ETUSIVU   »   PROJEKTIT   »   Innotori - Varsinais-Suomen ja Satakunnan yhteistyö- ja innovaatioaktivointi 
Innotori - Varsinais-Suomen ja Satakunnan yhteistyö- ja innovaatioaktivointi



Innotori-hanke aktivoi kehittäjien ja yritysten aitoa yhteistyötä tavoitteenaan lähiruoan kilpailuaseman parantuminen ja uudet innovaatiot ruokaketjussa.

Hankkeessa rakennetaan toimiva ylimaakunnallinen yhteistyömalli elintarvikeyritysten innovaatiotoiminnan aktivoimiseksi ja lähiruuan edistämiseksi. Tarkoituksena on parantaa varsinaissuomalaisten ja satakuntalaisten elintarvikeyritysten kilpailukykyä. Innovaatioiden aktivoiminen perustuu sekä tutkimustietoon että eri alojen yritysedustajien ja asiantuntijoiden törmäyttämiseen. Hankkeen kohderyhmänä ovat maaseutualueilla sijaitsevat alle viisikymmentä henkeä työllistävät elintarvikejalostajat.

Toteutusaika 1.1.2016−31.12.2018

Maaseudun pienten elintarvikeyritysten vahvuuksia ovat paikallisuus ja hyvä imago. Kuluttajien ympäristötietoisuus ja vastuullisuus kannustaa elintarvikejalostajia kehitystyöhön. Haasteita ovat alhainen jalostusaste, markkinointi, logistiikka sekä verkostoitumisen vähäisyys. Riskinä on myös henkisten voimavarojen kuluminen loppuun, kun kaikki mahdollinen pyritään tekemään itse. Luottamuksen rakentuminen toimijoiden välille on kaiken yhteistyön perusta. Yritysten kehittämisessä on tärkeätä koota yhteen yhteistyökykyisiä ja -haluisia yrityksiä. Yritys tarvitsee halun kehittyä ja yhteydet oikeisiin kumppaneihin.

Innotori-hanke antaa mukana oleville elintarvikejalostajille mahdollisuuden osallistua kuluttajalähtöisen tuotekehitysprosessin kehittämiseen yhteistyössä elintarvikealan ammattilaisten kanssa.

Virtuaalinen ideatori www.inno-tori.fi on avattu. Sivustolla kuluttajat voivat osallistua elintarvikeyritysten tuotekehitykseen ja siten vaikuttaa siihen, millaista ruokaa kaupan hyllyiltä on tulevaisuudessa mahdollista saada.




Kuluttajat ja ammattikeittiöt arvostavat pienten, paikallisten tuottajien tuotteita ja tiedostavat, että niiden hinta on usein teollisesti tuotettuja korkeampi. Maatiloilla tapahtuva elintarvikejalostus on volyymiltaan hyvin vähäistä, joten sen lisäämiseen on tarvetta ja mahdollisuuksia. Jalostuksen esteitä ovat kuitenkin mm. liiketoimintaosaamisen ja pääoman puute, tiukka elintarvikelainsäädäntö sekä vaihtoehtoisten jakelukanavien vähäisyys. (Hallituksen lähiruokaohjelma 2013 korostaa, että myös alkutuotantotoimijoiden on päästävä mukaan innovaatioverkostojen toimintaan.)

Hankkeen kolme tavoitetta ovat:
ylimaakunnallisen yhteistyöverkoston rakentaminen
yritysten innovaatiotoiminnan aktivoiminen ja siten kotimaisen laadukkaan ruoan saatavuuden turvaaminen
asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen

Toimenpiteet, joilla tavoitteisiin pyritään, ovat 1. maakuntien välisen yhteistyön rakentaminen, 2. yritysten tarvekartoitus, 3. teematilaisuudet yrittäjille, 4. ideahautomoissa toteutettava sparraus, 5. kuluttajien osallistaminen tuotekehitykseen (co-creation) sekä 6. kattava viestintä tulevista toimista ja tuloksista.

Hankkeen toteuttajat ovat Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus (koordinaattori), Satafood Kehittämisyhdistys ry Huittisista ja Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr Eurasta. Innotorin rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskusten kautta.

Lisätietoja
Pyhäjärvi-instituutti, Sauli Jaakkola, p. 044 045 6423, sauli.jaakkola(at)pji.fi
Turun yliopisto, Pauliina Ojansivu, p. 040 152 7840, pauliina.ojansiv(at)utu.fi
Satafood Kehittämisuhdistys, Tuuli Pirttikoski, p. 040 183 9995, tuuli.pirttikoski(at)satafood.net

Julkaisuja:
Future2025-tilaisuus Brändi, asenne ja itseanalysointi osana tulavaisuuden ruokakulttuuria

Tapahtumia:
Fact findinf -matka Lontooseen 20.−22.3.17 ja Innovaatiotyöpajat Turussa 13.3., 4.4. ja 25.4.2017 Ohjelma
Intro-työpaja 13.3.2017 Turussa
Vientihautomot Porissa 7.2.2017 ja Turussa 9.2.2017
Pakkaukset paremmiksi 8.12.2016 Eurassa
INNOstu pakkauksista 31.10.2016 Eurassa
Kickoff 20.4.2016 Turussa
Elintarvikealan innovaatioiden kaupallistaminen -teemailtapäivä 31.5.2016 Raumalla


         


            


       








Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600