Hei. Kyllä, soititte oikeaan paikkaan…

Istun toimistolla ja naputtelen viime viikon kiinteistökäynnin tietoja koneelle. Samalla mietin edellistä päivään, jolloin olin paikallisen kaupan edustalla pitämässä jätevesi-infopistettä – kävijämäärä pitääkin muistaa merkitä ylös raportointia varten. Mukavasti kävi porukkaa juttelemassa jätevesiasioista ja lainsäädännön tilanteesta. Sain heidän kanssaan antoisia keskusteluita aikaan. Muutama kiinteistökäyntikin tuli sovittua.

Puhelimeni soi. Haja-asutusalueella sijaitsevan kiinteistön omistaja ilmaisee halukkuutensa keskustella jätevesineuvojan kanssa. Juttelemme hetken aikaa puhelimessa, mutta toteamme kuitenkin, että paikan päällä neuvominen olisi helpompaa. Sovimme kiinteistökäynnin heti huomisaamulle. Otan vielä ylös kiinteistönomistajan nimen ja puhelinnumeron sekä kiinteistön osoitteen.

Ryhdyn heti valmistautumaan. Tarkistan sijaitseeko kiinteistö pohjavesialueella tai ranta-alueella. Vilkaisen myös onko alueelle suunniteltu kunnallista jätevesiviemäriä. Etsin käsiini kyseisen kunnan ympäristönsuojelumääräykset ja luen, sanotaanko niissä jotain erityistä jätevesien käsittelystä alueella. Tulostan kiinteistökäynnille mukaan tarvittavat lomakkeet. Hanke-esitteitä ja suunnittelijalistoja jäikin eiliseltä kauppapäivältä ylimääräisiä. Nappaan laatikosta niiden lisäksi mukaani myös muutamia jätevesien käsittelyyn liittyviä esitteitä.

20150904_124317734_iOS

Seuraavana aamuna lähden aamukahvin jälkeen ajamaan kohti kiinteistöä. Navigaattori ohjaa minut täsmällisesti perille. Kiinteistönomistaja onkin jo vastassa pihalla. Tervehdysten jälkeen pyydän häntä kertomaan ja näyttämään, minkälainen jätevesijärjestelmä kiinteistöllä on tällä hetkellä käytössä. Kolme hyvässä kunnossa olevaa saostussäiliötä ja purku ojaan. Kerron kiinteistönomistajalle, että nykyisen lainsäädännön mukaan pelkkien saostussäiliöiden puhdistusteho ei enää riitä. Käyn esitteiden avulla läpi kiinteistölle mahdollisesti soveltuvia vaihtoehtoja laitepuhdistamosta umpisäiliöön ja maaperäkäsittelyyn. Kiinteistönomistaja selvästi kiinnostuu maasuodattamosta, jossa jätevesi puhdistuu kulkeutuessaan saostussäiliöiden jälkeen vielä suodatinkerrosten läpi ennen päätymistään ojaan. Pohdimme maasuodattamolle sopivaa paikkaa tontilla ja samalla kehotan kiinteistönomistajaa olemaan asian tiimoilta yhteydessä ammattitaitoiseen suunnittelijaan. Lopuksi täytän vielä kiinteistökäyntilomakkeen, joka jää hankkeelle, ja arviolomakkeen, joka jää kiinteistölle. Kerron kiinteistönomistajalle, että keräämäni tiedot eivät mene meiltä mihinkään eteenpäin ja että niitä käytetään vain hankkeen raportointiin. Jutustelemme vielä hetken jätevesiasetuksesta ja sen mahdollisista muutoksista, jonka jälkeen kiitän kiinteistönomistajaa ja kehotan olemaan yhteydessä, mikäli kysyttävää ilmenee.

Lähden ajamaan takaisin kohti toimistoa. Matkalla puhelimeni soi jälleen. Pysähdyn ja kuuntelen mitä soittajalla on kerrottavanaan. Eräs mökkiläinen tiedustelee, tarvitseeko heidän harmaiden vesien käsittelyään tehostaa. Kuivakäymälä heillä on juuri uusittu. Käy ilmi, että mökin saunaan tulee pumpulla vesi järvestä, mutta pesuvesi lämmitetään padassa. Juomavesi sen sijaan tuodaan kanistereissa kotoa. Kerron mökkiläiselle, että kiinteistön jätevesimäärä katsotaan näillä perusteilla niin vähäiseksi, että se ei vaadi toimenpiteitä. Huomautan hänelle kuitenkin, että eihän jätevesien käsittelyä tehdä lain vaan ympäristön takia, joten mikään ei estä esimerkiksi harmaavesisuodattimen hankkimista mökille. Siten voi ainakin olla varma, että on tehnyt oman osuutensa läheisen järven puhtaana pitämisessä. Puhelimen toisessa päässä vähän naurahdetaan, mutta jäädään selvästi pohtimaan asiaa. Kiitämme ja toivotamme toisillemme hyvät päivänjatkot.

Jatkan matkaani. Toimistolla pitäisikin vielä valmistella ensi viikon kohdennettua jätevesineuvontaa, jossa tietyn alueen kiinteistöt käydään läpi ovelta ovelle. Tällä kertaa kohdennettu alue on jo valittu, vielä pitäisi jakaa kyseisen alueen kiinteistöt sopivasti eri päiville ja kirjoittaa kirjeet. Ehkä saisin kirjeet lähtemään vielä tänään. Toivottavasti mahdollisimman moni heistä ottaa tarjotun jätevesineuvonnan vastaan.

Positiivisin mielin eteenpäin.

Lisätietoa Pyhäjärvi-instituutin ja Satafood Kehittämisyhdistys ry:n Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hankkeesta löydät täältä. Syksyn aikana JÄNES-hanke järjestää erilaisia tilaisuuksia sekä pyrkii olemaan aktiivisesti mukana muiden tahojen järjestämissä tilaisuuksissa. Haluaisitko sinä tilata jätevesineuvojan puhumaan ja keskustelemaan jätevesiasioista järjestämässäsi tilaisuudessa? Ota yhteyttä!

Share