ETUSIVU   »   OHJELMAT JA PROJEKTIT 
Ajankohtaista      

21.9.2017   
Satakunnan monipuolinen ruokaketju esittäytyi Eduskuntatalossa 20.9.2017


Satakunnasta – Sikses parasta –hanke ja Satakuntaliitto järjestivät 20.9. klo 10-14 Eduskuntatalon lähetystöjen vastaanottotilassa esittelytilaisuuden, missä kansanedustajilla ja eduskunnan henkilökunnalla oli mahdollisuus maistella satakuntalaisia puhtaita, aitoja makuja. Ajatus satakuntalaisen ruokatuotannon esittelyyn eduskunnassa syntyi kansanedustaja Jari Myllykosken kanssa käytyjen keskustelujen yhteydessä. Tapahtuma sai runsaan osanoton ollen samalla kunnianosoitus satakuntalaiselle monipuoliselle ruokaketjulle. Pääroolissa olivat tietysti tuottajat ja yritykset sekä heidän tuotteensa että satakuntalainen ruokatuotanto-osaaminen. Satakunnalle ominaisesti mukaan oli lähtenyt monipuolisesti niin isoja kuin pieniäkin toimijoita – ylpeys oman maakunnan makuelämyksistä on yhteinen!

Satakunnalla on vahva osaaminen ja perinteet ruoantuotannossa ja ruokaketjun kehittämisessä. Puhdas, aito maku näkyy raaka-aineissa ja tuotteissa. Vastuullinen lähellä tuotettu ruoka on usein ekologinen valinta, mutta sillä on vaikutusta myös paikallistalouteen ja työllisyyteen. Tilaisuudessa kuuluikin koko ajan vilkas puheensorina ja tuottajat pääsivät kasvotusten keskustelemaan ja tuomaan tuotteitaan esille. Satakunnan runsas ja monipuolinen ruoka-aitta ei jäänyt keneltäkään huomaamatta. Makuja ihasteltiin, uutuuksiin tutustuttiin ja osanottajat esittivät aitoa kiinnostusta tuottajia ja tuotteita kohtaan.

Satakunnan alkutuotanto on vahvaa. Noin 70 % koko maan punajuurisadosta ja 99 % pinaattisadosta kasvaa satakuntalaisessa maaperässä. Avomaankurkkuja, punajuuria ja kurpitsaa kasvatetaan jalostettavaksi sekä Satakunnassa että muuallekin.Myös lihantuotantomme on monipuolista ja vahvaa. Broilerien ja sikojen määrä keikkuu maan kärkisijoilla ja tuotamme myös suuren osan kotimaisesta kalkkunanlihasta. Siika, silakka ja muikku ovat myös tunnettuja satakuntalaisia, mutta muutkin järvi- ja merivesien antimet, kuten ahven, hauki ja rapu – särjen kasvavaa suosiota unohtamatta - ovat maakunnan kasvatteja.

 

Elintarvikealan kärkiyrityksiä

Raaka-aineiden jalostus Satakunnassa on vahvaa ja esimerkiksi kaikki Suomen kaupoissa myytävä perunajauho on valmistettu Kokemäellä, Satakunnassa. Satakunnassa on lähes 200 tärkkelysperunanviljelijää ja perunasta valmistetaan maakunnassa perunajauhoa, -proteiinia ja -rehua. Myös teollisuuden jalostamista vihanneksista jopa 75 % tuotetaan Satakunnassa ja lähes kaikki kotimaiset viljellyt herkkusienet kasvatetaan meillä.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna Satakunnassa toimii useita elintarvikealan kärkiyrityksiä siipikarjan, kasvisten ja sokerin jalostuksessa sekä valtakunnallisesti merkittäviä lihan- ja kalanjalostajia, leipomoita ja kasvihuonetuottajia. Maakunnassa on myös monipuolinen juomateollisuus osana elintarviketeollisuutta. Ruoka-ala työllistää Satakunnassa suoraan 11612 henkilöä.

 

Hanke kannustaa kasvuun

Satakunnasta - Sikses parasta on tiedonvälityshanke, joka toimii paikallisesti tuotetun ruoan puolestapuhujana ja satakuntalaisen ruoan tunnettuuden lisääjänä. Hankkeessa edistetään erityisesti paikallisten tuotteiden pääsyä eri markkinakanaviin. Hankkeessa ovat mukana Satakunnan keskeiset elintarvikealan kehittäjäorganisaatiot Pyhäjärvi-instituutti, Satafood Kehittämisyhdistys ry ja ProAgria Länsi-Suomi. Hankkeen rahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.

20.9.2017   
Alvarin päivä 24.8.2017
Alvarin päivänä su 24.9.2017 Kauttuan Ruukinpuistossa on avoimet ovet myös Pyhäjärvi-instituutissa. 

Klo 13 alkaen arkkitehti Joonas Malmbergin luento: Aino ja Alvar Aallon varhaiset asuntosuunnitelmat. Luennon jälkeen voi tutustua instituutin toimintaan kello 14–17. Paikalla ovat suunnittelijat Johanna Pihala ja Henna Ryömä. 

Tervetuloa!


18.9.2017   
Eurajoen Kauttuankoskeen kunnostettiin kutusoraikko 18.9.2017
Eurajoen Kauttuankoskessa järjestettiin kutusoraikon kunnostustalkoot maanantaina 18.9.2017. Talkooväkeä oli paikalla 12 henkilöä. 

