ETUSIVU   »   OHJELMAT JA PROJEKTIT 
Ajankohtaista      

24.9.2019   
Voiko sinileväkukintoihin varautua? -seminaari
Miten sinilevät tulee huomioida matkailussa? Miten sinilevät tunnistetaan ja miten niiden kanssa pitää toimia?

Voiko sinileväkukintoihin varautua? -seminaari järjestetään 24.9.2019 klo 12-16 Yyterin Virkistyshotellissa.

Ohjelma julkaistaan elokuun aikana www.pyhajarvi-instituutti.fi
Seuraa ilmoittelua ja varaa päivä jo kalenteriin!
12.7.2019   
Viljelijä ja ilmastonmuutos -tilaisuudet Satakunnassa jatkuvat
TULEVAisuuden alkutuotannon menestystekijät Lounais-Suomessa -hanke järjestää

Viljelijä ja ilmastonmuutos -tilaisuudet

Nakkilassa     ke 10.7.2019  klo 18, OP Nakkila
Harjavallassa to  11.7.2019  klo 18, Hotelli Hiittenharju
Kokemäellä    ti   16.7.2019  klo 18, SataSafety Oy 
Huittisissa      ke  17.7.2019 klo 13, OP Huittinen
Raumalla       ti    23.7.2019  klo 18, OP Lappi
Eurajoella      ke  24.7.2019  klo 15, Vuojoen kartano
Eurassa         ke  21.7.2019  klo  17, Pyhäjärvi-instituutti
Säkylässä      to   1.8.2019   klo   13, Apetit Vihreä Sali

Tilaisuudessa kahvitus. Tervetuloa!

Ilmoittautumiset viimeistään tilaisuutta edeltävänä päivänä jari.ruski@pji.fi tai puh. 044 034 4025

Esitellään mm. ilmastonmuutoksen oletettuja vaikutuksia maatalouteen ja viljelijän mahdollisuuksia reagoida niihin. Asiantuntijana kehityspäällikkö Jari Ruski.




3.6.2019   
Avoimet ovet Pyhäjärvi-instituutilla 8.6.2019
Tervetuloa tutustumaan 30-vuotiaan Pyhäjärvi-instituutin toimintaan lauantaina 8.6.2019 kello 10–14.30 instituutin pihapiiriin (Sepäntie 7, Kauttua).

Ohjelmassa:

Tietoiskuja salissa
11–11.30 Pyhäjärvi-instituutti eilen ja tänään, Teija Kirkkala, toiminnanjohtaja
11.30–11.45 Onko maataloudella tulevaisuutta lounaisessa Suomessa, Jari Ruski, kehityspäällikkö
11.45–12 Kiertotalouden tulevaisuuden näkymiä, Pekka Maijala, kiertotalousasiantuntija
12.30–13 Pyhäjärvi-instituutti eilen ja tänään, Teija Kirkkala, toiminnanjohtaja
1313.30 Koko vesistöalue vapaaehtoisen suojelun piirissä, Henri Vaarala, asiantuntija

Instituutin toiminnan esittelyä pihateltassa
Jätevesineuvonta Satakunnassa -neuvontapiste
Yrttinäyttely
Maastotyönäyttely
Nähtävänä Pyhäjärven kaloja 
Euralaisia tipuja ja kasvatustoimintaa esittelee toiminnanjohtaja, Hanna Hamina, Siipikarjaliitto ry

JOKIohjelman sarjakuvanäyttely

Kahvia ja tuotemaistatuksia ulkoteltassa




21.5.2019   
Kasvit kosmetiikan raaka-aineina - ideasta tuotteeksi
Tervetuloa oppimaan kasvikosmetiikan valmistusta Pyhäjärvi-instituutin järjestämään koulutukseen 13.–14.6.2019!

