ETUSIVU 
16.9.2016   
Valtakunnallinen Osta tilalta! -päivä näkyi vahvasti Satakunnassa ja SOME:ssa

Valtakunnallista Osta tilalta! -päivää vietettiin 10.9.2016. Satakunnasta mukana oli 23 yritystä. Todellisuudessa tuottajien ja tuotteiden lukumäärä oli suurempi, sillä mukana oli myös yhdistelmiä, joissa saman tilan pihapiirissä tuotteitaan myi useampi tuottaja. Vastaavanlainen Osta tänään tilalta! -päivä on toteutettu aiemmin Satakunnassa vuosina 2013 ja 2014. 

Tuotteiden tarjonta oli monipuolista aina juureksista lihatuotteisiin, hunajasta jauhoihin ja kaikkea siltä väliltä. Sikses parasta -hankkeessa työskentelevät ottivat tavoitteeksi käydä jokaisella tapahtumaan osallistuneella tilalla ja tavoitteeseen päästiin. Oli hienoa huomata myös kuluttajien löytäneen tilat ja asiakkailta saatu palaute oli positiivista. Kuhinaa riitti myös sosiaalisessa mediassa ja etenkin instagramissa #ostatilalta #siksesparasta. 

Myös sää suosi matkaan lähteneitä asiakkaita ja lapset näkivät autenttista maatilaelämää. Mukaan tarttui raaka-aineiden lisäksi myös muistoja. Tuottajat esiintyivät tuotteidensa takana hienosti ja olivat aidosti ylpeitä oman tilan tuotteista ja tuotantopaikasta. Monissa kodeissa nautittiin varmasti sunnuntaina herkullista lähiruokaa, joka oli hankittu Osta tilata! -päivän tarjonnasta. Kiitokset kaikille osallistuneille! 

Pihapiirin eläimet kiinnostivat
Eurajoelta Osta tilalta! -päivään osallistuivat Ali-Unkin lammastila, Pöyhösen Puutarha ja Mäkitalon tila. Viimeksi mainitulla itse myyntituotteiden lisäksi päästiin nauttimaan lampaiden ja karitsojen sekä kissan, koiran, kukon ja kanojen seurasta. Pöyhösen Puutarhalla vaihdettiin ostosten lomassa kuulumisia tuttujen kanssa kahvikupposen ja marjapiirakan ääressä. 

Ali-Unkin lammastilalla riitti vipinää, sillä pihapiirissä oli myymässä useampi tuottaja. Myös tässä kohteessa sai ihastella ankkojen kylpemistä, kanoja sekä tietysti lampaita. Elämyksen tarjosi myös kahvihetki Valmetin kyydissä.  Tilan emännän, Hanna-Leenan, mukaan päivä sujui kivasti ja ajoittain oli jopa hulinaa, sillä arvion mukaan kävijöitä oli yli 200. – Olemme kaikki tyytyväisiä tapahtumaan ja myyntiin – eipähän tarvinnut turhaan seisoskella pöydän takana. 



Rentoa tunnelmaa ja reseptien vaihtoa
Tunnelma Huittisten tiloilla oli leppoisa. Lähiruokaostosten ohella tiloilla tavattiin tuttuja sekä vaihdettiin kuulumisia ja herkullisia ruokareseptejä. Vihannestiloilla kuhina kävi jo aamusta saakka. Tilalla ostoksilla vierailleet kehuivat erityisesti Kalmin tilan porkkanoita ja perunoita. Tilan emäntä Sanna Kalmi kertoi asiakkaille myös härkä- ja pensaspapujen käytöstä. Samaan aikaan Pirjo Tapanilan tilalla Huittisten Lauhassa muun muassa maissit ja pinaatti tekivät hyvin kauppansa. Päivän aikana oli mahdollista pysähtyä keskustaan nauttimaan Wanhan WPK:n uusien omistajien Anna ja Niko Rajaniemen loihtima lähiruokalounas. 
 
Kotileipomo Wampullassa sai piipahtaa kahvilla ja ostaa mukaan herkullisia käsintehtyjä piirakoita, leipiä ja pullia. Myös Hornan vapaat possut nauttivat iltapäivän auringosta Huittisten Vampulassa. Isäntä Tomi Horna kertoi, että ihmisiä kävi tutustumassa tilaan tasaiseen tahtiin. Vapaiden sikojen liha myydään pääasiassa Reko-lähiruokarenkaiden kautta, joten tämän tyyppinen tapahtuma on hyvää vaihtelua auton ratissa istumiselle. –Samalla ihmiset näkevät, mistä ruoka tulee, isäntä totesi. 

Jokaiselle jotakin
Satakunnan Osta tilalta! -päivän tarjonta oli varsin monipuolista. Hunajaa sai hankittua sekä Luvialta Jussi Salolta, Porista Kannon tilalta, että Kokemäeltä Mäki-Mustalan tilalta. Eurassa päivään osallistuivat Panelian vuohitila vuohenlihatuotteillaan ja Kurkkumestarit vihannessäilykkeiden ja mausteiden kera. Jämijärveltä mukaan tarttui muun muassa viiriäisen ja ankan munia Kuuselan tilalta sekä lampaanlihaa Rajalahden luomutilalta. 

Hunajan lisäksi Kokemäki tarjosi Vihanneshelmen avomaan vihanneksia sekä Anttilan tilan tuoreita ja pakastettuja marjoja ja marjatuotteita. Kankaanpäässä päästiin herkuttelemaan Venesjärven Highland lihatuotteilla ja -jalosteilla. Ulvilassa puolestaan Saaren luomutilalla luomuvihannekset ja juurekset tekivät kauppansa kuten Leineperin Myllyn jauhot ja ryynitkin Tenhon tilan luomunauta ja -lammastuotteita unohtamatta. 

Eihän tässä voi muuta todeta kuin, että on meillä Satakunnassa kyllä harvinaisen maukas ja monipuolinen ruoka-aitta! 





 







Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600