Kunnostustalkoiden järjestelyistä vastasivat JOKIohjelma, Pyhäjärviseudun perhokalastajat ry, A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Eurajoen vesiensuojeluyhdistys ry ja Säkylän Pyhäjärven alueen luontomatkailuhanke.

Kunnostusten päämääränä on Eurajoen yläosassa esiintyvän luonnonvaraisen ja uhanalaisen taimenkannan tilan parantaminen. Kauttuankosken taimenista on tehty DNA-tutkimukset ja se on todettu perimältään eriytyneeksi taimenkannaksi. Koskessa on lisääntyvä taimenkanta, mutta varsinkin lisäsorakoille alueella on tarvetta.
 
Talkoissa koskeen muodostettiin käsityönä taimenen kutusoraikkoja. Kutusoran koko on taimenelle soveltuvaa 16−50 mm seulottua luonnonkiveä. Soraa aseteltiin laajalle alueelle kosken yläosaan n. 7 m³. 

Kunnostuksella ei vaikuteta yläpuolisiin vedenkorkeuksiin ja toimenpiteelle on haettu lupa Varsinais-Suomen ELY-keskukselta ja vesialueen omistajalta.

Huomioitavaa on, että Kauttuankoskella on kaikenlainen kalastus kielletty.

 

18.9.2017   
Jätevesi-infoa Levanpellon kyläillassa 19.9.2017
Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) -hanke on mukana huomenna Levanpellon kyläillassa, Ulvilassa. 

Levanpellon alue on pohjavesialuetta ja sinne ollaan suunnittelemassa jätevesiosuuskuntaa. Tervetuloa mukaan kuulemaan osuuskuntahankkeesta ja kiinteistökohtaisista jätevedenkäsittelyvaihtoehdoista klo 17.30 alkaen Pienviljelijäyhdistyksen talolle (Levanpellontie 302).

Lisätietoja: Henna Ryömä, suunnittelija, Pyhäjärvi-instituutti, puh. 0440 344 058
29.8.2017   
Eviran infopäivä 6.9.2017: Tilalla tapahtuva myynti ja tarjoilu sekä omien tuotteiden jatkojalostus
Tiedolla ja osaamisella kasvuun -hanke järjestää yhdessä Eviran kanssa infopäivän tilalla tapahtuvasta myynnistä ja tarjoilusta sekä omien tuotteiden jatkojalostuksesta 6.9.2017 kello 13 alkaen Porissa.

Tilaisuus on osallistujille maksuton.


Tervetuloa!

15.8.2017   
Kutsu: Vesiruton hyötykäyttö -seminaari ja työpaja 7.9.2017 Kauttualla
Tervetuloa Vesiruton hyötykäyttö -seminaariin ja työpajaan 7.9.2017 Kauttuan Klubille (Sepäntie 3, Kauttua). 

Tutustu ohjelmaan tästä.
 

27.6.2017   
Tilakohtaista neuvontaa avomaan vihannestiloille keskiviikkona 5.7.2017

Neuvontapäivä 5.7.2017

ILMOITA TILASI MUKAAN JA HYÖDY TANSKALAISEN AMMATTILAISEN OSAAMISESTA.

Mukaan mahtuu n. 3 tilaa sijainnista riippuen. Tilasi voi olla tavanomaisessa tai luomutuotannossa. Jos tiloja ilmoittautuu enemmän kuin päivän aikana ehditään käydä niin valintaan vaikuttaa ilmoittautumisjärjestys, tuotantosuunta sekä sijainti.

Asiantuntijakäynnit ovat avoimia tilaisuuksia ja niihin pääsee mukaan ennakkoon ilmoittautumalla.

Neuvontakäynneillä mukana Pyhäjärvi-instituutin asijantuntija Sauli Jaakkola ja suunnittelija Johanna Pihala, jotka kääntävät tarvittaessa englanniksi ja suomeksi.

ILMOITTAUTUMINEN JA LISÄTIEDOT:

Sauli Jaakkola,sauli.jaakkola@pji.fi, 0440 456423. Tilaisuus on maksuton.

09.00-15.00 tilakohtaista neuvontaa ja asiantuntijanäkemyksiä ilmoittautuneille vihannestiloille

Agronomi Richard de Visser,GartneriRådgivningen A/S, Tanska

Richardilla on 20 vuoden kokemus luomuvihannesviljelyn neuvojana. Hän on erikoistunut luomuvihannestuotannossa juurikasvien tuotantoon, lannoitusstrategioihin, viljelykiertoon, mekaaniseen rikkakasvien hallintaan, maan viljavuuden arviointiin ja muihin luomuvihannestuotantoon liittyviin asioihin. Luomutuotanto kasvaa Tanskassa kovaa vauhtia ja torjunta-aineiden käyttö on rajoitetumpaa tavanomaisessa viljelyssä kuin aiemmin. Näistä syistä kemikaalittomien rikkakasvien torjuntamenetelmien kehittäminen on tärkeää. Uusien ja vanhojen teknologioiden hyödyntäminen yhdessä modernien ja älykkäiden viljelystrategioiden kanssa vähentää luomussa ihmistyötä ja tavanomaisessa tuotannossa torjunta-aineiden tarvetta.

