Mattopyykillä

Kesäloma ja mattopyykki. Jotenkin ne kuuluvat yhteen. Toiset aloittavat mattopyykillä käymisen heti, kun ilmat antavat myöten ja sormet kestävät kylmää vettä. Ennen juhannusta pitäisi kuulemma pestä, jotta matot ehtivät kuivua? Minä odotan mielelläni lämpimiä ilmoja, auringonpaistetta ja paarmoja. Otan maton tai kaksi ja annan mäntysuovan vaahdota ja juuriharjan laulaa. Käytän mankelia ja loppukesästä laitan yökosteudessa kolmatta viikkoa ”kuivuvat” matot saunan lauteille kuivumaan.

20150729_093310911_iOS

Matonpesu ei ole lempipuuhaani. Ei ole ollut ikinä. Kuitenkin olen oppinut aikuisella iällä pitämään mattopyykillä käymisestä, sillä se kuuluu kesään. Puhtaiden mattojen tuoksu ja ryppyiset vedessä lionneet sormet. Lapsuudessa, äidin kanssa, pestiin mattoja suoraan laiturilla ja mattolaitureihin upotetuista tynnyreistä. Matonpesu ja matonpesupaikat ovat kuitenkin ajansaatossa muuttuneet. Tietoisuus pesuaineiden sisältämistä ravinteista ja niiden aiheuttamasta vesistökuormituksesta ovat muuttaneet matonpesukulttuuria. Toisaalta myös pintavesien laatuvaihteluista johtuen matot pestään nykyään kuivalla maalla, rakennetuilla matonpesupaikoilla ja yhä useammin hanaveden kanssa.

Pieneltähän se matonpesun ravinnekuormitus tuntuu, kun mietin niitä omaa kahta mattoani. Pieneltä tuntuu myös se kuormitus, mitä aiheutuu vesistöissä peseytymisestä. Tai jos saunan jätevedet pääsevät vesistöön, saati salaatin ja uusien perunoiden tahrimien lautasten tiskivesi… Pienet kuormitukset muodostavat kuitenkin yhteisvaikutuksen. Tämä on se asia, mihin voimme kaikki vaikuttaa omilla toimillamme. Voimme hoitaa mökkien ja asuinkiinteistöjen jätevesiasiat kuntoon, voimme huolehtia, että pesuvedet eivät pääse suoraan vesistöön ja voimme käyttää hyväksemme olemassa olevaa infraa kuten septitankin imutyhjennyspaikkoja ja vaikka niitä matonpesupaikkoja.

20150729_101449997_iOS

Siirrän mattopyykkiperinnettä nyt omalle tyttärelleni. Varmasti hänenkin mattopyykkiaikanaan ehtii tulla muutoksia ja uusia säädöksiä, jotka vaikuttavat esimerkiksi käytössä oleviin pesuaineisiin ja tekniikkaan. Veikkaisin, että yksi asia kuitenkin kesään jää mattopyykillä tai ilman – paarmat.

Share