Lähiruokalautasella: Vadelma

img_2455

Vadelman marja on herkullisen punainen, joka on mukava napata suoraan pensaasta suuhun aurinkoisena loppukesän päivänä. Hyvän makunsa lisäksi vadelma sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, joten se on vieläpä terveellinen!

Pienestä pitäen olen keräillyt vattuja metsäteiden varsilta, mutta kymmenisen vuotta sitten tutustuin lähemmin vadelmien kanssa, kun isäni päätti heräteostoksena ostaa aika monta taimea puutarhavadelmia. Siinäpä niitä sitten istutettiin pitkiin riveihin takapihalle ja aloitettiin kasvun mahdollistava taimien hoivaaminen.

Harmikseni en ole saanut isältä keräilijägeeniä, joten vuosien mittaan vadelmia on tullut poimittua enemmän tai vähemmän. Olen huomannut vahvuuteni olevan poimijoiden huoltojoukoissa.

Yksi suurista herkuistani on marjakiisseli. Lähivuosina se on ollut sattuneesta syystä vadelmapitoisempaa, mutta toimii aina kulloinkin saatavilla olevien marjojen mukaan. Kiisseli on oiva kaveri puurolle sekä muroille joko aamupalana, välipalana tai iltapalana. Se on myös erityisen herkullista suoraan lasista juotuna.

img_2454

Parhaimmillaan kiisseli on täyttä lähiruokaa, kun vadelmat ovat itsepoimittuja, mansikat naapurin mansikkaviljelijältä ja mustikat mökkimetsästä. Myöskin kiisselissä käytetty kotimehu on omista viinimarjoista. Olen iloinen, että asun puhtaan luonnon keskellä ja voin nauttia sen tarjoamista herkuista. En varmaan edes osaisi ostaa kaukaa tuotuja marjoja.

Kiisselin resepti:

reilu litra vettä
loraus marjamehua
kourallinen mustikoita
yksi kaato sokeria
kolme ruokalusikallista perunajauhoja
valmiiseen kiisseliin rasiallinen vadelmia/mansikoita
Vesi, mehu ja mustikat kiehautetaan. Sen jälkeen lisätään sokeri ja suurustetaan perunajauhoilla. Kiisseli viimeistellään lopuilla marjoilla.

Ohjeella kiisselistä saattaa tulla välillä vähän notkeampaa ja välillä vähän paksumpaa. Mutta lopputuloksen yllätys tuo jännitystä muuten niin helppoon ohjeeseen.

img_2453

Tämä blogiteksti kuuluu Pyhäjärvi-instituutin Lähiruokalautasella-sarjaan, jossa Pyhäjärvi-instituutin henkilökunta kertoo suhteestaan lähiruokaan. Juttusarja ilmestyy kerran kuussa. Lähiruoka-aiheesta lisää Satakunnasta – Sikses parasta –hankkeen nettisivuilla ja Sillai kai? –blogissa.

Share