Tanskassa on luomutuotantoalaa 235000 ha ja kiinnostus luomuun kasvaa. Luomutilan keskikoko on 70 ha. Luomuvihannesala on n. 2700 ha ja kokonaisvihannesala 11000 ha. Tuotteet myydään enimmäkseen kotimarkkinoille. Puolet Tanskassa tuotetusta porkkanasta (1000 ha) tuotetaan luomuna ja luomun osuus kasvaa tulevina vuosina. Kilpailu vihannesmarkkinoilla, erityisesti porkkanamarkkinoilla, on kovaa ja siksi tavoitteena on tuotantokulujen pienentäminen. Mm. tästä syystä mekanisaation lisääminen rikkakasvien torjunnassa on tärkeää.

26.6.2017   
Vihannesseminaari ja pellonpiennartilaisuus tiistaina 4.7.2017

Vihannesseminaari 4.7. Ravintola Myllynkivi, Kivenhakkaajantie, Säkylä

08.30 Aamukahvi

09.00 Aloitussanat Apetit/Kasvis-kartano

09.15 Kemikaaliton kasvinsuojelu porkkanalla ja vastaavilla kasveilla sekä kaalilla (esitys englanniksi, käännetään suomeksi)

Esimerkkejä, kokemuksia ja neuvoja Tanskasta,agronomi Richard de Visser, GartneriRådgivningen A/S, Tanska

10.45 Käytännön kokemuksia luomukaalin tuotannosta,vihannestuottaja Antti Vauhkonen, Kalliolan luomu

11.30 Omakustanteinen lounas


Pellonpientareella 4.7. Räpin koetila, Huhdintie 32 B, Köyliö

13.00 Hietamaan rakenne, havaintoja kuopasta ja kuopan vierestä,professori Laura Alakukku, Helsingin yliopisto

14.00 Porkkanan kasvinsuojelu mekaanisin menetelmin,agronomiRichard de Visser, GartneriRådgivningen A/S, Tanska

15.00 Kahvi

15.15 Työnäytökset/kone-esittelyt:

 Steketee IC light-hara, Apetit Räpin koetila, paikalla Steketeen edustaja

 CombCut-rikkaleikkuri, Boris Lindgård

 

Siirtyminen omilla autoilla Euran Honkilahdelle

Kasvis-Kartanon luomuvihanneslohkot sekä MUUVIn kenttäkoe, Löyttylänraitti 245, Honkilahti, Eura

n. 18.00 Tutustuminen Muuttuvat viljelymenetelmät -hankkeen kenttäkokeeseen sekä Kasvis-Kartanon luomuvihanneslohkoihin. Kasveina mm. kaali, porkkana, salaatti, sipuli, peruna ja pinaatti.

ILMOITTAUTUMINEN SEMINAARIIN JA PELLONPIENNARTILAISUUKSIIN 29.6. mennessä: toimisto@pji.fi

Tilaisuus on maksuton.

 

      


Tilaisuudet järjestää Muuttuvat viljelymenetelmät -hanke yhteistyössä Uutta kasvua luomusta -hankkeen kanssa. Hankkeet saavat rahoituksensa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan Ely:n kautta. MUUVI-hankkeen rahoittajina lisäksi Apetit Ruoka Oy, Kasvis-Kartano Oy ja Pyhäjärvi-instituuttisäätiö.


20.6.2017   
Kyläilta Paimenenmäellä 26.6. klo 18
Tule kuulemaan Yläneenjokitietoa ja tietoa valuma-alueen kuormitustarkkailusta, uusista toimenpiteistä, Rannalle-hankkeen esittely, Yläneenjokivarren virkistyskäytön kehittämisestä ja kyläsuunnitelmien vesiensuojelullisesta päivittämisestä.
15.6.2017   
Kesäkuun TUTTI-uutiskirje
Pyhäjärvi-instituutin Tutkimus ja tieto ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan (TUTTI) -hankkeen kesäkuun uutiskirje on ilmestynyt. 

Uutiskirje kesäkuu 2017

TUTTI-hanke on tarkoitettu kaikille ympäristöstä kiinnostuneille, mutta erityisesti satakuntalaisille yrittäjille, jotka kutsumme kanssamme miettimään, ideoimaan ja jopa testaamaan uusia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa. Tähän uutiskirjeeseen on koottu uutisia ja ideoita muualta Suomesta ja maailmalta. Tarkoituksemme on keksiä niille yhsessä satakuntalaiset sovellukset.

Toivomme, että viihdyt joka toinen kuukausi ilmestyvän kirjeemme lukijana. Mikäli haluat varmistaa kirjeen saannin, lähetä sähköpostiosoitteesi yhteystietolomakkeen kautta ja kirjoita otsikoksi: tutti.3.6.2017   
Elintarvikeytittäjien vientimatka Vietnamiin 14.-22.10.2017

Elintarvikealan PK-yrityksenä sinulle on nyt tarjolla ainutlaatuinen ammattimatka Vietnamin kasvaville elintarvikemarkkinoille!  Pyhäjärvi-instituutti yhdessä Nordesk yrityksen kanssa on rakentanut oheisen matkaohjelman, joka antaa sinulle mahdollisuuden arvioittaa tuotteesi paikallisilla kontakteilla ja käydä suoria B2B tapaamisia. Matkan aikana tutustut myös vietnamilaiseen ruoantuotantoon ja -kulutustapoihin sekä maan kulttuuriin saadaksesi varmuuden vientimahdollisuuksillesi. Matkan aikana koettua uusien makujen maailmaa voit myös käyttää hyväksesi erottuaksesi kotimaisilla markkinoilla. Koska matkalla järjestetään asiakaskohtaisia B2B tapaamisia, matka soveltuu yhtä hyvin niin elintarviketuottajille kuin kone- ja laitevalmistajille ja muille sidosryhmille.
 
