Elämäntapana lähiruokaa luonnosta

Usein saa osakseen ihmetystä, kun kerron työkuvastani. Ruokaa riistasta, luonnon marjoista, – sienistä, – ja yrteistä. Yhtiön metsiä, erämaajärviä, omat omenapuutarhat ja paljon muuta. Usein onkin vaikeaa rajata, mihin loppuu työ ja mistä harrastus alkaa.

Ahlströmillä on pitkät perinteet maa-, vesi-, metsäalueiden omistuksissa. Metsät tarjoavat riistaeläimille sekä suojaa, että ravintoa. Siispä on luonnollista, että meidän ”ruokafilosofiaan” kuuluu vahvasti lähellä tuotettu ruoka, erityisesti riista- ja kalaruuat.

Kotimaisesta järvikalasta saa herkullista ruokaa.

Luonnon marjat ja sienet löytävät joka syksy tiensä ravintoloidemme keittiöihin paikallisten poimijoiden toimesta. Maksamme reilun hinnan sienistä ja marjoista, niin tiedämme, että varastot saadaan täyteen sesongin aikana. Itse kouluttauduin keruutuoteneuvojaksi, mikä avasi mahdollisuuksia myös luonnonyrttien hankintaan ja käyttöön meillä ruukeissa. Myös yhteistyökumppaneita olemme löytäneet asian tiimoilta ja keittiöhenkilökunta on ottanut hyvin vastaan ajatuksen luonnon yrttien käytöstä. Metsästyskaudella yhtiön metsissä toteutettavat jahdit ja oma teurastamo takaavat runsaan määrän riistalihaa ja lintuja käyttöömme läpi vuoden, olemme hyvin poikkeuksellinen ympäristö tässä suhteessa.

Ajatuksemme ruoasta yksinkertaistuu vuosi vuodelta. Seuraamme sesonkeja ja tuomme luonnon yhteen lautaselle. Mitä vähemmän raaka-ainetta on tarvetta työstää, sitä parempi. Uskomattomia ruokakokonaisuuksia voi kerätä luonnossa yhdellä reissulla, muistaa ottaa vaan suolaa ja kalavehkeet mukaan.

Järvikalaan saa kesän makua savustamalla.

Luonnossa liikkuminen tuo rauhaa ja aikaa itselleni, kalastus on parasta ”mindfulness” hoitoa, mitä voi saada. Sienestäminen tuo löytämisen ja onnistumisen iloa. Maailmasta, mikä ei koskaan hiljene tai pysähdy on hyvä ottaa itsensä silloin tällöin irti, pakata rinkka ja lähteä polulle muutamaksi päivää tai vaikka viikoksi. Tullessaan takaisin sitä huomaa taas katsovansa asioita eri tavalla.

Noormarkusta ja Kauttualta löytyy myös hyviä kalastuskohteita, mitä hyödynnän aina kuin on mahdollista. Itse pyydetty kala onkin suurta herkkuani ja eritysesti kotimaiset järvikalat ovat mielestäni mitä loistavinta ruokaa. Tämä on varmaan peritty isältäni, joka vei meitä veljen kanssa aina kalaan, kun oltiin lapsia ja äitini piti huolen, että opin syömään sieniä ja marjoja jo nuoresta pitäen.

Meillä on upeat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen ja sen hyödyntämiseen, olemme suorastaan etuoikeutettuja suomalaisina tässä. Tätä ei pidä unohtaa, pidetään yhdessä huoli siitä, että näin olisi jatkossakin.

Pauli Vänttilä, Kokki, Ahlströmin ruukit
www.ahlstrominruukit.fi

Pyhäjärvi-instituutti täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja se näkyy blogissamme Pyhäjärvi-instituuttisäätiön hallitustahojen kirjoittamilla blogeilla. Jutut käsittelevät yhteisiä teemoja ja yhteistyötä. Tekstit julkaistaan Yhteiskynä-kirjoittajan alla.

Share