Bongaa jätevesineuvoja jätevesiviikon tapahtumissa

Ympäristöministeriön rahoittamaa viemäröimättömien alueiden jätevesineuvontaa on Satakunnan alueella tarjottu jo vuodesta 2012. Nyt käynnissä oleva Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) -hanke on saanut lisärahoitusta ja jätevesineuvontaa on tarjolla ainakin ranta- ja pohjavesialueille määrätyn siirty-mäajan, 31.10.2019, loppuun.

pitaako-uudistaa

Neuvonta on käytettävissä kaikille satakuntalaisille vapaa-ajan kiinteistöille ja vakituisille asuinkiinteistöille, jotka sijaitsevat viemäröimättömillä alueilla. Kiinteistöille maksutonta ja laitevalmistajista riippumatonta, puolueetonta neuvontaa annetaan puhelimitse ja sähköpostitse tai neuvojan voi kutsua käymään kiin-teistöllä. Kiinteistökäynnillä tarkastetaan nykyisen jätevesijärjestelmän kunto, kunnostuksen tarve, lainsäädännön vaatimukset ja keskustellaan kiinteistölle sopivista vaihtoehdoista. Neuvontakäynti ei korvaa suunnitelmaa, joten jos kunnostustoimiin pitää ryhtyä, tulee järjestelmästä teettää suunnitelma. Siinäkin neuvontahanke voi auttaa, sillä satakuntalaisia suunnittelijoita on kerätty yhteystietolistaan, jonka yh-teystietoja kiinteistönomistaja voi käyttää. Jätevesineuvontaa kannattaa hyödyntää, sillä se on maksutonta, puolueetonta, neuvonta itsessään ei sido toteuttamaan kunnostustoimia ja sen avulla saa neuvoja ja tukea kiinteistön jätevesijärjestelmän valintaan.

miten-edeta

Kiinteistökäyntien lisäksi neuvojat kiertävät Satakunnan tapahtumissa ja järjestävät infopisteitä, ovat mu-kana yhdistysten tilaisuuksissa puhumassa ja järjestävät omia jätevesitilaisuuksia. Jätevesiviikkoa vietetään 16.-22.4. ja Satakunnan alueella jätevesineuvojat tapaat silloin seuraavissa tilaisuuksissa:

18.4. Haja-asutuksen jätevedet kuntoon -seminaari Raumalla kunnan viranomaisille, suunnittelijoille, laitevalmistajille ja aiheesta kiinnostuneille klo 9-15.30 (WinNovan auditorio, Satamakatu 19, Rauma). Järjestäjinä Varsinais-Suomen ELY-keskus, Valonia, Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys ry
18.4. Kaikille avoin laitenäyttely WinNovan auditorion aulatilassa jätevesiseminaarin yhteydessä klo 12-14 (Satamakatu 19, Rauma). Järjestäjinä Varsinais-Suomen ELY-keskus, Valonia, Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys ry
19.4. Jätevesineuvoja tavattavissa Säkylän torilla klo 8-12.30 (Pyhäjärventie, Säkylä)
20.4. Jätevesineuvontapiste Rauta-maatalous Jaakolassa klo 8.30-15 (Hormistontie 400, Nakkila)
21.4. Jätevesi-iltapäivä klo 11-13 Kepolan yritystalolla Säkylässä (Köyliöntie 9, Säkylä)
28.-29.4. Jätevesineuvojat tavoittaa Porin jäteneuvonnan kanssa samalta pisteeltä Piha, Puutarha & Porin rakennusmessuilta Porin Karhuhallista

Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hanke haastaa jätevesiviikolla asukkaat vähän erilaiseen kevätbongaukseen. Bongaa jätevesineuvontapiste on somekilpailu, jossa kuvaamalla Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hankkeen jätevesineuvontapisteen ja liittämällä sen facebookiin tai instagramiin tunnistein #jätevesiviikko ja #jänesbongaus on mukana arvonnassa, jossa arvotaan osallistuneiden kesken huussikuivikesäkki ja Pyhäjärvi-instituutin tuotepaketteja.

Lisätietoja:
Henna Ryömä, Pyhäjärvi-instituutti p. 0440 344 058, henna.ryoma@pji.fi tai
Katja Helenius, Satafood Kehittämisyhdistys ry, p. 044 516 3515, katja.helenius@satafood.net

Kuvat: Ympäristöministeriö

Share