö on monipuolista. Ympäri järveä löytyy lukuisia uimarantoja, saunoja, frisbeegolf -ratoja, SUP-lauta- ja kajakkivuokrausta, luontopolkuja, leirintäalueita, majoituspalveluita, kesäteattereita ja ravintoloita. Lisäksi talvisin Pyhäjärvellä on avantouintipaikkoja, ja järven läheisyydestä löytyy hiihtolatuja. Näistä virkistyskäyttömahdollisuuksista kannattaa nauttia, ja samalla tukea niitä omalla toiminnallaan.

Itselleni Pyhäjärvi on aina ollut melko vieras, vaikka olenkin Eurasta kotoisin. Perheemme mökki on Hinnerjoen Auvoljärvellä, joten lapsenakaan ei ole Pyhäjärven rannalla tullut vietettyä aikaa. Nyt vähän vanhempana olen paremmin tutustunut järveen kesätöiden kautta. Tämä on kolmas peräkkäinen kesä, kun olen kesätöissä Pyhäjärvi-instituutissa, ja näiden kolmen kesän aikana olen nähnyt ja oppinut Pyhäjärvestä paljon.

Tänä kesänä olen ollut mukana järvinäytteenotossa, jossa Pyhäjärvestä otetaan kymmeneltä eri näytepisteeltä eläin- ja kasviplanktonnäytteet, näkösyvyys ja kerätään kaikilta pisteiltä yhteinen klorofyllinäyte. Olen kitkenyt haitallista vieraslajia, jättipalsamia, Säkylän kalasataman edustalta, jonne on levitetty hamppukatetta estämään jättipalsamin leviämistä. Olen myös esimerkiksi auttanut suunnittelemaan messuosastoja, ollut mukana tapahtumissa, auttanut Pyhäjärvi-instituutin 30-vuotisjuhlavuoden järjestelyissä ja tehnyt haastatteluja satakuntalaisista ruuantuottajista.

Järvinäytteenotossa käydään Pyhäjärven Järvipelastajien kanssa heidän veneellä. Kuva: Jenni Lintunen

Lisäksi kesäkuussa järjestettiin Pyhäjärvi-instituutin avoimet ovet -päivä, jossa muun muassa maistatettiin Pyhäjärven kalasta tehtyä Apetitin järvikalapihviä, ja ihmeteltiin kala-akvaariota ja erilaisia näytteenottovälineitä. Heinäkuun aikana Pyhäjärvi-instituutilla oli messuosastot Oripäässä OKRA -maatalousnäyttelyssä ja Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa. Kävijöitä osastoilla riitti. Varsinkin SuomiAreenassa huomasi, kuinka kiinnostuneita lähialueen asukkaat ovat Pyhäjärvestä ja sen tilasta. Monet tulivat juttelemaan ja kyselemään järven tilasta ja suojelutoimenpiteistä tai esimerkiksi pohtimaan omaan mökkirantaansa liittyviä ongelmia. Myös jätevesiasiat kiinnostivat, ja niistä kyseltiin paljon. Jätevesiasetuksen siirtymäaika päättyy ja tämän vuoden lokakuun viimeiseen päivään mennessä pitäisi ranta- ja pohjavesialueiden jätevesijärjestelmät olla vaatimukset täyttävässä kunnossa.

Aikaisempina kesinä olen esimerkiksi ollut mukana perustamassa vihannesviljelyn pilot -koetta, seurannut ja hoitanut sitä kasvukauden aikana, ottanut kasvustonäytteitä hernepelloista erilaisten rikkakasvien torjuntamenetelmien vertailemiseksi ja koonnut tietoa liittyen Lounais-Suomen maatalouteen. Kolmen kesän aikana olen tehnyt täällä monenlaista, ja myös oppinut paljon sen myötä.

Teksti on osa kuukausittain ilmestyvää Pyhäjärven puolesta -juttusarjaa, jota on julkaistu Auranmaan Viikkolehdessä ja Alasatakunta-lehdessä jo vuodesta 1995. Juttusarjan kaikki jutut on luettavissa Pyhäjärven suojeluohjelman sivuilta täältä.

Share