Tempauksia ja tiedotusta Pyhäjärven puolesta

Pyhäjärven suojeluohjelman työ tapahtuu suurimmaksi osaksi erilaisten projektien kautta. Järven tilaa seurataan, järveä tutkitaan ja valuma-alueen kuormitusta pyritään pienentämään. Työ on haastavaa, koska muuttuvia tekijöitä on paljon ja esimerkiksi ilmasto-olosuhteet vaihtelevat. Pitkäjänteisellä työllä, seurannalla ja ennen kaikkea toimijoiden välisellä yhteistyöllä on kuitenkin saavutettu tuloksia, jotka ovat nähtävissä, kun järven tilaa tarkastellaan pidemmältä aikaväliltä. Viime vuoden lopun leväesiintymät yllättivät, mutta selittyvät poikkeuksellisen valoisalla ja lämpimällä syksyllä, sekä runsaiden sateiden aiheuttamalla kuormituksella.

Pyhäjärven suojelutyön yksi tärkeä osa on asukkaiden ja suojelutyön välinen yhteys. Tiedottamista Pyhäjärven suojelutyöstä, oikeaa tietoa järven tilasta ja vedenlaadusta tehdään tiedotteilla, facebookissa, twitterissä, paikallislehtien ”Pyhäjärven puolesta” -palstalla, ”Puhdas vesi, paremmat evä(ä)t” -blogissa ja erilaisissa tapahtumissa.

Pyhäjärven suojeluohjelman tiedotuslehti, Laituri, on ollut tärkeä tiedotuskanava. Se ilmestyi vuosina 2003–2013 vuosittain ja jaettiin kaikkiin järven valuma-alueella sijaitseviin koteihin ja kesäasuntoihin. Viime vuonna Laituri-lehti toteutettiin yhteistyössä Pyhäjärven Järvipelastajien kanssa ja levikkialuekin hiukan laajeni. Tänä vuonna lehdellä on välivuosi, mutta vedenlaadusta tiedotetaan kevättempauksessa, joka järjestetään Kauttuan Kuvassa 19.4. Tilaisuudessa jaetaan tietoa Pyhäjärven viime vuoden vedenlaadusta, suojeluohjelma esittelee toimintaansa ja tarjoaa kiinnostuneille ”Järven tarina” -elokuvanäytöksen. Salien istuinpaikkojen määrä rajaa osallistujamäärää ja tilaisuuteen on siksi ennakkoilmoittautuminen. Isommin tempaistaan kesäkuussa 18.6. Luontokapinetissa, jossa on ohjelmassa toimintaa ja tietoa kaikenikäisille. Keskustelu lehtien palstoilla on hankalaa ja toivommekin, että pääsette paikalle keskustelemaan kevään ja kesän tilaisuuksiin.

Edellisen kerran suojelutempaus on järjestetty vuonna 2013 Katismaassa. Tänä vuonna tempaistaan 18.6. Luontokapinetissa Pöytyän Yläneellä.

Edellisen kerran suojelutempaus on järjestetty vuonna 2013 Katismaassa. Tänä vuonna tempaistaan 18.6. Luontokapinetissa Pöytyän Yläneellä.

Pyhäjärvikummius on yksi asukastyömuoto ja tapa toimia järven hyväksi. Pyhäjärvi on kummeille tärkeä ja kummit ovat Pyhäjärvelle tärkeitä. Kummit ovat niitä, jotka pitävät järvestä huolta ja välittävät. Niitä, joita kiinnostaa, mitä järvelle kuuluu. Pyhäjärvi on suuri järvi ja sille mahtuu monta kummia. Jos et ole vielä Pyhäjärvikummi, niin voit liittyä kummiksi ilmoittamalla yhteystietosi Pyhäjärvi-instituuttiin. Kummeille lähetämme aika ajoin postia ja kerromme, mitä järvelle kuuluu ja mitä siellä tapahtuu. Kummit ovat myös halutessaan auttamassa esimerkiksi Pyhäjärven suojelutempausten järjestelyissä. Kummius ei velvoita osallistumaan, mutta halutessaan voi olla hyvinkin aktiivinen. Asukastyöstä iso osa tapahtuu myös Pyhäjärven suojeluyhdistyksen ja Pyhäjärven Järvipelastajien kautta.

Kevään tullessa Pyhäjärven jää sulaa ja vesi kuljettaa rannoille kasvimassaa. Kyläyhdistykset, ranta-asukasyhdistykset ja viime kesänä Euran kunnan nuorisotyön nuoret ovat tempaisseet rantatalkoilla. Rantatalkoita Pyhäjärven suojeluohjelma on tukenut järjestämällä rannalle lavan biomassaa varten. Mikäli oma yhdistyksesi on kiinnostunut talkoiden järjestämisestä Pyhäjärven rannoilla ja valuma-alueella, niin ota yhteyttä Pyhäjärven suojeluohjelmaan.

Tietoa järvestä on siis jaossa ja tapahtumia on tulossa. Toivomme vilkasta keskustelua hyvässä hengessä, aktiivista osallistumista ja riemukasta kesää Pyhäjärvellä ja sen rannoilla.

Teksti on osa paikallislehdissä julkaistavaa “Pyhäjärven puolesta”-palstaa. Koko palstan jutut on luettavissa täältä. Pyhäjärvikummiudesta löydät lisätietoa täältä. Pyhäjärvikummien yhteyshenkilönä toimii Henna Ryömä. Yhteystiedot löydät täältä.

Share