Vietnam on pinta-alaltaan Suomen kokoinen maa Aasiassa. Asukkaita on n. 92 miljoonaa. Sitä pidetään kenties kauneimpana Aasian maista ja se on tällä hetkellä yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista. Maa on yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyökohteista. Mm. Hanoin ja Haiphongin vesiprojektien ansiosta yli 4 miljoonaa vietnamilaista nauttii omien sanojensa mukaan ”suomi-vedestä” eli puhtaasta vedestä.  Positiivisen suomikuvan vuoksi Vietnam on Aasian maista ehkä kaikkein helpoin vientikohde.
 
Vietnamilaiset ovat viime aikoina kärsineet useista ruokaskandaaleista, joten puhdas arktinen ruoka yhdessä positiivisen Suomi-kuvan kanssa tarjoaa loistavan sauman löytää tie keskiluokkaiseen vietnamilaiseen ruokapöytään.
 
Tutustu tarkemmin ohjelmaan oheisesta esitteestä.
 
Matkan hinta on 2000 € / hlö SISÄLTÄEN LENNOT (ennakkomaksu 500 € 28.7. ja loppumaksu 1500 € 25.8.). Matkalle on varattu 18 paikkaa.
 
Ilmoittautuminen matkalle 21.7.2017 mennessä Pyhäjärvi-instituuttiin Timo Katila puh. 044 034 4061 tai sähköpostitse timo.katila@pji.fi.
 
Matkan mahdollistaa TIEDOKAS-yhteistyöhanke Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pirkanmaalla.
Matka on kohdistettu Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pirkanmaalla oleville yrityksille.


15.5.2017   
Tule mukaan alkukesän villiin luontotapahtumaan 20.5.2017
Villiinny Koskeljärvestä on monipuolinen alkukesän luontotapahtuma. Paikalla useita luontoelämysoppaita. Yövy Koskeljärven maastossa ja nauti luontohetkistä!15.5.2017   
Mikä on mielestäsi Sikses parasta?

Suomen täyttäessä 100 vuotta, lähiruoka ja yhdessä syöminen ovat paitsi valtakunnallisia teemoja myös syitä juhlia. Satakunnasta - Sikses parasta –hanke haluaa olla mukana vuoden suurimmissa kyläjuhlissa (syodaanyhdessa.fi) ja haastaa kaikki satakuntalaiset mukaan satakuntalaisen lähiruoan menestystarinaan. Nostamme kuukausittain esille elintarvikkeisiin liittyviä teemoja, jotka näkyvät uutiskirjeissämme, some-kanavissamme ja teematilaisuuksissa.

Anna äänesi ja vaikuta!

Kuluvan vuoden toimissamme pääroolia näyttelevät satakuntalaiset raaka-aineet, elintarvikkeet, tuottajat, pienjalostajat, yritykset, ravintolat, julkiset keittiöt, opiskelijat, uudet tulokkaat ja lähiruokateot. Äänen annamme teille! Otathan osaa elokuun loppuun asti kestävään äänestykseen ja vaikuta! Tulokset ja palkitut julkistamme syksyllä 2017 fanfaarien kera. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden kesken arvomme satakuntalaisia lähiruokatuotteita.

Tästä äänestämään!

4.5.2017   
Vihannesviljelyn ammattimatka Sveitsiin 27.-29.6.
Muuttuvat viljelymenetelmät -hanke järjestää ammattimatkan avomaan vihannesviljelijöille Sveitsiin. Ilmoittautumisohjeet ja alustava ohjelma linkissä.
21.4.2017   
Avoin kilpailu Eurajoki-Köyliönjoki-ohjelman nimestä
Onko sinulla mielessäsi ohjelmalle hyvä nimi? Osallistu kilpailuun 19.5.2017 mennessä lähettämällä ehdotuksesi osoitteeseen toimisto@pji.fi. Muista jättää myös yhteystietosi. 
13.4.2017   
Sopimus Eurajoki-Köyliönjoki -ohjelman perustamisesta ja nimikilpailu ohjelman nimestä
Eurajoki−Köyliönjoki -ohjelmaa (työnimi) on valmisteltu pitkään yhteistyössä eri tahojen kanssa.  Ohjelmaa toteuttavan rahaston perustajina ovat Eurajoen vesistöalueen kunnat ja yrityksistä JVP Eura Oy ja Jujo Thermal Oy. 

Ohjelman toimialueena on Pyhäjärven alapuolinen Eurajoen vesistöalue mukaan lukien Eurajokeen laskevat uomat ja järvet. Pyhäjärvi-instituutti hallinnoi ohjelmaa ja rahastoa. Sopimus rahaston perustamisesta allekirjoitettiin Pyhäjärvi-instituutissa 13.4.2017. Ohjelman ensimmäinen toimikausi päättyy 31.12.2021, jolloin ohjelman toimikauden jatkamisesta päätetään erikseen. 