Monipuolinen ja käytännönläheinen koulutus opastaa hyödyntämään kasveja kosmetiikan raaka-aineina. Koulutus on suunnattu yrttien viljelijöille ja muille yrttejä ja/tai yrteistä saatavia ainesosia ammattimaisesti toiminnassaan hyödyntäville tahoille. Koulutukseen ovat etusijalla satakuntalaiset toimijat. Koulutus on maksuton, tarjoilukuluja perimme 20 €. 

Kouluttajana kurssilla toimii Laurea ammattikorkeakoulun lehtori, ETT Satu Vuorela. Lisäksi kosmetiikka-alan lainsäädäntöasioita valottaa Terhi Tauriala-Rajala Turvallisuus- ja kemikaalivirastoTUKESista.







9.5.2019   
Euran keruualueiden luomusertifiointi tuo mahdollisuuksia luonnontuotealan kansainväliselle kasvulle
Euran kunnan kahdelle metsäalueelle on myönnetty luomusertifikaatti. Sertifioidut alat käsittävät kaksi eri metsäkiinteistöä Naarjoella ja Liessuolla. Luomusertifioidun metsän yhteispinta-ala on noin 250 ha.  Euran metsien luomusertifiointi on toteutettu yhteistyössä Euran kunnan, Metsänhoitoyhdistys Louna-Metsän ja Pyhäjärvi-instituutin kanssa. 



30.4.2019   
Luonnonyrttien poimijakorttikoulutus 15.5.2019
Koulutuksessa käydään lävitse yleisimpiä luonnosta kerättäviä kauppayrttejä sekä keräämiseen liittyvää lainsäädäntöä ja tuoteturvallisuusasioita. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneille myönnetään poimijakortti, jolla kerääjä voi todentaa osaamisensa keruutoiminnan hyvistä käytännöistä.

Koulutuksen teoriaosa järjestetään Pyhäjärvi-instituutissa Kauttualla ja keruu-/tunnistusharjoitukset noin 15 km:n ajomatkan päässä maastossa. Käsiteltävät kasvit ovat kuusi, koivu, maitohorsma ja vadelma. Kasvit saattavat vaihtua koulutusajankohdan vallitsevan kasvu- ja kasvitilanteen mukaan. 



28.3.2019   
Pyhäjärven suojelija 2019, Säkylän Pyhäjärven tila 2018, Hankevalmistelussa huomio maan kasvukunnossa
Pyhäjärven suojeluohjelman tiedotustilaisuudessa 28.3.2019 julkaistu  Pyhäjärven suojelija 2019 on kansanedustaja Timo Kalli. Kalli on mahdollistanut Pyhäjärven hoitokalastuksen jatkumisen ja sen vaikutusten seurannan pitkäaikaisen valtionrahoituksen. Tämä on ollut Pyhäjärven vedenlaadun turvaamisen kannalta erittäin tärkeää. 

Pyhäjärven vedenlaatuun ja kuormitukseen vaikuttivat vuonna 2018 poikkeuksellinen kuivuus ja kuumuus. Yläneen- ja Pyhäjoen virtaamat olivat vuonna poikkeuksellisen pienet. Tammikuussa ja huhtikuussa oli talvisateiden ja lumen sulamisen aiheuttamaa virtaamaa, muuten joet olivat hyvin kuivina.

Hankevalmistelussa huomio kiinnittyy maan kasvukunntoon.  Pyhäjärven veden laadun suurin yksittäinen uhkatekijä on edelleen liian suuri ulkoinen kuormitus. Siksi kuormituksen vähentäminen on myös suojeluohjelman tärkein toimenpide.

Lue lisää tiedotteesta.
25.2.2019   
Miten menee Satakunta? -vaalipaneeli Euran Pirtillä 25.2.2019 klo 17
Paneelikeskustelu vedestä, ruoantuotannosta ja kiertotaloudesta

TERVETULOA!

