Lähiruokalautasella: Raparperi – Koko kesän helppo herkku

Raparperin satokausi alkaa parhaimmillaan jo toukokuun alkupuolella ja kestää pitkälle elokuun loppuun asti. Siitä siis riittää herkuteltavaa kyllästymiseen saakka. Pitkin kesää nautitut raparperiherkut ovat lähiruokaa parhaimmillaan: ne on poimittu suoraan omasta tai isoäidin puutarhasta.

raparperi-hilloke_ainokahala

Raparperista on helppo valmistaa kaikenlaisia makeita herkkuja, kuten piirakkaa, kiisseliä, mehua tai vaikkapa hilloa. Suurimmat raparperin ystävät saattavat käyttää sitä myös suolaisissa ruuissa, kuten pizzantäytteenä tai grillivartaissa. Itse en ole raparperia suolaisten ruokien kanssa kokeillut, mutta netti on pullollaan reseptejä ja vinkkejä niille, jotka haluavat kokeilla uutta.

Uusia suosikkejani ovat kaikki puuron, lettujen tai murojen päälle sopivat hillot, joita voi säilöä pakastimessa läpi talven ja aina napata sieltä, kun siltä tuntuu. Raparperihilloke valmistuu nopeasti, ja se on parhaimmillaan juuri tehtynä, joten raparperia kannattaa säilöä sellaisenaan pakastimessa ja valmistaa hilloketta kerralla vain tarvittava määrä. Makua voi muokata oman maun mukaan säätelemällä sokerin ja kanelin määrää.

raparperi-puurolautanen_ainokahala

Loppukesän kanelinen raparperihilloke
4 dl raparperia
1 dl vettä
2 dl sokeria
2 rkl kanelia
Paloittele raparperit pieniksi paloiksi.
Sekoita raparperit, vesi ja kaneli kattilassa.
Anna kiehua miedolla lämmöllä reilu 5 minuuttia välillä sekoittaen.
Lisää sokeri ja anna kiehua kunnes sokeri on sulanut.
Kaada lasipurkkiin jäähtymään ja nauti!

Tällä ohjeella hillokkeesta tuli hyvin kanelinen ja makea. Halutessaan raparperin kirpeyden saa paremmin esille vähentämällä mausteiden määrää.

Lähiruokalautasen äärellä, Aino

Tämä blogiteksti kuuluu Pyhäjärvi-instituutin Lähiruokalautasella-sarjaan, jossa Pyhäjärvi-instituutin henkilökunta kertoo suhteestaan lähiruokaan. Juttusarja ilmestyy kerran kuussa. Lähiruoka-aiheesta lisää Satakunnasta – Sikses parasta –hankkeen nettisivuilla ja Sillai kai? –blogissa.

Share