Ohjelman toimialueena on Pyhäjärven alapuolinen Eurajoen vesistöalue mukaan lukien Eurajokeen laskevat uomat ja järvet. Pyhäjärvi-instituutti hallinnoi ohjelmaa ja rahastoa. Sopimus rahaston perustamisesta allekirjoitetaan Pyhäjärvi-instituutissa 13.4.2017. Ohjelman ensimmäinen toimikausi päättyy 31.12.2021, jolloin ohjelman toimikauden jatkamisesta päätetään erikseen. 

Rahastoon voivat liittyä kaikki halukkaat organisaatiot ja tavoitteena onkin saada mukaan laaja joukko alueen yrityksiä ja yhdistyksiä. Rahaston perustajat maksavat ohjelmalle toimikauden ajan vuosittain seuraavat maksut:

Ohjelman päätavoitteena on edistää toiminta-alueen vesienhoitoa ja veden laadun turvaamista ja parantamista. Muita tavoitteita on kehittää toiminta-alueen virkistyskäyttömahdollisuuksia, kalataloutta, turvata luontoarvoja sekä lisätä valuma-alueen toimijoiden ympäristötietoisuutta ja vahvistaa toiminta-alueen vesistöjen arvostusta.

Ohjelman perustajat toimivat tavoitteiden saavuttamiseksi yhteistyössä erityisesti vesi- ja ympäristöviranomaisten, toiminnanharjoittajien ja kaikkien paikallisten toimijoiden kanssa. 

Ohjelman työnimenä on Eurajoki−Köyliönjoki -ohjelma. Avaamme allekirjoitustilaisuuden yhteydessä kilpailun ohjelman nimestä. Nimen tulisi olla aluetta kuvaava ja mieleen jäävä. Nimiehdotukset pyydetään toimittamaan 19.5.2017 mennessä osoitteeseen toimisto@pji.fi . Parhaan ehdotuksen tekijä palkitaan paikallisella tuotepaketilla ja muiden kesken arvotaan pienempiä palkintoja.7.4.2017   
Poimijakorttikoulutuksia Kauttualla 19. ja 27.5.2017

Poimijakortilla luonnonyrttien kerääjä voi todentaa osaamisensa keruutoiminnan hyvistä käytännöistä.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet tästä.
30.3.2017   
Vesikirput ja hankajalkaiset pulassa Säkylän Pyhäjärvellä - vaarantuuko vedenlaatu?

Pyhäjärven vedenlaatu oli vuonna 2016 käyttäjien kannalta hyvä, mutta toisinkin olisi voinut käydä. Vaikka ravinteiden kokonaiskuormitus oli alhainen, liukoisen fosfaattifosforin kuormitus oli erittäin korkea sekä Yläneenjoessa että Pyhäjoessa. Liukoinen fosfori on suoraan kasviplanktonin käytettävissä. Levät olisivat voineet runsastua voimakkaastikin, sillä samaan aikaan myös kasviplanktonia syövän eläinplanktonin määrät romahtivat ennätyksellisen alhaisiksi. Syitä oli kaksi: ensinnäkin järvessä oli viime vuonna 2010-luvun mittakaavassa poikkeuksellisen voimakkaat muikku- ja kuorevuosiluokat, jotka juhannukseen mennessä söivät vesikirput ja hankajalkaiset suihinsa. Toiseksi, eläinplanktonin ravinto oli poikkeuksellisen kehnoa, sillä loppukesällä valtalajina olleen Planktothrix-levän ravintoarvo on niin huono, että se estää vesikirppujen lisääntymisen. Voimakkaita leväkukintoja ei uhkaavasta tilanteesta huolimatta kuitenkaan nähty, sillä alhaisesta järven vedenpinnasta hyötyneet vesikasvit ja rihmamaiset levät veivät viime vuonna voiton ravinnekilpailussa kasviplanktonia vastaan.

Lue lisää tiedotteesta.


27.3.2017   
Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan -hankkeen toinen uutiskirje on ilmestynyt
Pyhäjärvi-instituutin Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan (TUTTI) -hankkeen toinen uutiskirje on julkaistu. 

Uutiskirjeen pääset lukemaan tästä linkistä: Uutiskirje maaliskuu 2017

TUTTI-hanke on tarkoitettu kaikille ympäristöstä kiinnostuneille, mutta erityisesti satakuntalaisille yrittäjille, jotka kutsumme kanssamme miettimään, ideoimaan ja jopa testaamaan uusia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa. Uutiskirjeeseen on koottu uutisia ja ideoita muualta Suomesta ja maailmalta.

Toivomme, että viihdytte joka toinen kuukausi ilmestyvän kirjeemme lukijana. Mikäli haluat varmistaa uutiskirjeen saannin, lähetä sähköpostiosoitteesi seuraavan yhteystietolomakkeen kautta ja kirjoita otsikoksi: tutti. 


