Lähiruokalautasella: ”VIHDOINKIN SUOMESSA ON TOMAATTEJA!”

”MAMMA MIA! FINALMENTE CI SONO POMODORI IN FINLANDIA!” totesi silloisen poikaystäväni mamma Italiasta. Paikallisena lähiruokana tunnetut Härkälän Puutarhan tomaatit Köyliön Tuiskulasta pelastivat kesäisen sunnuntain aterian ja suomalaisten naisten maineen keittiössä, kun tomaattikastikkeeseen tuli aito maku. Muita Suomessa myytäviä tomaatteja ei siis voinut italialaisen mittapuun mukaan kutsua tomaatiksi ollenkaan.

tomaatti2

Tomaatti kuuluu suomalaiseenkin ruokapöytään kaikkina vuodenaikoina.

Härkälän tomaatit ovat jo lapsuudesta ja nuoruudesta tuttuja. Mummolassa niitä oli aina tarjolla. Viime vuosikymmenen aikana olen kuljettanut Härkälän tomaatteja kesäpaikaltani Köyliöstä Helsinkiin, varmistaakseni arkipäivien tomaatti-nautinnon. Lisäksi niitä on kulkeutunut säännöllisesti ystäville Helsinkiin, äitini mukana Varsinais-Suomeen ja tätini mukana Itävaltaan.
Viime aikoina on puhuttu paljon tomaatin terveyshyödyistä, jotka perustuvat tomaatin runsaaseen lykopeenin määrään.

Tomaatilla saa väriä ruokiin. Kuva: Teija Kirkkala

Tomaatilla saa väriä ruokiin. Kuva: Teija Kirkkala

Heinäkuussa tomaatti-sesongin ollessa parhaimmillaan osui silmiini Helsingin Sanomien artikkeli tomaatin terveysvaikutuksista (HS ruoka Pauliina Jokinen 31.7.2017): ”Tutkimusten mukaan miehillä, joiden veren lykopeenitaso on matala, on yli kolminkertainen riski sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen verrattuna miehiin, joilla on veressään runsaasti lykopeenia.
2000-luvun alkupuolella Kuopion yliopiston tutkijat totesivat lykopeenin estävän myös kaulavaltimoiden seinämien paksuuntumista. Seinämän paksuuntuminen lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Lisäksi paljon tomaatteja syövät saattavat välttyä muita todennäköisemmin myös iho- ja vatsasyöviltä. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan runsaasti tomaattia sisältävä ruokavalio pienensi hiirien riskiä sairastua ihosyöpään 50 prosenttia. Lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti, joka antaa tomaateille niiden ominaisen punaisen värin. Kuumennettaessa lykopeeni muuttuu muotoon, josta elimistön on helpompi ottaa se käyttöön. Lykopeeni imeytyy parhaiten käsitellyistä tomaattipohjaisista elintarvikkeista, kun niiden kanssa nautitaan esimerkiksi oliiviöljyä.”

Tomaatti-mozzarella salaatti

Tomaatti-mozzarella salaatti

Tästä tuleekin mieleeni muutama maukas resepti, joissa käytetään runsaasti tomaattia sekä kylmäpuristettua oliiviöljyä. Toinen on puhdas lähiruokalautanen, oliiviöljyä lukuunottamatta. Molemmissa olennaisena osana on kuitenkin Härkälän herkulliset tomaatit!

Tomaattikastike (kahdelle)

Valmista hyvin haudutettu tomaattikastike seuraavasti:
Lorauta runsaasti kylmäpuristettua oliiviöljyä pannulle ja kuumenna siinä hyvin sekoittaen tomaatinlohkot (7-8 isohkoa hyvin kypsynyttä Härkälän tomaattia), kunnes ne pehmenevät. Lisää suolaa maun mukaan, pieni ripaus sokeria, sekä runsaasti tuoretta basilikaa (omasta puutarhasta). Valkosipulin ystävä voi lisätä kokonaisen valkosipulinkynnen mukaan hautumaan. Anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla n. 20 min. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä, ettei kastike pääse kuivumaan. Tarjoa pastan kanssa. Jos haluat puhdasta lähiruokaa, valmista pasta itse.

Tomaatti-mozzarella salaatti

Viipaloi Härkälän punaiset ja kypsät tomaatit ja Pirkan buffala-mozzarella, lisää suolaa maun mukaan, hieman rouhittua mustapippuria, paljon tuoretta basilikaa sekä iso loraus oliiviöljyä. Vinkki: Bufala-mozzarella kannattaa hieman tiiviistä pinnastaan johtuen upottaa kokonaisena n. puoleksi minuutiksi kuumennettuun, ei kiehuvaan veteen ja jäähdyttää hetki ennen pilkkomista. Näin siitä saa suussasulavan pehmeää ja vieläkin herkullisempaa.

Lähiruokalautasen äärellä, Heidi

Tämä blogiteksti kuuluu Pyhäjärvi-instituutin Lähiruokalautasella-sarjaan, jossa Pyhäjärvi-instituutin henkilökunta kertoo suhteestaan lähiruokaan. Juttusarja ilmestyy kerran kuussa. Lähiruoka-aiheesta lisää Satakunnasta – Sikses parasta –hankkeen nettisivuilla ja Sillai kai? –blogissa.

FacebookTwitterGoogle+jaa