Hyvää läheltä

Syksy on mitä parhainta aikaa hyödyntää monipuolisesti erilaisia sesongin tarjoamia raaka-aineita ruoanlaitossa ja mikä hienointa, koko lautasmalli on mahdollista toteuttaa lähellä tuotetuista aineksista. Jälkiruokaakaan ei tarvitse unohtaa, vaan ruoan jälkeen voi nautiskella annoksen vaikkapa mustikoita.

Mustikoita

Kauppojen hevi-osastoilla voi varsinkin syksyisin bongailla paikallisten tuottajien kesän aikaansaannoksia: uuden sadon kaaleja, porkkanoita, perunoita, kurpitsoja.. Tuntuu mukavalta valita ostoskoriin lähellä tuotettuja tuotteita ja tietää, että ne ovat nähneet maailmaa vähemmän kuin allekirjoittanut. Kotimaisten vihannesten matka pellolta pöytään on parhaimmillaan vain muutamia kilometrejä ja oman puutarhan antimista nauttiessa sitäkin vähemmän. Lisäksi on hienoa tietää, että vihannesten jäljitettävyys ja tuotantotapojen seuranta on Suomessa huippuluokkaa ja kuluttaja voi rauhallisin mielin nautiskella läpinäkyvän tuotantoketjun ruoka-aarteita.

porkkananippu (1)

Tänä päivänä kuluttaja on monenlaisten ruokatrendien ristiaallokossa ja ruokakeskusteluissa vilahtelee mitä erilaisimpia ideoita ja kokemuksia hyvää tekevistä ruoka-aineista. On ilahduttavaa, että ihmiset ovat kiinnostuneita ruoan ravintoaineista ja niiden merkityksestä hyvinvoinnille. Ruokaostoksilla ja ruokaa tehdessä on hyvä muistaa, että ateriasta saa terveellisemmän hyvin arkisillakin (ja edullisilla!) ratkaisuilla, esimerkiksi hyödyntämällä erilaisia kaaleja.
Helppo pyttipannu keräkaalista valmistuu tällä reseptillä:

450 g jauhelihaa
noin 500 g keräkaalia (valko- tai suippo-)
1-2 kpl kesäkurpitsaa
2 porkkanaa
1 sipuli
2 rkl sinappia
2 tl oreganoa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
(voit kokeilla lisäksi myös muita mausteita, esim. timjamia)

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi, kuutioi kesäkurpitsa, raasta porkkanat ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha isossa pannussa tai kasarissa, lisää vihannekset ja mausta. Paista luomusta kunnes vihannekset ovat kypsiä. Joukkoon kannattaa lisätä vähän vettä, jottei ruoka kuivu liikaa. Odotellessasi pyttipannun valmistumista, voit halutessasi paistaa sen kaveriksi kananmunia.

Maistuvaa syksyä!

Share