Lähiruokalautasella: Lanttu tuo uunijuureksiin vaihtelua

Olen ollut MUUVI-hankkeen Honkilahden pilot-kokeiden sadonkorjuussa mukana ja sieltä ajatus saikin alkunsa. Keräsimme sadonkorjuunäytteet luomulantusta ja luomusipulista. Lantulle piti antaa makuarvio, jotta osaisimme arvioida, kelpaako lanttu teollisuuteen. Lantulle voi tulla liian suureksi kasvaneena puumainen maku. Kokeen lantut olivat isoja, mutta kuitenkin maukkaita.

Käytinkin kotona luomulanttua ja oman maan perunoita ja tein niistä uunijuureksia. Lanttu toi mukavaa ja erilaista makua perunoiden joukkoon, joten suosittelen kokeilemaan! Varsinkin syksyllä kotimaiset juurekset ovat parhaimmillaan, jolloin niitä kannattaa hyödyntää ruuanlaitossa.

20170825_135738

20170807_141551

Pesin perunat juuresharjalla. Jätän yleensä uuniperunalle kuoret, mutta perunat voi myös kuoria. Viipaloin perunat raastimella ja mitä ohuempi perunalastu, sen nopeammin ruoka valmistuu. Kuorin luomulantun ja viipaloin senkin raastimella. Laitoin puolet uunivuoasta täyteen viipaloituna perunoita (n. 400g) ja päälle viipaloin lanttua (400g), niin että uunivuoka tuli täyteen. Laitoin kolme ruokalusikallista rypsiöljyä juuresten päälle ja sekoitin perunoita ja lanttuja, niin että kaikkialla oli öljyä. Maustoin lantut ja perunat teelusikallisella mietoa chilijauhetta. Uunin laitoin 200°C:seen ja juurekset olivat n. 30 min uunissa. Juurekset ovat valmiita, kun ne ovat pehmeitä ja saaneet vähän väriä pintaansa. Suolan lisäsin vasta lautasella uunijuuresten päälle, jolloin suolaa saatiin jokaisen syöjän omaan makuun.

perunalanttu

Lähiruokalautasen äärellä, Jenni

Tämä blogiteksti kuuluu Pyhäjärvi-instituutin Lähiruokalautasella-sarjaan, jossa Pyhäjärvi-instituutin henkilökunta kertoo suhteestaan lähiruokaan. Juttusarja ilmestyy kerran kuussa. Lähiruoka-aiheesta lisää Satakunnasta – Sikses parasta –hankkeen nettisivuilla ja Sillai kai? –blogissa.

Share