Tilaisuus aloitetaan Pyhäjärvi-instituutin 30-vuotiskakkukahvilla ja toiminnan esittelyllä. Salissa on nähtävänä videoesitys instituutin toimista. Ständeillä esitellään käynnissä olevia hankkeita sekä JOKIohjelmaa ja Pyhäjärven suojeluohjelmaa. Tilaisuuden arvioidaan kestävän klo 21 asti.

Tilaisuuden avaa toiminnanjohtaja Teija Kirkkala, Pyhäjärvi-instituutti
Puheenvuoro kansanedustaja Timo Kalli

Vaalipaneeliin ovat lupautuneet mukaan
-Eeva Kalli, Keskusta
-Krista Sorri, Kokoomus
-Kristiina Salonen, SDP
-Susanne Ekroth, Vihreät
-Ari Jalonen, Sininen tulevaisuus
-Varpu Kivelä, KD
-Jari Myllykoski, Vasemmistoliitto

Puheenjohtajana toimii Ari Welling YLE:ltä.

Asiantuntija-alustustukset: Satakuntalainen ruoantuotanto, Marko Jori, Pyhäjärvi-instituutti ja
Satakunnan vesistöt, Teija Kirkkala, Pyhäjärvi-instituutti

Tilaisuus on osa Pyhäjärvi-instituutin 30-vuotisjuhlaa, jota vietetään tänä vuonna erilaisten tapahtumien muodossa.






18.2.2019   
Yrttiviljelyn ammattimatka Sveitsiin 25.–27.6.2019
Tervetuloa mukaan yrttiviljelyn ammattimatkalle Sveitsiin tutustumaan maan monipuoliseen yrttituotantoon. Matka tarjoaa paljon nähtävää erityisesti viljelijöille, mutta myös muille elinkeinossaan yrttejä hyödyntäville toimijoille. Ilmoittauduthan mukaan 19.3. mennessä.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet: ohjelma

Matka järjestetään Lisäarvoa yrttiviljelystä -hankkeessa, joka saa rahoituksensa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.



15.2.2019   
Luonnonmukainen vesirakentaminen -seminaari 12.2.2019 Eurassa
Pyhäjärvi-instituutin TUTTI-hanke järjesti Luonnonmukaisen vesirakentamisen seminaarin Eurassa 12.2.2019.

Seminaarissa käsiteltiin luonnonmukaisen vesirakentamisen mahdollisuuksia ja kokemuksia joissa ja pienemmissä uomissa, aina pelto-ojiin asti. Alustuksissa kuultiin kansainvälisiä kokemuksia luonnonmukaisesta vesirakentamisesta isoista joista, Sipoon Ritobäckenin luonnomukaisesta peruskuivatushankkeesta, luontoarvojen ja peruskuivatuksen yhteen saattamisesta, luonnonmukaisen peruskuivatuksen suunnittelusta maatalousympäristössä ja ojitustoimituksen lupa-asioista ja tukimahdollisuuksista.

Seminaarin päätteeksi kuultiin Case Eurajoesta neljä kommenttipuheenvuoroa Eurajoen yläosan perkaushankkeesta.
 
Voit lukea puheenvuorojen esitykset www.pyhjarvi-instituutti.fi/tutti



8.2.2019   
Luomuperunan ja luomuavomaanvihannesten viljelykoulutukset 2019
Luomukasvisten kasvanut kysyntä on johtanut jalostavan teollisuuden tarpeeseen kasvattaa luomukasvisten hankintaa. Luomuvihannesten ja luomuperunan tuotanto ei tällä hetkellä kata teollisuuden tarpeita, joten tuottajia tarvitaan lisää. Vihannesten ja perunan luomuviljely vaatii korkeaa ammattitaitoa ja viljelijän tulee olla tarkkaan perehtynyt mm. viljelykiertoon, maan kasvukuntoon, viljelytoimien ajoitukseen sekä kasvintuhoojien hallintaan.

Koulutuksen aloitustilaisuuksissa on tarkoitus kertoa koulutuksista, luomukasvisten viljelystä sekä luomukasviksia jalostavan teollisuuden ja kaupan tarpeista. Osallistuminen aloitustilaisuuteen ei millään tavalla sido osallistumaan koulutuksiin.