Seuraa uutisia sosiaalisessa mediassa #tuttihanke #ilmastonmuutos


20.3.2017   
Kolme näkökulmaa ilmastonmuutokseen -seminaari 3.4.2017
Kolme näkökulmaa ilmastonmuutokseen -seminaari.
3.4.2017 klo 9:30-12 Ravintola Myllynkivi, Säkylä

Pyhäjärvi-instituutin hankkeet "Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan (TUTTI)" sekä "Vähähiilisen ja ekologisen talouden osaamiskeskittymä - case Järvikalaa - NAM!" järjestävät seminaarin ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Seminaarissa näkökulmia ilmastonmuutokseen tarjoavat vesistötoimialan päällikkö Anne-Mari Ventelä (Pyhäjärvi-instituutti), professori Raimo Lovio (Aalto-yliopisto, Kauppa-korkeakoulu, johtamisen laitos) ja kirkkoherra Teemu Laajasalo (Kallion seurakunta). Esitysten teemoina ovat ilmastonmuutoksen vesistövaikutukset, ilmastonmuutoksen merkitys taloudessa ja ilmastonmuutoksen eettiset kysymykset. 

Seminaari on kaikille avoin tilaisuus. 
Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen toimisto@pji.fi viimeistään 30.3.2017.

Tervetuloa!

Linkit hankkeisiin: 
28.2.2017   
Haemme kesätyöntekijää tai harjoittelijaa työskentelemään vihannesviljelyn parissa

Tarjoamme eturivin paikan suomalaisen vihannesviljelyn parissa. Merkittävimpiä teemoja tehtävässä ovat mekaaniset rikkakasvien torjuntamenetelmät sekä maan kasvukunto. Tehtäviisi kuuluvat mm. kenttäkokeilujen perustaminen, ylläpito ja seuranta. Pääset työskentelemään alan asiantuntijoiden ja edelläkävijäviljelijöiden kanssa ajankohtaisen asian parissa. Tehtäviisi kuuluu myös muita Pyhäjärvi-instituutin aihealueisiin kuuluvia töitä osaamisesi mukaan.

Päätehtäväsi on osa Muuttuvat viljelymenetelmät-hanketta, jonka päärahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan Ely-keskuksen kautta.

Odotamme
- vihannesviljelyn tuntemusta
- valmiutta kenttätyöhön
- reipasta ja iloista otetta
- hyviä sosiaalisia taitoja

Katsomme eduksi
- sujuvan kirjallisen ilmaisun
- talousosaamisen
- oman auton käyttömahdollisuuden

Tehtävä määräaikainen 2.5.−29.9.2017. Tarkemmat aloitus- ja lopetusajankohdat neuvoteltavissa.

Hakemukset 7.3.2017 klo 15 mennessä sähköpostitse toimisto(at)pji.fi.

Kyselyt asiantuntija Sauli Jaakkola 0440 456 423 tai suunnittelija Johanna Pihala 0440 344 063


24.2.2017   
Asiaa verkkokaupasta

Kiinnostaako verkkokaupan aloittaminen? 
Jos olet asiaa yhtään miettinyt, klikkaa itsesi tähän tilaisuuteen.

Katso ohjelma ja tarkemmat tiedot tästä.

Infopäivän aikana käydään läpi niin verkkokaupan perustamisen pääkohdat, verkkokaupan ylläpitäminen, asiakkaiden palveleminen kuin varaston hallinta ja lähettäminen.
Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen 15.3. mennessä Pyhäjärvi-instituutin toimistoon puh. 044 034 4054 tai sähköpostitse toimisto@pji.fi 

Tilaisuuteen mahtuu 15 henkilöä. Paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä.
20.2.2017   
Porkkanaseminaari 8.3.2017

Muuttuvat viljelymenetelmät -hankkeen 
Porkkanaseminaari keskivikkona 8.3.2017 kello 12 Ravintola Myllynkivessä  (Kivenhakkaajantie, Säkylä).

Tervetuloa kuulemaan porkkanan viljelyn uusimmista tutkimustuloksista sekä
käytännön menetelmistä rikkakasvien hallinnassa. Päivän tarkoituksena on lisätä
tietoutta ja keskustella kasvinsuojelullisista haasteista porkkanan viljelyssä.


12.00 Lounas
12.30 Avaussanat, hankintapäällikkö Timo Kaila, Apetit Ruoka Oy
12.45 Porkkanakempit ja liberibakteeri – tuoreimpia tutkimustuloksia Anne Nissinen, Luonnonvarakeskus
13.45 Käytännön kokemuksia luomuporkkanan viljelystä, Paavo Pulkkinen, Lietlahden tila
14.45 Kahvi
15.00 Mekaanisesti rikkojen kimppuun, Petri Leinonen, Elomestari Oy
16.30 Keskustelua ja tilaisuuden päätös

Ilmoittautumiset 2.3. mennessä toimisto@pji.fi tai 0440 344 054
Lisätietoja sauli.jaakkola@pji.fi tai 0440 456 423

Muuttuvat viljelymenetelmät -hanke saa rahoituksen Manner-Suomen maaseutuohjelmasta Satakunnan ELY-keskuksen kautta.


17.2.2017   
Tulevaisuuden vesitalousratkaisut pelloilla ja metsissä

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesiensuojelun hankkeet järjestävät
Tulevaisuuden vesitalousratkaisut pelloilla ja metsissä -tilaisuuden 30.3.2017 Pyhäjärvi-instituutin tiloissa Eurassa. Ohjelma 

Tilaisuudessa tutustutaan purojen ja ojien kunnostuksiin, sekä käydään tutustumassa maastokohteeseen. 

Tilaisuus on ilmainen ja sisältää kahvituksen ja lounaan. Ilmoitathan, mikäli tarvitset autokyydin maastokohteille.

