Pikkukalojen ystävä

syys15_Iipi_FullSizeRender

Kesäisin mielipuuhani on uiminen Pyhäjärvessä. Emme omista Pyhäjärven rannalla mökkiä mutta käytän lähirantojamme. Kesäpäivisin käymme ystävieni kanssa Katismaan saaressa uimassa ja hyppimässä hyppytornista. Yleensä siellä vietämme koko päivämme muiden lasten kanssa. Käymme välillä myös perheeni kanssa Eenokin rannalla uimassa, ottamassa aurinkoa ja ehkä syömässä jotain pientä evästä. Lähin rantamme noin 200 m päässä meiltä on Kivikiuas, jonne me usein menemme uimaan ennen saunaa. Pyhäjärvellä on muita harrastusmahdollisuuksia. Olen itse kokeillut sup-lautailua ja se oli kyllä mukavaa.

Olen oppinut Pyhäjärven suojelutyöstä äidiltäni. Tiedän että vaikka Pyhäjärvi on puhdas, sitä uhkaa rehevöityminen. Rehevöityminen on sitä että, järveen tulee levää ja veden kirkkaus samentuu. Syynä siihen taas ovat tietynlaiset ravinteet, joita pääsee järveen jokien ja ojien mukana. Olen nähnyt joidenkin ihmisten heittelevän tölkkejä ja muita roskia Pyhäjärveen. Itse koitan panostaa siihen, etten roskaisi ja saastuttaisi Pyhäjärveä.

Pyhäjärvi on paikkana hyvin kaunis. Joskus kun meille tulee vieraita, käymme katsomassa Pyhäjärveä. Monet ulkomaalaiset ovat ihastelleet Pyhäjärven puhtautta ja kirkasta vettä. Itsekin olen sitä mieltä että Pyhäjärvi on yksistä kauneimmista paikoista joita tiedän. Rakastan myös sitä tunnetta, kun sen rannalla saa vain istua, nauttia ja valokuvata sen kaunista vettä.

Pikkukalat ovat ehdoton suosikkini Pyhäjärven eliöistä. Tuntuu hauskalta kun ne tulevat ihmettelemään meitä jättiläisiä. Joskus ne näykkivät jalkojani. Uidessa tuntuu kuin olisi isossa akvaariossa pienten kalojen kanssa. Olen sukeltanut parikin kertaa uimalasien kanssa ja ihmetellyt pikkukaloja myös pinnan alla.

Kesä alkaa olla jo ohi ja uimakausi lopuillaan. Mutta Pyhäjärvi on silti tärkeä myös muina kuukausina. Esimerkiksi talvella ei ole hauskempaa, kuin mennä äidin kanssa hiihtoretkelle Iissaloon ja siitä vielä kauemmas. Syksyisin se taas pauhaa ja myrskyää vaikka kuinka paljon ja silloin senkin aallot voivat olla hyvin suuria ja voimallisia.

syys15_Iipi_IMG_1513

Teksti:
Iiris Ventelä

Kirjoittaja on Isosäkylän koulun 4. luokan oppilas, joka on pikkukalojen ystävä ja rakastaa Pyhäjärveä.

Juttu on osa Pyhäjärven puolesta -juttusarjaa, jonka kaikki jutut ovat luettavissa täältä.

FacebookTwitterGoogle+jaa