Jätevesihaaste

Helmikuun terveiset Satakunnan alueen jätevesineuvonnasta!
Haja-asutuksen jätevesiasiat ovat olleet haaste monellakin eri tavalla viime vuosien aikana. Jätevesilainsäädäntöä on muutettu muutamaan otteeseen ja epätietoisuus on tuntunut olevan valloillaan koko ajan. Viimeisimmän hajajätevesilainsäädännön muutoksen eteen tehtiin perusteellinen työ ja nyt säädösten vakiinnuttua keskustelu muutostarpeesta on tyyntynyt. Nyt on jätevesijärjestelmien kunnostustoimien aloittamisen aika.

janis_image001

Matalan kynnyksen startti
Jätevesiremontti herättää usein asukkaissa monia kysymyksiä: ”Pitääkö meidän alueella jätevesiremontti tehdä, kuka voi tehdä vaaditun suunnitelman, mistä tiedän mikä puhdistusjärjestelmä sopii meille, mistä saan tietoa”… jne. Puolueeton ja maksuton jätevesineuvonta tarjoaa matalan kynnyksen aloittaa selvittämään oman kiinteistön jätevesiremontin tarvetta.

Jänes -hankkeen jätevesineuvonta on maksutonta kaikille haja-asutusalueiden asukkaille ja mökkiläisille. Emme edusta laitevalmistajia emmekä tee viranomaistarkastuksia. Tarkoituksena on tarjota neuvoja, miten jätevesiremontissa pääsee alkuun ja antaa oikeaa tietoa harkinnan pohjaksi. Kiinteistökohtaisella neuvonta-käynnillä pystymme arvioimaan, minkälaiset jätevesijärjestelmät kiinteistölle soveltuvat. Kiinteistön omistajan kanssa keskustellaan myös mm. nykyisen jätevesijärjestelmän kunnosta, eri jätevesijärjestelmien toimintaperiaatteista ja kunnostustoimien kustannuksista. Keskustelun tietojen avulla on helppo lähestyä suunnittelijaa tai kuntaa ja laittaa jätevesiremontti liikkeelle.

suunnittelija_image002

Talvellakin voi neuvoa
Haja-asutusalueiden jätevesineuvonnan kannalta kevät ja kesä ovat kaikkein vilkkainta aikaa. Talvella neuvontaa pystyy tekemään tietenkin puhelimitse ja sähköpostilla, mutta lumi ei ole este toteuttaa kiinteistökäyntejäkään, jos vaan kiinteistölle johtavat tiet on pidetty ajokunnossa.

Nyt on hyvä aika suunnitella jätevesiremontin toteutusta kevättä tai kesää varten valmiiksi. Ranta- ja pohjavesialueilla jätevesiremontit on toteuttava 31.10.2019 mennessä – johon ei loppujen lopuksi ole niin kovin pitkä aika enää.

Jätevesihaaste
Haastamme nyt haja-asutusalueiden asukkaita ja mökkiläisiä selvittämään kiinteistön jätevesiasioita. Kyselkää tavatessa myös naapureilta, missä kunnossa nykyiset sakokaivot ovat ja pitäisikö niillekin tehdä jotakin? Lisää tietoa saa ottamalla yhteyttä jätevesineuvojiin, omaan kuntaan tai jätevesisuunnittelijoihin.

Teksti: Katja Helenius, Satafood Kehittämisyhdistys ry

Lisätietoa JÄNES-hankkeesta löydät täältä.

Share