Ilmoittautuminen viimeistään 27.3.:
Elsi Kauppinen, elsi.kauppinen@ely-keskus.fi, puh 050 390 2703.
Tai suoraan netin kautta

Järjestävät hankkeet:
Ravinneneutraalikunta, RANKU, www.ymparisto.fi/ranku
Biotalouden keinoin kohti ilmastokestävyyttä, BILKE, www.ymparisto.fi/bilke
Freshabit Life IP, www.metsa.fi/freshabit16.2.2017   
Haemme kiertotalousasiantuntijaa

Haemme asiantuntijatehtäviin Euraan
kiertotalousasiantuntijaa
kehittämään Satakunnan
ruokaketjujen materiaalitehokkuutta.

 

Tarjoamme sinulle työtä suomalaisen ekologisesti kestävän ruoantuotannon tulevaisuuden turvaamisessa yhdessä ruoka- ja vesienhoitoalan huippuasiantuntijoidemme kanssa. Tuot osaamista useisiin Pyhäjärvi-instituutin biotalouden hankkeisiin erityisesti kiertotalouden osalta. Hankkeet liittyvät alkutuotannon ravinnekiertoihin, ruokaketjun sivuvirtojen ja biokaasutuotannon loppujäännösten hyödyntämiseen ja alan osaamisen lisäämiseen toimijakentässä. Tarkennamme tehtäväkuvaa osaamisesi mukaan.

Sinulla on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto (esim. MMM tai ympäristötekniikan DI).

Arvostamme

  • kokemusta kiertotalouteen ja alkutuotantoon liittyvistä tehtävistä
  • kokemusta projektityöstä
  • kokemusta alan asiantuntijatehtävistä
  • hyviä yhteistyö-, viestintä- ja esiintymistaitoja

Tehtävä on aluksi määräaikainen 1.4.2017−31.3.2018.

Hakemukset 28.2.2017 klo 15 mennessä sähköpostitse toimisto(at)pji.fi

Kyselyt elintarviketoimialan päällikkö Marko Jori, marko.jori(at)pji.fi tai asiantuntija Sauli Jaakkola, sauli.jaakkola(at)pji.fi

8.2.2017   
Lyhytkurssi avomaan yrttiviljelystä

Vuoden alussa alkanut Lisäarvoa yrtinviljelystä -hanke järjestää lyhytkurssin yrttiviljelystä avomaalla maanantaina 27.2.2017 kello 10−16 Kauttualla (Sepäntie 7). Kouluttajana kurssilla toimii ProAgrian Keski-Suomen erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen.Hankkeen päärahoitus tulee Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta Satakunnan ELY-keskuksen kautta ja sitä koordinoi Pyhäjärvi-insttituutti.

8.2.2017   
Tuomas Mattilan luento Maan fysikaalinen kasvukunto 10.2. Säkylässä

Viljelymaan hyvä rakenne on avain korkeisiin satoihin ja vähäisempiin ympäristövaikutuksiin. Rakenne vaikuttaa suoraan maan kaasu-, vesi- ja lämpötalouteen sekä sen biologisiin ja kemiallisiin prosesseihin. Maan rakenteen hoito on pitkäjänteistä työtä ja Suomen ilmastossa ei aina niin yksinkertaista. 

Viljelijä, tiede- ja maamies Tuomas Mattilan luento Maan fysikaalinen kasvukunto − vesitalous ja maan tiivistymisen välttäminen perjantaina 10.2. ravintola Myllynkivessä Säkylässä.

Tuomas Mattilan luentoaineisto

31.1.2017   
Mikä on mielestäsi Sikses parasta?

Suomi täyttää 100 vuotta. Lähiruoka ja yhdessä syöminen ovat paitsi valtakunnallisia teemoja tänä vuonna myös syitä juhlia. Satakunnasta - Sikses parasta –hanke haluaa olla mukana vuoden suurimmissa kyläjuhlissa (syodaanyhdessa.fi) ja haastaa kaikki satakuntalaiset mukaan satakuntalaisen lähiruoan menestystarinaan. Nostamme kuukausittain esille elintarvikkeisiin liittyviä teemoja, jotka näkyvät uutiskirjeissämme, somekanavissamme ja teematilaisuuksissa.

 

Osallistu vuoden 2017 Sikses parhaaseen äänestykseen ja vaikuta!

Kuluvan vuoden toimissamme pääroolia näyttelevät satakuntalaiset raaka-aineet, elintarvikkeet, tuottajat, pienjalostajat, yritykset, ravintolat, julkiset keittiöt, opiskelijat, uudet tulokkaat ja lähiruokateot. Äänen annamme teille! Otathan osaa elokuun loppuun asti kestävään äänestykseen ja vaikuta! Tulokset ja palkitut julkistamme syksyllä 2017 fanfaarien kera. Kaikkien äänestykseen osallistuneiden kesken arvomme satakuntalaisia lähiruokatuotteita.

Tästä äänestämään! 

25.1.2017   
Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan-hankkeen uutiskirje on ilmestynyt

Pyhäjärvi-instituutin Tutkimus ja tieto voimana ilmastonmuutoksen vesistövaikutuksia vastaan (TUTTI) -hankkeen ensimmäinen uutiskirje on julkaistu. 

