Yläneenjoki avautuu uusin silmin kanootista

Kesäkuussa Yläneellä järjestetyn Pyhäjärven Suojelutempauksen yhteydessä Yläneenjoella nähtiin jotakin nykyään melko harvinaista, nimittäin melojia. Tätä soisi näkevänsä useammin, sen verran upeat maisemat joelta avautuvat. Starttasimme siis kesäkuussa yhden kanootin ja kahden kajakin voimin Yläneenjoen jokisuulta, Pehkurannasta, ja meloimme yläjuoksun suuntaan kirkonkylän laituriin.

Jokisuulta avautuu huikea maisema Pyhäjärvelle.

Jokisuulta avautuu huikea maisema Pyhäjärvelle.

Yläneenjoki tarjoaa mainiot puitteet ja monipuoliset maisemat omilla lähivesillä virkistäytymiseen. Kesällä melomamme reitti taittui leppoisasti edeten vajaassa tunnissa. Mikä mainio tapa nauttia päivän liikunta-annos! Jos itseltä ei melontavälineitä löydy, Pyhäjärviseudulta löytyy onneksi yrittäjiä, joilta välineiden vuokraus ja jopa paikalle kuljetus onnistuvat.

Yläneenjoen alajuoksulla on tilaa meloa.

Yläneenjoen alajuoksulla on tilaa meloa.

Aiemmin toukokuussa testasimme myös melontaa hieman ylempänä jokivarressa, Uudenkartanon kyläyhdistyksen ylläpitämän Lystmettän toimintakeskuksen ja Pikkukosken laavun paikkeilla. Joen yli kaatuneet puut haittasivat vielä melontaa, mutta kyläyhdistyksen tarkoituksena on avata alueen melontareittiä parempaan kuntoon. Lystmettän ja kirkonkylän välillä melonta sitten taas sujuukin esimerkiksi Kuralan kartanotilan paikkeilla. Kannattaa siis rohkeasti suunnata vesille kokeilemaan! Jos melonta ei ole oma juttu, niin myös esimerkiksi sup-lauta kulkee todistetun hyvin myös Yläneenjoessa.

Sup-laudan päälle nouseminen sujui helposti ensikertalaiseltakin Yläneen kirkonkylän laiturilta.

Sup-laudan päälle nouseminen sujui helposti ensikertalaiseltakin Yläneen kirkonkylän laiturilta.

Teksti ja kuvat: Eija Eloranta, tiedottaja, Uudenkartanon kyläyhdistys ry

Share