Syyslomaretkeilyä järvien rannoilla

Mikä on hyvä tapa markkinoida ulkona liikkuminen, yhdessä tekeminen ja luontoelämykset alakouluikäiselle lapselle. No tietenkin eväät ja aarteenetsintä! Ehdotin geokätköilyn aloittamista kesken youtuben katselua. Hetken päästä sain vastauksen: ”Kyllä mä, äiti, haluan aarteenetsijäksi”.

Puhelimeen ladattiin kätköilyn mahdollistava sovellus. Keksittiin toimiva nimimerkki – yhteinen, koska siitä oli helpompi lähteä liikkeelle. Sitten jäätiin odottamaan pariksi päiväksi. Tänään oli liian myöhä ja pimeä ja huomenna viulutunti. Sormet ristissä toivoin, että innostus ei lakkaa jo ennen harrastuksen alkua.

Kartalta katseltiin kohteita, jotka olisivat sopivan helppoja ja lähellä. Huomenna mietittiin eväät valmiiksi ja sitten, kun perjantai koitti – suunnistettiin ensimmäiselle kätkölle.

geokatkoilya ”Shh… sitten mennään ihan hiljaa. Ei saa antaa kenenkään huomata, mitä me tehdään.”

Ihan ensimmäinen kätkö valittiin tutusta kohteesta. Otettiin kiikarit mukaan. Oltiin ”linturetkellä”. Mutta ei mennyt-niinkuin-strömsöössä ja perjantai-iltaa vietti kätkön ympäristössä myös paikallinen nuoriso. Suunnitelmien muutos ja seuraavalle kohteelle. Hämärää vastaan taistellen yritettiin se eka löytö saada, mutta jouduttiin palaamaan kotiin tyhjin käsin. Seuraavana päivänä onnisti. Luontoa, lintuja, ulkoilua ja löytö. Parasta – ja juuri sellaista, mistä koko perhe nauttii. Yhdessäoloa.

Tutkitustikin luonnossaliikkuminen vaikuttaa positiivisesti ihmisen terveyteen. Moni luonnossa liikkuja on päätynyt harrastamaan geokätköilyä, koska samalla liikkuminen saa uudenlaista näkökulmaa ja ”löytää” tuttuja paikkoja uusin silmin. Toisaalta moni geokätköjen perässä kulkeva, on löytänyt luonnossa liikkumisen riemun, kun metsälenkit saavat päämäärän.

20150907_102949898_iOS

Säkylän Pyhäjärven rantamilla on yli 30 kätköä ja Köyliönjärven rannoilla vähän alle 10 kätköä. Suomessa aktiivisia kätköjä on yli 35 500. Kätköilyä voikin harrastaa missä päin maailmaa vain – no Siperiassa on vähän vähemmän kätköjä, mutta Etelämantereeltakin niitä löytyy. Maailmassa kätköjä on yli 2,7 miljoonaa. Geokätköilystä voi opiskella lisää sivulta www.geocaching.com. Pyhäjärvi-instituutti on toteuttanut kolme kätköä. Ne löytyvät vuonna 2012 tehtyjen luontopolkujen yhteydestä Eurasta, Säkylästä ja Yläneeltä. Ehkä suuntaamme niille seuraavaksi ja annan lapsen löytää ne ihan itse.

Share