Lähiruokalautasella: Ostin tilalta

Maissipelto Tuiskulassa. Kotimainen maissi on alkusyksyn herkku.

Maissipelto Tuiskulassa. Kotimainen maissi on alkusyksyn herkku.

Lähiruoka on kuulunut elämääni jollain tavalla aina. Kotona ruokaa tuotettiin itse tai kasviksia hankittiin naapureilta. Nykyaikaiset “Osta tilalta” -päivät ovat siis tietyllä tavalla olleet olemassa jo iät ja ajat. Yksi on kasvattanut perunaa ja toinen porkkanaa, kolmannella on ollut kananmunia ja neljännellä kaaleja. Nykypäivänä lähiruoka on laajentunut lähinaapureiden tuottamista tuotteista lähellä tuotettuun tai jalostettuun. Se, mikä on lähellä, riippuu tietysti tuotteesta. Yrttejä saan kesäaikana omasta maasta, maitoa omasta maakunnasta, mutta riisin ja avokadot joudun ostamaan vähän kauempaa tuotettuna.

Ansan syyskuun jutussa haettiin lähiruokaa metsästä ja lokakuussa nautimme lähiruokaa metsässä. Työporukan sieniretkestä poiki ajatus, että lähdemme tutustumaan asuinalueemme retkeilymahdollisuuksiin. Kohteeksi valikoitui Vaskijärven luonnonpuiston kierros ja aika pian puhe kääntyi mukaan otettaviin eväisiin. Sillä mitä on retki – ja varsinkaan pitkä retki – ilman ravitsevia eväitä.

Monenlaisia keittoja, tortilloja ja piirakoita mietittiin ja vähän ajatuksissa hifisteltiinkin, mutta päädyimme kuitenkin Huiluntuhtiin ja paikallisen tuottajan kasvattamiin maisseihin. Eväsleivät ja niiden välissä olevat kanafileet olivat valmistettu Satakunnassa, kurkut ja salaatit oli kasvattanut oman kylän kasvihuoneyrittäjä. Eli melko lähiruokaisat eväät! Ja noin kymmenen kilometrin taivalluksen jälkeen ne maistuivatkin taivaalliselta.

Nuotion lämmössä paistuivat makkarat ja lämpenivät maissit.

Nuotion lämmössä paistuivat makkarat ja lämpenivät maissit.

Lähiruokaa ei ole vaikea löytää. Kaupat kertovat hintalapuissaan tuottajat ja markkinoivat lähellä tuotettua nostamalla tuotteet hyvin esille. REKO-ringit, Osta tilalta -päivät ja tietysti työpaikan kahvipöytäkeskustelut auttavat valinnoissa ja huomaamattaan jääkaapissa on satakuntalaista.

Grillatut maissit:

15 km takana ja vielä hymyilyttää.

15 km takana ja vielä hymyilyttää.

Poista maissista suojalehdet, “hiukset” ja kanta.
Keitä maissia suolavedessä maissin koosta riippuen 10-20 min.
Pistä maissi grilliin tai nuotioritilälle. Maissi mustuu helposti, joten älä pistä suoraan tulelle ja kääntele usein, jotta maissi lämpenee tasaisesti. Anna lämmetä noin 10-15 min. Halutessasi voit kääriä maissin folioon, jolloin pinta ei mustu. Keittämisenkin voi jättää väliin, mutta tällöin grillausaika pitenee ja maissi ei ole niin suolainen.
Levitä päälle voinokareita, anna niiden sulaa ja ei kun ääntä kohti. NAM!

Lähiruokalautasella, Henna

Tämä blogiteksti kuuluu Pyhäjärvi-instituutin Lähiruokalautasella-sarjaan. Juttusarja ilmestyy kerran kuussa. Lähiruoka-aiheesta lisää Satakunnasta – Sikses parasta –hankkeen nettisivuilla ja Sillai kai? –blogissa.

Share