Uutiskirjeen pääset lukemaan tästä linkistä: Uutiskirje tammikuu 2017

TUTTI-hanke on tarkoitettu kaikille ympäristöstä kiinnostuneille, mutta erityisesti satakuntalaisille yrittäjille, jotka kutsumme kanssamme miettimään, ideoimaan ja jopa testaamaan uusia mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa. Uutiskirjeeseen on koottu uutisia ja ideoita muualta Suomesta ja maailmalta.

Toivomme, että viihdytte joka toinen kuukausi ilmestyvän kirjeemme lukijana. Mikäli haluat varmistaa uutiskirjeen saannin, lähetä sähköpostiosoitteesi seuraavan yhteystietolomakkeen kautta ja kirjoita otsikoksi: tutti. 


Seuraa uutisia sosiaalisessa mediassa #tuttihanke #ilmastonmuutos


13.1.2017   
Säkylän Pyhäjärven valuma-alueella kunnostetaan vesiensuojelukohteita
Säkylän Pyhäjärven valuma-alueelle on rakennettu erilaisia veden laadun parantamiseen tähtääviä vesiensuojelutoimenpiteitä jo 1990-luvun puolesta välistä lähtien. Toimenpiteet ovat osaltaan olleet parantamassa Pyhäjärven vedenlaatua. Kohteiden toimivuutta on tutkittu intensiivisesti 2000-luvulla Pyhäjärvi-instituutin eri hankkeissa. Valuma-alueen maaperästä, koosta ja virtaamista riippuen altaat usein täyttyvät veden kuljettamista aineksista. Tällöin altaiden ravinteiden pidättämiskyky voi heiketä ja kunnostaminen on tarpeen. Kunnostamisen paras ajankohta on pienten virtaamien aikaan talvella, jolloin itse kunnostustoimenpiteestä aiheutuu mahdollisimman vähän ravinne- ja kiintoaineskuormitusta alapuoliseen vesistöön.

Pyhäjärvi-instituutilla ja Vesijärvisäätiöllä on käynnissä ympäristöministeriön osarahoittama yhteinen vesienhoitohanke, jossa kunnostetaan tänä talvena kolme laskeutusallasta: Löytäneenlammen kosteikko sekä Kärrilän ja Ekmanin laskeutusaltaat.

Kärrilän laskeutusallasta kunnostetaan jo toista kertaa 2000-luvulla

Nyt kunnostusvuorossa oleva Kärrilän laskeutusallas on rakennettu vuonna 1999 Pyhäjärvi LIFE -hankkeessa. Laskeutusaltaan yläosaa ruopattiin maaliskuussa 2010 VINKU-hankkeessa, jolloin altaasta poistettiin n. 70 kuutiota maamassoja.

Tässä hankkeessa tehtyjen inventointien perusteella kuuden vuoden aikana kaivettuun alueeseen on kertynyt vähintään sama määrä maa-ainesta. Nyt kunnostuksessa poistetaan altaaseen kertynyttä massaa ja muokataan altaan yläosan pohjan muotoja siten, että altaan toiminta valumavesien kerääjänä tehostuu. Ruoppaamalla tehtävä toimenpide lisää laskeutusaltaan vesitilavuutta sekä toimintatehokkuutta ja parantaa mm. maanomistajan kasteluvedenottomahdollisuuksia tulevina vuosina tai vuosikymmeninä. Ruoppausmassat läjitetään maanomistajan pellolle viljelykseen.Hankkeen yhteistyökumppanina on Vesijärvisäätiö. Päärahoitus tulee
ympäristöministeriöstä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kautta. Muu rahoitus tulee
Vesijärvisäätiöltä (Vesijärven osuus) ja Pyhäjärven suojeluohjelmalta.

Rahoitusta on myönnetty kahdessa jaksossa: 2015−2017 ja 2017−2018. Työ jatkuu
uudessa, vuoden alussa käynnistyneessä hankkeessa Vesienhoitosuunnitelmien
tavoitteiden edistäminen Lahden Vesijärvellä ja Säkylän Pyhäjärvellä − testattuja
toimintatapoja kaikkien hyödynnettäväksi, jolle on myönnetty hallituksen
kärkihankerahoitusta.

Yle Uutiset Lounais-Suomi 13.1.2017 klo 18
Yle Uutiset Satakunta 13.1.2017 klo 15.30 

Lisätietoja,
Anne-Mari Ventelä                    Henri Vaarala
vesistötoimialan päällikkö         suunnittelija
050 370 2919                             050 338 5319

2.1.2017   
Elintarvikkeiden ravintoarvot pakkauksiin

Elintarvikkeiden ravintoarvot tulivat pakolliseksi pakkauksiin 13.12.2016 poikkeukset huomioiden.
Oheisessa videossa ravintoarvojen laskemiseksi neuvoja antaa Marko Jori Pyhäjärvi-instituutista.Lisää tietoa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä löydät Eviran sivuilta.

Video on laadittu Tiedolla ja osaamisella kasvuun -hankkeessa, jonka toteutusaika on 1.1.2016–31.8.2018. Hankkeen koordinaattorina toimii Turun yliopiston Brahea-keskus ja osatoteuttajia ovat Pyhäjärvi-instituutti, Hämeen ammattikorkeakoulu sekä Ahlmanin koulun Säätiö.

Hanketta rahoittavat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 ja osallistuvat yritykset.

Kirjaudu
 Pyhäjärvi-instituutti, Sepäntie 7, 27500 Kauttua (Eura), puh. (02) 838 0600