Mukaan voivat tulla kaikki viljelijät, joita kiinnostaa avomaanvihannesten ja perunan viljely luomumenetelmin tai uusien menetelmien käyttöönotto tavanomaisessa viljelyssä. Koulutuksiin ovat tervetulleita jo luomussa olevat, luomuun siirtyvät ja tavanomaisesti tuotettujen avomaanvihannesten ja perunan viljelijät, jotka ovat kiinnostuneita soveltamaan luomussa hyväksi havaittuja toimenpiteitä.

Koulutusten tavoitteena on lisätä viljelijöiden osaamista luomuavomaanvihannesten ja luomuperunan tuottamisessa sekä kasvattaa luomukasvisten tuotannon määrää läntisessä Suomessa. Lisäksi tavoitteena on tarjota uusia ideoita ja menetelmiä tavanomaisten avomaanvihannesten ja perunan viljelijöille. 

Koulutuskokonaisuuden hinta on 200 € / osallistuja (koulutus on arvonlisäveroton) sisältäen opetuksen (vuoden 2019 koulutukset 1–8 kertaa) ja materiaalin. Koulutuksia esittelevät aloitustilaisuudet ovat maksuttomia ja kaikille ilmoittautuneille avoimia.

Ilmoittautuminen viikkoa ennen tilaisuutta toimisto@pji.fi tai 044 034 4054

Ilmoittautuessasi aloitustilaisuuteen tai koulutuksiin kerrothan nimesi, s-postiosoitteesi, paikkakunnan, ammatin, mitä viljelet/aiot viljellä ja viljeletkö luomuna vai tavanomaisesti.

Lue lisää koulutuspäivistä ja niiden ohjelmista Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon -hankkeen sivulta.

Tunnetut kasvisalan yritykset Apetit Ruoka Oy, Finnamyl Oy, Jepuan Peruna Oy ja Kasvis-Kartano Oy ovat rahoittajina mukana Pyhäjärvi-instituutin koordinoimassa koulutushankkeessa. Hanke toteutetaan yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Perunantutkimuslaitoksen kanssa ja päärahoituksensa se saa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten kautta. 



4.2.2019   
Avomaan yrttiviljelyn peruskurssi Kankaanpäässä maalis-huhtikuussa 2019

Pyhäjärvi-instituutin järjestämällä yrttien avomaaviljelyn peruskurssilla käydään lävitse yrttiviljelyn perusperiaatteita. Ilmoittaudu mukaan 28.2.2019 mennessä. 






1.2.2019   
Katso koko Lounaissuomalaisen maatalouden tulevaisuusseminaari 31.1.2019
Pyhäjärvi-instituutin TULEVA-hanke ja MTK-Varsinais-Suomen MAVEKA-hanke järjestivät Lounaissuomalaisen maatalouden tulevaisuusseminaarin Loimaalla Sarkamuseolla 31.1.2019. Seminaarissa käsiteltiin tulevaisuuden ilmastonmuutosta, viljelijän mahdollisuuksia varautua siihen, ympäristötoimien kohdentamista, tulevaisuuden kuluttajakäyttäytymistä sekä maatalouden kannattavuutta. Alustusten lisäksi keskusteltiin tilakohtaisista toimenpiteistä ja mahdollisuuksista menestyksekkääseen viljelyyn jatkossa. 

Tässä tilaisuuden videotaltiointi. Saat videon auki klikkaamalla Youtuben linkkiä.

TULEVA:n sivulle tallennetaan myös esitysten materiaalit

Tilaisuuden ohjelma







Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600

 Käytämme sivustoillamme evästeitä parantaaksemme sivujen käytettävyyttä.
 Evästeasetuksia pääset muuttamaan käyttämäsi selaimen asetuksista.
 Pääset tutustumaan tietosuojakäytäntöihimme tästä.