Oodi nokkoselle

Arktiset Aromit ry on valinnut nokkosen vuoden 2018 luonnonyrtiksi. Ravintorikas nokkonen on ollut viime vuosikymmenet hankalan ja harmittavan rikkakasvin maineessa, vaikka se on varsin monipuolinen hyötykasvi. Ennen pinaatin yleistymistä nokkosta on syöty ravitsevana vihanneksena, mutta elintarvikekäyttö on sittemmin vähentynyt lähes olemattomiin – nokkoskuidun tekstiilikäytöstä puhumattakaan, mikä sekin on ollut aikoinaan yleistä.

nokkonen

Nokkosta voidaan kerätä luonnosta, mutta se soveltuu hyvin myös viljeltäväksi kasviksi. Viljelyssä etuna on suurempi raaka-ainevolyymi, mutta myös kasvuolojen parempi hallinta; nokkonen kerää helposti nitraattia, minkä takia sen kasvupaikan ravinneoloihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Viljelykasvina nokkonen on varsin kiitollinen viljeltävä, sillä se on satoisa ja viljelytekniikassa voidaan hyödyntää vihannesten ja muiden erikoiskasvien viljelystä tuttuja viljelykoneita ja -tekniikoita. Hyvinä kesinä nokkosesta puidaan useampi lehtisato. Lehtien lisäksi nokkosesta voidaan hyödyntää myös siemenet, varret ja juuret. Suomessa nokkosta viljellään muutamilla hehtaareilla. Satakunnassakin viljelyä on viime vuosina aloiteltu ja tuotantokokemukset ovat olleet varsin hyviä; viime kesän hankalista kasvuoloista huolimatta Satakunnassa saatiin korjattua hyvä nokkossato.

Tällä hetkellä nokkonen käytetään pääasiassa erilaisten kuivattujen tuotteiden raaka-aineiksi, mutta hyvien ominaisuuksiensa takia nokkosen hyödynnettävyyden soisi monipuolistuvan. Raaka-ainetuotanto olisi kasvatettavissa suurempiinkin teollisiin tarpeisiin nokkosen satoisuuden ja viljelyn koneellistamismahdollisuuksien takia. Pyhäjärvi-instituutin yrttihankkeissa saatujen kokemusten perusteella nokkonen koetaan monien yrttituotannosta kiinnostuneiden viljelijöiden keskuudessa erittäin mielenkiintoiseksi ja varteenotettavaksi viljelykasviksi.

Nokkosen käytön puolesta puhuu monet seikat; satoisuus, viljeltävyys, ravintotekijät ja käyttömahdollisuuksien monipuolisuus. Näiden kaikkien lisäksi nokkonen myös maistuu hyvältä! Se on sopivan mieto lisättäväksi mitä erilaisimpiin ruokiin, mutta kuitenkin riittävästi erottuva luodakseen maistuvan ja muistettavan makukokemuksen.

Avomaan yrttiviljelyn perusteet -koulutus järjestetään Lisäarvoa yrttiviljelyyn -hankkeessa, jonka rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta. Yrttiviljelykurssin kouluttajana toimii Marjo Marttinen ProAgria Keski-Suomesta.

Share