ETUSIVU   »   OHJELMAT JA PROJEKTIT   »   Satakunnassa varjellen viljelty 
Satakunnassa varjellen viljelty

13.10.2017   
Ennakkokutsu: Ekologista ja taloudellista menestystä vähähiilisillä ratkaisuilla − Järvikalaa NAM -hankkeen loppuseminaari

keskiviikkona 13.12.2017 klo 9−16
hotelli Crowne Plaza, Mannerheimintie 50, Helsinki

Satakunta tuottaa vuosittain miljoonia kiloja vesien viljaa niin mereltä kuin sisävesiltäkin. Perinteisten arvokalojen rinnalle olemme onnistuneet nostamaan vajaasti hyödynnettyjen kalojen arvoa niin, että kaikki kalaketjun toimijat saavat työlleen lisäarvoa. Merkittävän aluetaloudellisen positiivisen vaikutuksen lisäksi uudet Järvikalaa NAM -hankkeessa luodut vähähiiliset mallit, toimenpiteet ja tuotteet edistävät vesistöjen ekologisesti kestävää käyttöä muuttuvassa ilmastossa.

Tervetuloa kuulemaan Pyhäjärvi-instituutin Järvikalaa NAM -hankkeen keskeisistä tuloksista ja siinä luoduista ratkaisuista sekä sisävesikalastuksen tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista. Puhujina on Pyhäjärvi-instituutin asiantuntijoiden lisäksi mm. ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm, Helsingin yliopistosta ja kansanedustaja, Kalatalouden keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Eeva-Maria Maijala. 

Lähetämme varsinaisen kutsun ja ohjelman myöhemmin.

Lisätietoa hankkeesta: 

Tutkimuspäällikkö Anne-Mari Ventelä          Kehittämispäällikkö Marko Jori
puhelin 050 370 2919                                     puhelin 050 380 1621
anne-mari.ventela@pji.fi                                marko.jori@pji.fi
              
 

13.10.2017   
Luonnontuotteet talteen ja jalostukseen Lounais-Suomessa

Maanantaina 6.11.2017 klo 9.00–12.30 järjestetään 
Pyhäjärvi-instituuttissa (Sepäntie 7, Kauttuan Ruukinpuisto, Eura) 
info- ja keskustelutilaisuus luonnontuotteiden keruusta ja tuotteiden lisääntyneestä kysynnästä jalostuksessa ja ravintoloissa.
 
Luonto tarjoaa villiyrttejä ja monia muita luonnontuotteita, joille on kasvavaa kysyntää kuluttajien, ravintoloiden ja jalostavien yritysten suunnalla. Yhä useammin luonnontuotteita kysytään myös luomulaatuisina, erityisesti silloin kun tähdätään vientimarkkinoille. Raaka-aineiden saatavuus on kuitenkin keskeinen pullonkaula luonnontuotteisiin perustuvan yrittäjyyden ja tuotetarjonnan kasvulle.
 
Eurassa 6.11.2017 klo 9.00 järjestettävässä info- ja keskustelutilaisuudessa etsimme keinoja kehittää luonnontuotteiden keruuta ja tuotantoa erityisesti Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueilla. Raaka-ainetarpeita ja -ketjua eri näkökulmista tarkastelevien alustuksien jälkeen keskustelemme keinoista parantaa luonnontuoteraaka-aineiden saatavuutta jalostavien yritysten käyttöön.
 
Tilaisuuteen kutsutaan luonnontuotteiden keruusta ja jalostuksesta kiinnostuneita henkilöitä ja yrityksiä sekä alan kehittämisestä kiinnostuneita tahoja.
 
Tervetuloa mukaan!
 
Ohjelma
 
8.45    Tervetulokahvi
9.10    Tilaisuuden avaus
9.15    Esittäytyminen
9.30    Kehittyvää liiketoimintaa luonnontuotteista, raaka-ainetuotannon näkökulmia, Juha Rutanen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
9.50    Yritysnäkökulma luonnontuotteiden hankintaan, Petri Koivisto, Nordic Herbs Oy
10.10. Luomun ja luonnontuotealan kehittämistoimia ja mahdollisuuksia Satakunnassa, Johanna Pihala, Pyhäjärvi-instituutti
 
10.25  Tauko
 
10.35   Luomukeruualueiden perustamisen käytänteet, Eija Vuorela, Youngfour Oy
11.00   Miten luonnontuotteiden keruu sovitetaan yhteen metsätalouden kanssa? Tapio Nummi, Suomen Metsäkeskus
11.20   Kerääjän näkökulmia luonnontuotetoimintaan, Anna Nikkari
11.40   4H-järjestön toimintamalleja luonnontuotealalla, Anna-Kaisa Valaja, Suomen 4H-liitto
12.00   Luonnontuotealan kehittäminen – mitä seuraavaksi? Keskustelua ja verkottumista
12.20   Tilaisuuden yhteenveto ja päätös, Juha Rutanen
 
Tilaisuus on maksuton. Kahvitarjoilun järjestämiseksi osallistujia pyydetään ilmoittautumaan torstaihin 2.11.2017 mennessä osoitteessa www.aitoluonto.fi/LUMOA/ajankohtaista.
 
Tilaisuuden järjestävät Luonnontuotteiden saatavuuden varmistaminen ja yhteistyömuodot -selvitys, valtakunnallinen luonnontuotealan koordinaatiohanke LUMOA, Lounais-Suomen metsäekosysteemipalvelut -hanke, Luomusertifioinnilla lisäarvoa -selvitys sekä Lisäarvoa yrttiviljelyyn -hanke.
 
Lisätietoja tapahtumasta antaa Juha Rutanen, Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, puh. 040 5737 568, juha.rutanen@helsinki.fi Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600