Avaimet kädessä

Uusi mökinomistaja seisoi mökkinsä pihassa avaimet kädessä. ”Ensimmäistä kertaa olen avannut kaikki mökkini ovet.” Hän katseli mökkiä, huojuvia puita, rantaa ja auringonvalossa kimaltelevaa Pyhäjärveä. Mökinomistaja käveli rantasaunan ohi vedenrajaan, otti kengät pois ja kahlasi rantaveteen. ”Onpa kirkasta, varpaat näkyvät.” Mökinomistaja kääntyi mökin suuntaan ja katseli rakennuksia. Tupa, keittokomero, pesuhuone, makuuhuone ja parvi. Saunamökissä takkatupa ja sauna. Paratiisi. Hän lähti kävelemään tontin rajaa pitkin kohti mökkiä. ”Minun rajani. Pitäähän ne kulkea.” Rajoja kiertäessään mökinomistaja törmäsi pusikoituneeseen kohtaan, jossa ojanpohjalla oli omituista liejua ja oja haisi. ”Paratiisi haisi.”

Suuressa osassa suomalaisista mökeistä, varustelutaso on melko vaatimaton, mutta sukupolvien vaihtuessa, myös toiveet mökin varustelutasosta kasvavat. Loma-asunnoilta halutaan samaa helppoutta ja luksusta kuin vakituisilta asunnoilta. Keittiöihin asennetaan tiskikoneet, lämminvesivaraajat syrjäyttävät saunan padat ja vesivessat korvaavat ulkohuussit. Mitä enemmän kiinteistöllä käytetään vettä, sen enemmän siellä syntyy myös jätevettä. Ympäristöön kohdistuva kuormitus kasvaa jätevesimäärän lisääntyessä.

 

”Mitä se myyjä sanoikaan tämän mökin jätevesistä”. Mökinomistaja pohti hetken ja muisti, että oli ollut puhetta vessavesien johtamisesta umpisäiliöön. Kunnan ympäristönsuojelumääräys määräsi ranta-alueilla niin. ”Mitenhän sen umpisäiliön muistaa tyhjentää riittävän usein?”. Kiinteistönvälittäjän kanssa oli ollut puhetta myös siitä, että pesuvesille pitäisi tehdä jotain. Että nykyinen järjestelmä ei riitä. ”Mitäköhän se tarkoitti?” Mökinomistaja astui mökkiin sisälle ja tutki talokirjaa. Umpisäiliöstä löytyi tiedot. Talokirjassa kerrottiin myös, että pesuvedet johdettiin putkella ojaan. Talokirjan mukaan ojaan oli kasattu kiviä siihen kohtaan, missä oli purkuputki. ”Ei niitä kyllä äsken näkynyt”. Suihku ja vesivessa oli tehty vaatekomeron tilalle noin 15 vuotta sitten. Tiskikone oli vasta vuoden vanha. ”Pesuvesissä nyt ei paljon mitään ole. Mitähän se kiinteistönvälittäjä tarkoitti.”

Uudistuksia tehdään kiinteistöille vähitellen, eikä uudistuksista aina ole muistettu pitää kirjaa. Kun kiinteistönomistus muuttuu, häviää tietoa siitä, mikä on näkymättömissä. Selvitys jätevesijärjestelmästä olisi hyvä olla kiinteistöllä, jolloin sieltä on hyvä uudenkin omistajan tarkistaa, mitä tontilla on.

Mökinomistaja käveli takaisin rantaan. Hän upotti varpaansa rantahiukkaan ja antoi mielensä tyhjentyä. Tarvitseekohan oikeasti tehdä mitään. Jos olisi vaan ja mökkeilisi. ”Entä jos rantakin liettyy ja alkaa haista. Entä jos vesi ei enää ole kirkasta. Entä jos lapsenlapsi hörppää likaista vettä uidessaan.” Mieli ei tyhjentynyt. Hän vilkaisi käsiinsä. Avaimet. ”Avaimet ovat minun käsissäni. Huomenna soitan jätevesineuvontaan, jonka esite oli talopapereitten välissä. Selvitän ainakin, riittääkö tämä nykyinen.”

Kaikkialla Suomessa tarjotaan ympäristöministeriön rahoittamaa jätevesineuvontaa. Jätevesineuvojat kertovat, onko kiinteistösi jätevesijärjestelmä riittävä, miten sitä voisi kunnostaa ja mikä on kunnostuksen aikataulu. Neuvonta on maksutonta ja puolueetonta. Myös kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta saa lisätietoja. Satakunnassa neuvontaa tarjoavat Pyhäjärvi-instituutin ja Satafoodin neuvojat. Neuvoja saa myös puhelimitse ja sähköpostitse.

miten-edeta

Ranta-alueilla ja pohjavesialueilla jätevesijärjestelmien tulee olla kunnossa 31.10.2019 mennessä. Mökinomistaja oli liikkeellä juuri parahiksi. Jätevesineuvoja kävi paikalla ja yhdessä käytiin läpi soveltuvia vaihtoehtoja. Umpisäiliöön päädyttiin asentamaan täyttymishälytin. Saunamökki oli kantoveden varassa ja nykyinen järjestelmä riitti siihen. Mökinomistaja päätyi tilaamaan pesuvesien järjestelmän suunnittelun ja asennuksen paikalliselta LVI-yrittäjältä. Avaimet käteen.

Teksti on osa kuukausittain ilmestyvää Pyhäjärven puolesta -juttusarjaa, jota on julkaistu Auranmaan Viikkolehdessä ja Alasatakunta-lehdessä jo vuodesta 1995. Juttusarjan kaikki jutut on luettavistaa Pyhäjärven suojeluohjelman sivuilta täältä.

Share